.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lis.2024 00:47:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: woda w bagażniku !!
PostNapisane: 23.lut.2003 03:50:39 
Użytkownik

Przeważnie jak popada deszczyk to zbiera mi sie woda w bagażniku!! :-( Nie wiem co jest tego przyczyną ???? Moze ktos z was wie ???

Z góry DZIEKI za rady!

Audi 80 B3 1.8 + LPG

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2003 04:55:04 
Użytkownik

byl juz ten temat poruszany - zobacz post pt. 'czy ma ktos pomysl co z tym zrobic', str.4 chyba :D

pozdr. :zakrecony: a jak nie to napewno ktos ci pomoze :zakrecony:

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2003 08:02:49 
Użytkownik

Niema co czarować ,wiele autek na to cierpi i to te całkiem nowe też!!! Musisz sam ocenić sytuacje jeśli wodu jest troszke (wilgoć) to trzeba poprostu osuszyć.....Jeśli się gromadzi szybko i w dużych ilościach to ratuje Cię jeszcze prosty i sprawdzony sposób "otwór w pokładzie".Metoda trochę partacka ale skuteczna...
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2003 10:21:11 
Użytkownik

mam takie cus w Coupe , tyle ze woda sie zbiera w tych miejscach gdzie sa otwory do jej odprowadzania , pytanie tylko skad ona sie tam bierze , probujac samemu odpowiedziec sobie na to pytanie , mysle ze po pierwsze woda ta moze brac sie przez zle wklejona szybe tylnia , moze brac sie jezeli rynienki sciekowe wokol komory bagaznika sa dziurawe(zle zlozony samochod po dzwonie) , kolejny problem to wiazki kabli w rurkach ktore wchodza z klapy bagaznika w krawedzie blotnikow i moze byc tak ze woda moze sciekac wlasnie po tych przewodach w momencie jak klapa jest zamknieta i przewody leza w rynienkach sciekowych . No i ostatni powod wedlug mnie to podloga , otwarte profile podlogi gdzie jdna blacha nie nachodzi na druga i nie aslania dostepu do wewnetrznej czesci komory bagaznika , poza tym jezeli masz gaz to przyczyna moga byc zle zaizolowane otwory ktorymi wychodza z komory bagaznika rurki od butli do silnika i od zaworu do tankowania . Tak wiec musisz poszukac miejsca ktore zbiera wode , poszukaj zaciekow jezeli woda dostaje sie od gory , natomiast jezeli woda dostaje sie od spodu to musisz dokladne obejzec podloge bo woda moze tam dostawac sie tylko podaczas jazdy i przy probach zalania na postoju moze byc sucho

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2003 14:10:53 
Użytkownik

Ja to przerabialem w swoim volvo 460 z 1994r nowy model ., ktora sprowadzilem jako miesieczne ( 800 km przebiegu ) w marcu 1994r bylo z tylu uszkodzone . Naprawiali z nowych czesci na ramie . Woda walila niewiadomo skad . Leciala nawet pod nogi pasazera z tylu w koncu pianka uszczelniajaca zrobilem prowadnice droge zeby wlatywala pod kolo zapasowe a tam otworem technologicznym na zewnatrz . Sprawa badana byla w ASO itp. . Dane uszczelki byly pod lampy sprawdzane spawa. Najgorsze bylo to pod wykladzina i wyciszeniem fuj. Niemialem sily i sprzedalem. Nigdy wiecej powypadkowego !!!

Tytuł: mokro
PostNapisane: 23.lut.2003 14:20:44 
Użytkownik

Witam moim zdaniem przyczyn tego ze woda zbiera sie w bagarzniku morze byc wiele ale chyba najpredzej bedzia to zle wklejone lampy (ja u siebie mialem maly problem po tym jak wymatowalem lampy do malowania wkleilem na kit niby wszystko bylo oki ale woda sie zbierala) leciec morze terz otworem na antene w blotniku (nawet jezeli wyglada dobrze i wydaje sie byc oki to warto to sprawdzic dokladnie). Liczba tych ewentualnosci znacznie wzrasta gdy samochod jest po dzwonie bo wtedy bywa tak jak pisali wczesniej koledzy (woda leci ale nie wiadomo z kad)
pozdrawiam 8)

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2003 15:12:19 
Użytkownik

Dotyczy aut zasilanych LPG
Jeśli już ktoś zdecyduje się na uszcelnianie bagażnika to absolutnie nie wolno zaklejać otworów którymi wyprowadzone są na zewnącz przewody gazowe!!!!Można uszczelnić łączenie między krućcem a nadwoziem ale nie wolno samego otworu którym wprowadzony jest metalowy przewód LPG.Oczywiście chodzi o bezpieczeństwo...

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2003 17:17:58 
Użytkownik

Panowie! nie czarujmy się ale woda w samochodzie to nie przyczyna wady fabrycznej tylko wady, że samochód jest po jakiś przejściach...
Najczęściej poważniejszych, w mniejszym procencie delikatnych, jedno jest pewne ktoś nieodpowiedni robił takie auto.
Niezdarza się praktycznie by w aucie z niewiadomych przyczyn nagle zaczeła się zbierać woda mogę powiedzieć tylko tyle, że akuratnie prowadzę komis samochodowy i śmiem stwierdzić iż zatrważająca ilość samochodów boryka się z takimi problemami co najśmieszniejsze ludzie sprowadzają swoich mechaników i niewiadomo kogo jeszcze a takim podstawowym testem przy kupnie auta jest wyjazd nie na warsztat a na myjnie podciśnieniową a następnie dokładne obejrzenie środka samochodu jeśli nic nie ciekenie to naprawdę jest to już duży sukces!!!

