.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lis.2024 14:55:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: zmienne dlugosci kolektorow????
PostNapisane: 23.gru.2002 21:12:34 
Użytkownik

w silnikach 2,8 sa podobno zmienne dlugosci kolektorow sterowane podcisniniem.Mam wstawiony taki kolektor ale nie wiem czy to podanczac.
Z czym to sie je i co to daje????

Tytuł:
PostNapisane: 23.gru.2002 21:34:31 
Użytkownik

Przyznaję się bez bicia,dokładnie nie wiem jak to działa w Audi!!! :-? Ale oglnie dla silnika (dla jego mocy i ekonomiki)przy pewnych prędkościach obrotowych jest lepiej jak długość dolotu jest mniejsza zaś przy innych prędkościach obrotowych wskazane jest aby długosc kolektora była dłuższa (oczywiście też chodzi o podniesienie mocy)Jak dobrze pamiętam to czym krutsza odległośc dolotu tym większa moc,z kolei im dłuższa odległość dolotu tym wiekszy moment.....Więc wynikało by z tego ,że zmienne długości kolektorów są jakimś kompromisem... :zakrecony: Proszę mnie poprawić jak się myle :oops:
Pozdrawiam......

Tytuł:
PostNapisane: 23.gru.2002 22:17:44 
Użytkownik

krisb3 napisał(a):
Przyznaję się bez bicia,dokładnie nie wiem jak to działa w Audi!!! :-? Ale oglnie dla silnika (dla jego mocy i ekonomiki)przy pewnych prędkościach obrotowych jest lepiej jak długość dolotu jest mniejsza zaś przy innych prędkościach obrotowych wskazane jest aby długosc kolektora była dłuższa (oczywiście też chodzi o podniesienie mocy)Jak dobrze pamiętam to czym krutsza odległośc dolotu tym większa moc,z kolei im dłuższa odległość dolotu tym wiekszy moment.....Więc wynikało by z tego ,że zmienne długości kolektorów są jakimś kompromisem... :zakrecony: Proszę mnie poprawić jak się myle :oops:
Pozdrawiam......

Widzisz Hansik - w Bytomiu też mamy ludzi, co się znają na technice :-P .

Tytuł:
PostNapisane: 23.gru.2002 23:46:54 
Użytkownik

Powiem ci tak:pewnie że zakładać!!Różnica przynajmniej w 2.8 po odłączeniu jest kolosalna .Ale nie wiem czy ty masz instalacje pociśnienia od tego układu bo nie wystarczy poprostu podłączyć to do pierwszego lepszego wężyka bo po lekkim wciśnięciu gazu odrazu otworzą ci się na pozycję "krótkie".U mnie długość kolektorów zmienia się przy ok 3.5-4 tyś.Więc nie jest to proste ale jak się z tym uporasz to będziesz zadowolony.

Tytuł:
PostNapisane: 24.gru.2002 19:45:24 
Użytkownik

dzieki za odpowiedzi.podcisnienia z kompa nie ma ,ale bedzie trzeba cos wykombinowac.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1