.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lis.2024 04:32:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kąty na minus w sztywnej belce?
PostNapisane: 09.lut.2003 23:31:46 
Użytkownik

Cześć!
Interesuje mnie zmana kąta na minus (lekki) w tylnej sztywnej osi. Widzałem działające patenty w postaci podkładek montowanych pod czop osi tylnej (hasło z Etki) czyli piastę. Co o tym myślicie (bezpieczeństwo, walory trakcyjne auta)? W BMW fabrycznie jest minus. W quattro też widziałem. Ale chciałbym wypróbować to w Audi.
Pozdrówka!

Tytuł:
PostNapisane: 09.lut.2003 23:39:09 
Użytkownik

hmm ... zauwaz ze katy w minus sa zawsze w starszych samochodach ... a wiesz dlaczego ? bo jak taki wahacz do quattro kosztuje 560 pln w serwisie a do innych aut wcale pewnie nie jest tanszy to malo kou przyjdzie do glowy zeby to robic ... poza tym zuzycie oponek bedziesz mial murowane w expresowym tepie ... a jak chcesz naprwade katy zrobic to zaloz jakies super dystanse , po jakims czasie na naszych dziurach belka sie powygina :P:P:P

Tytuł:
PostNapisane: 09.lut.2003 23:55:01 
Użytkownik

Fakt...oponki to będą dość szybko znikać. Często widać jednak to rozwiązanie w uglebionych autach, dlatego zainteresowałem się tematem.W BMW tak jest, dlatego taksiarze nie chwalą tych autek, bo dociążone kąpletem pasażerów i bagażu szybko gubią gumę.
Ale to jest wykonalne? W taki sposób jak napisałem?

p. s. Najszerszy dystans widziałem 50mm...wystarczy :-D

Tytuł:
PostNapisane: 10.lut.2003 13:28:51 
Użytkownik

U mnie w Quattro tez jest nagatyw i to spory. Oponki kończą się dwa razy szybciej niż normalnie bo "trą" tylko jedną stroną (wewnętrzną). Auto teraz siedzi przez zapadnięte sprężynki, jak się je wyciągnie będzie mam nadzieje mniejszy negatyw.

Tylko że nagatyw występuje naogół w autach z napędem na tył (BeMWe) albo Quattro.

DeS

Obrazek
jeśli nie jestes łosiem kliknij na łosia!

Tytuł:
PostNapisane: 10.lut.2003 17:38:45 
Użytkownik

jak to ty sprytnie nazwales , "negatyw" :lol: ,... powstaje w samochodach z regulacja kata pochylenia kola ... z przodu w cygarach to czeta usterka ze nie idzie wyciagnac katow ... powod ? ... prawdopodobnie z czasem na polskich drogach schodza sie osadzenia kolumn McPearsona .... rozwiazanie ?, ... rozporka miedzy kielichy ... tyle ze jeszcze tego nie sprawidzilem ... moze do tego wstawie ... :zakrecony: ... widzlal ktos rozporki do C4 ???

Tytuł:
PostNapisane: 10.lut.2003 21:56:54 
Użytkownik

Ja właśnie dumam nad rozpórką w cygaro. Taki sam układ kielichów jak w C4. Ale mam tylko jedno zdjęcie autka z rozpórką i na tej podstawie wydumałem, że muszę cały osprzęt na grodzi silnika przesunąć do dołu. Ale zrobi się...co ma się nie zrobić... :D
Kcesz zdjęcie Hansik?

Tytuł:
PostNapisane: 10.lut.2003 22:00:50 
Użytkownik

a jaki ty tam osprzet chcesz przesuwac ??? ... przeciez rozporka jest tak wyprofilowana ze sie miesci bez przsuwania ... przypadkiem nie zakladaj rozporki od malucha bo moze faktycznie nie pasowac :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2003 10:26:14 
Użytkownik

w cygarach z przodu koła się rozjeżdżają bo ogólnie zawieszenie siada i to dzieje się w każdym aucie - im niżej tym większy minus (nawet w maluchu :-D ) a jak chcecie rozpurkę oryginalną od AUDI do cygara to proponuję rozejżeć się za kimś kto ma części do V8 - w późniejszych modelach wszystki standardowo miały taką montowaną. Jak macie standardowe zawieszenie to najpierw zacznijcie od regeneracji zawieszenia bo napewno wam siedzi a jak macie twardsze to koniecznie rozglądajcie się za tymi rozpórkami bo na naszych drogach w cygarach pękają górne wzmocnienia czołowe (z doświadczenia - mojemu kumplowi pękło na oryginalnym zawieszeniu AUDI Sport)

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2003 13:50:15 
Użytkownik

Jeśli ma ktoś namiar na przednią dolną rozpórke do kupety niech da znać.

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2003 16:33:25 
Użytkownik

ooo!!!
To czym prędzej dzwonię po szrotach!!!
To 100 %, że były w V8. Od którego rocznika?

Wiesz Hansik, mam zdjęcie pewnej 200 z rozpórką i na jego podstawie wydumałem to obniżanie osprzęty. Siedzi tam 20V, ja mam 10V, ale na grodzi wisi to samo m. in. zbiornik na płyn do spryskiwacza, jakieć badziewia( :-D ) do zapłony i zbiorniczek na płyn hamulcowy, który troszkę przeszkadza. Już ślę Ci zdjęcie tej rozpórki. Sprawdź pocztę.
Pozdrówka!

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1