.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.sty.2025 17:49:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Lewe koło skrzypi i bardzo się nagrzewa
PostNapisane: 31.lip.2004 22:00:31 
Użytkownik

Witam,
Będę trochę przynudzał ale auto mam od niedawna i do tej pory jeździłem poczciwą Skoda 120L więc na Audikach się nie znam. Ale do rzeczy:
Podczas jazdy można usłyszeć skrzypienie w lewym-przednim kole (tak mi sie wydaje przynajmniej).Towarzyszy temu wysoka temp. tzn. felga jest wyraźnie gorętsza. Zauważyłem również,że podczas jazdy na wprost kierownica jest lekko odchylona w lewo,a próbując ją prostować auto zjeżdża na prawo.
To tak dość opisowo ale wydaje mi się,że ktoś z Was będzie wiedział w czym rzecz. Za każdą pomoc wielkie dzięki. Pozdrawiam

P.S. Jak to naprawić, co wymienić?

Tytuł:
PostNapisane: 31.lip.2004 22:10:50 
Użytkownik

Podnieś auto na lewarku i zobacz, czy koło się swobodnie kręci -> nie jest hamowane (to by wskazywało na zapieczony zacisk/tłoczek).
Druga opcja to łożysko przedniej piasty, które mogło się np. zapiec - stąd ta wysoka temperatura i skrzypienie. Zużyte łożysko raczej wyje.
Co do kierownicy to obstawiać geometrie lub prawdopodobnie jej nieodpowiednie przykręcenie - jest mocowana na wieloklinie.

Tytuł:
PostNapisane: 31.lip.2004 22:16:43 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
co do hamulcow to tak jak przedmownca ...co do kierownicy to jezeli hamuje jedno kolo to dlatego sciaga w ta strone

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1