.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 19.kwi.2025 05:12:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytanie do fachowców od gazu
PostNapisane: 30.cze.2004 05:53:50 
Użytkownik

Mam zwykłą instalkę z komputerem
Na początku spalanie gazu było w porządku czyli trasa ok 14, maiasto zależnie od buta 16-18 l/100 km
Ostatnio wychodzą mi różne spalania : raz spali ok czyli 14-14,5 na trasie (nawet przy 180-200), a innym razem 18 przy spokojnej jeździe i to samo w mieście raz 16-17(czyli ok.) a innym razem nawet 21 ... i nie jest to spowodowane ostrym butowaniem
Jest to poparte wieloma tankowaniami gazu-czyli nie można tu się czepiać do jakości gazu
Wcześniejsze podłączenie kompa pokazało za bogatą mieszankę na gazie...ostatnie za małą, na gazie sonda lambda pracuje w małym zakresie od 0,1 do 0,4 V i nie da się zwiększyć-wzbogacić składu mieszanki-pokazuje ubogą mieszankę

W związku z tym moje pytanie : czym to jest spowodowane...czy ten komputer od gazu szaleje, nie trzyma ustawionych wartości, może zawiesza się i daje głównie bogatą mieszankę...
Muszę wiedzieć z czym się czepiać do gazoli

Poza tym wszystko jest ok...świece, przewody, wolne obroty ok.

Pomóżcie bo muszę do nich jechać i być pewny swojego.

Pozdrawiam i czekam na info

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2004 09:48:42 
Użytkownik

Dodam jeszcze, że teraz ustawili mi tak kompa od gazu żeby nie brał wszystkich danych z sondy, a pracował na średnich parametrach w małym zakresie

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2004 12:03:52 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Moze ktoras albo obydwie sondy lambda ci padaja. U mnie padajaca sonda dawala nizsze wskazania na wyjsciu i komp myslal ze mieszanka jest za uboga, tym samym zwiekszal dawke gazu.

P.S. ostatnio wywalilem kompa i jezdze "na krotko", sprawdzalem na roznych gazowniach jakość paliwska, jak tankuje gaziwo litwskie np.(petrolinvest) to wozek zbiera sie super i pali normalnie, czyli 17l w miescie. Z kolei jak zatankuje jakieś made in cccp czyli BP, orlen to juz wozek nie zbiera sie tak ladnie i wiecej pali o okolo 2 litry. Ale przed wczoraj to byl juz jakis hardcore, jak mi tankowali na pobocznej stacji to gaz smierdzial jak ruska benzyna :/ i przy normalnej jezdzie spalil mi 25/100 , a nawet nie butowalem :(

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2004 18:31:50 
Użytkownik

Dzisiaj przepiąłem centralkę pod drugą sondę, jutro lecę w traskę zobaczymy może coś pomoże

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2004 23:04:49 
Użytkownik

Auto: A6 2,7T
Witam, z elektroniką to dziwna sprawa
Jak sprawdziłeś ze jest miesznka uboga tzn sygnał z sondy? prosto z kompa gazowników? tak

ja u siebie obserwuje to za pomoca testera sondy, i wskazania powinny być 0,2 -0,8 V, powinny stakać w tym przedziale.

jakiś czas temu miałem problem z sądą (rozregulowałem parownik) i potem nie umieałem go ustwić :D, pojechałem do gazowników >> oni pod kompjuter> faktycznie mieszanka nie taka> coś tam podkręcił ale tak ze: na wolnych miałem bogata miesznkę na obrotach ubogą:/ benzynka była ok (zgodnie z tym co miałem na testerku)
udało sie mi to wyregulowac po próbach (choć nieudanych) przeróbki miksera, wskazania sa ok

powiem też ze jak sonda jest do bani to auto chodzi licho, warto upewnić sie ze jest ok, dlalej sterowanie sondy to nie wszystko bo sam parownik powinien być w miarę ustwiony >> to tak ogólnei :)

powiem też ze nie sugeruj sie tym ze: "eeee to tak musi być" bo właśnie musi być ok a to ze to gaz nie zmienia faktu ze jest coś nie tak

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1