.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lis.2024 08:40:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dla właścicieli 2.6 V6 - może się przydać
PostNapisane: 07.lut.2003 10:41:08 
Użytkownik

Jak toś nie widział tej stronki to warto - trochę danych i rysunki 2.6 V6. :)

http://www.audi.auto.ru/engine/abc/abc_engine.htm

Język z dawnych lat, ale trudno - trzeba odświerzyć. :oko:

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2003 16:33:17 
Użytkownik

czesc jak ci chodzi 2,6 na gazie i czy moze mieszkasz w okolicach wawy chcialbym sie przejechac dobrze chodzacym audi dla porownania

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2003 17:34:54 
Użytkownik

Czesc. Ja w sprawie gazu. W listopadzie 2002 wstawilem do swojej furki instalacje gazowa. Zbiornik toroidalny w miejsce kola zapasowego, do tego sterowanie firmy Autronic, pozostale czesci Lovato. Zaplacilem 1950 pln. Chodzi extra. Nie czuje roznicy na mocy czy osiagach, ale za to jaka ulga w portfelu. Jestem bardzo zadowolony i polecam gaz. Wprawdzie mam 2,8 v6, ale z tego co wiem do do swojego 2,6 mozesz wstawic dolot od 2,8. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 09.lut.2003 13:02:13 
Użytkownik

Jak widać w podpisie jestem ze śląska, a mam wtrysk gazu etagaz tartarini i chodzi super a pali 13l/100 gazu :)

Tytuł:
PostNapisane: 09.lut.2003 17:04:12 
Użytkownik

moj na wtrysku gazowym jedzie okij tylko jazda miejska w korkach na niskich obrotach jest wkurzajaca bo szarpie :x

Tytuł:
PostNapisane: 09.lut.2003 18:04:29 
Użytkownik

hej, na stronie podanej przez jajka znalazlem linka do bardziej przyjaznego jezyka :grin: http://dev.12v.org/engine.php
...... z wykresu moment,moc w funkji obrotow wynika ze najlepiej auto trzymac miedzy 3-4,5 tys. aby uzyskac optymalne przyspieszenie, ktos z was bawil sie i robil pomiary w rzeczywistych warunkach........
...... co do wymiany kolektora na aluminiowy od 2.8 slyszalem ze z taka wymianka idzie w parze wymiana elektroniki gdyz pojemnosc tego kolektora odbiega od orginalnej 2.6, poza tym sa inne charakterystyki przeplywow ........ w nowszych audikach z 2.6 przeplywomierz jest zaraz za filtrem powietrza ciekawe co sie z nim bedzie dzialo jak bedzie male buuum :grin: .......
...... po miescie jezdze na benzynce, na zimny silniczek lepiej gaziu nie wlaczac, na trasie pali mi teraz 13-14 l, mam Elpigaz z komputerem Leonardo bez wtrysku bezposredniego, uwaga na gazownikow garazownikow ktorzy podpinaja komputer od gazu tylko pod jedna sonde lambda (bez dodatkowych zabiegow) przy okazji zakloca to sygnal do orginalnego kompa w aucie przez co na beznynce nie jest juz tak samo jak bylo, (ja zrobilem tak jak bylo w orginale odpialem gazowe badziewie, na benzyce sie poprawilo a na gazie jest tak samo), gaz jest w tym aucie od 2 lat a kolektor mimo iz plastikowy jest nadal szczelny :oko:

Pozdrawiam i chetnie spotkam sie z posiadaczami 2.6 V6 w celu wymiany doswiadczen :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 09.lut.2003 22:18:07 
Użytkownik

Lokalizacja: Wrocław www.rezacze.prv.pl Niunia: Audi B4 1.9 tdi rezać panowie, rezać...
a ja znalazlem cos takiego:
http://www.lpgsi.tele2.pl/audi26-v6.html

Tytuł:
PostNapisane: 10.lut.2003 08:38:08 
Użytkownik

perkoz napisał(a):
moj na wtrysku gazowym jedzie okij tylko jazda miejska w korkach na niskich obrotach jest wkurzajaca bo szarpie :x

Ja nic takiego nie zauważyłem w swoim samochodzie. :0

Tytuł:
PostNapisane: 10.lut.2003 09:07:19 
Użytkownik

Cytuj:

...... u mnie tak było jak miałem zapchany filterek gazu, warto jeszcze zakupić zestaw naprawczy do reduktora gazu (w moim wypadku przestało szczelać i gasnąć przy hamowaniu z dużych prędkości), a moze to tylko kwestia regulacji ..............

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 17.lut.2003 17:05:58 
Użytkownik

:-D Do Zoltar'a - dobre pytanie, o ile dobrze zrozumiałem, to odpowiadam. Przy małym jak i większym buuum powinny zadziałać zaworki: w filtrze powietrza jeden, w przewodzie dolotowym do klektora - drugi, ewentualnie przy samym wejściu do kolektora trzeci. Te zaworki powinien wstawić zakład instalujący zasilenie gazem. Istnieje jeszcze fabryczne zabezpieczenie - przewód doprowadzający powietrze połączony jest z kolektorem za pomocą takiej prostej konstrukcji z tworzywa sztucznego, zamocowanej na dwóch czopach i dokręconej od góry dwiema śrubami ósemkami. Jeśli strzeli Ci w silniku, a masz przepływomierz za filtrem powiertza to silnik będzie pracował na bardzo, ale to bardzo niskich obrotach, jeśli da rady pracować. To tyle. Sie ma. :oko:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1