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2003 17:20:35 
Użytkownik

Warto jeszcze dodać iż najgorsze później jest znaleźienie "skąd się leje" czasem bywa iż trzeba rozebrać ćwiartkę samochodu by dojść do przyczyny...

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2003 19:03:36 
Użytkownik

MEGA napisał(a):
Panowie! nie czarujmy się ale woda w samochodzie to nie przyczyna wady fabrycznej tylko wady, że samochód jest po jakiś przejściach...

niezupelnie, wystarczy ze pusci uszczelka szyby, np. po stosowaniu odmrazacza szyb i juz masz wode

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2003 19:08:38 
Użytkownik

Jezeli chcesz znalezc przeciek to wejdz do bagaznika z jakas latarka albo lampka a inna osoba niech polewa samochod woda z weza, albo lepiej myjka cisnieniowa. Sposob sprawdzony - w samochodzie kumpla tak wlasnie znalezlismy miejsce, w ktorym ciekla woda!!!! :D :D :D

Tytuł:
PostNapisane: 24.lut.2003 08:56:53 
Użytkownik

Mam juz druga kupetke i w jednej i drugiej woda dostaje się do bagażnika. Mokra jest podłoga bezpośrednio pod lampami. Więc albo cieknie przez żle wklejona lampy, lub zatkany jest odpływ z rynienki bagażnika

Tytuł: podziekowania
PostNapisane: 24.lut.2003 14:18:54 
Użytkownik

Dzieki wszystkim za wszystkie rady!! tak jak MaXi wczesniej pisał to moze byc od lamp, bo miałem wymieniana prawa lampe w błotniku po stłuczce. Ale ówniez nie wykluczam innych mozliwosci :) Sprawdze napewno wszystkie (hehe w końcu sie dowiem jak sie lezy w bagazniku w moim autku--nie miałem jeszcze okazji :-D :-D )

Audi 80 B3 1.8 + LPG

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2003 11:52:45 
Użytkownik

witaj, rozumiem ze wode masz w B3? sprawdz lampy czy są wogóle wklejone, jeśli nie to odkręć i wklej je na silikon (kiedyś to robiłem i naprawde pomogło).
A druga rzecz to kratka wentylacyjna która jest przyzkryta zderakiem a mieści sie za kołem zapasowym jeśli jest uszkodzona to może to być żródło wody w kuferku.
tyle na ten temat wiem bo sam przez to przechodziłem, sprawdz to przynajmniej coś wykluczysz albo znajdziesz przyczyne pozdrawaim

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2003 16:40:40 
Użytkownik

to fakt - mi też lało się przez antenę i kratkę. Tyle, że nie samą stopką przy karoserii tylko spływało po patyku i dalej jakoś do kufra. Od strony bagażnika na rurkę w którą chowa się antena /teleskopowa/ założyłem kawałek węża ogrodowego i wyprowadziłem przez kratkę wentylacyjną. Natomiast wokół kratki jak ją ruszyłem pokruszyło się uszczelnienie. Zrzuciłem zderzak wyjąłem kratkę i wsadziłem na USZCZELNIACZ DEKARSKI. Sprawdżcie to - jest extra nie niszczy lakieru, jest neutralny a co najważniejsze przez lata elastyczny i klejący. Nazywa się to coś ELAST-O-RUB i jest w tubie do pistoletu jak silikon - sprawdzone

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2003 16:44:41 
Użytkownik

mi tez sie woda zbiera niewiem w sumie ktoredy wplywa ale mysle ze gdzies przez uszczelke przy klapie

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2003 16:58:24 
Użytkownik

Jak narazie to jest dobrze (puki nie para deszcz :-D ). Zerwałem okładnine w bagarzniku a pod nią było PIEKŁO!!! Miedzy okładziną a blachą lezała jakby gabka i cała była przesiąknieta wodą!! wyrwałem to wszystko i wyjeb.... Pod tym ukazał mi sie plastikowy korek wylotowy ( nie wiem po co on tam jest??), który wychodzi bezpośrednio pod autkiem. Doszedłem do wniosku ze to chyba przez niego woda sie dostaje do kuferka. Wyjąłem go, oczysciłem wszystko i zakłedając uszcelniłem go połowa tubki silikonu (chyba sarczy, nie ???? :-D ) a do tego od spodu prysnąłem czyms do konserwacji. Mysle ze to starczy :D

Audi 80 B3 1.8 + LPG

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2003 23:49:00 
Użytkownik

no więc Karzełek nie wiem czy to było dobre posunięcie z zaklejeniem tego koreczka na dnie kufereczka!!!!! jeśli kiedyś przyjdzie ci oczyścićkuferek z jakiegoś syfu czy wody (nie żyvze ci tego!) to będziesz miał problem, chyba że wyrwiesz ten mały koreczek!!! nie wiem jak inni na to sie zapatrują ale dobry ruch to to nie był!!
lepiej było sprawdzić lampy i kratke wentylacyjną, osobiście obstawiam te dwie wersje jako pewniaki!! ale jak uważasz???

na koniec życze ci suchego kuferka (poważnie). pozdrawiam acha i jak będzie ok. to daj znać.

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2003 23:56:27 
Użytkownik

tym koreczkiem woda moglaby ci wleciec jakby poziom wody na zewnatrz samocodu byl powyzej tego korka albo autko lezaloby na daachu ... woda nie ma skrzydel ... jedynie w linii prostej za sladem opony woda moze wlatywac ale nie do konca od dolu .... :oko:

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2003 08:54:04 
Użytkownik

może być jeszcze taki numer, że masz zapchane kanały odpływowe w samej klapie kufra i woda przelewa się do wewnątrz przez skobelek. Najprostrzy sposób to po fest deszczu /albo zlej go porządnie/ otwórz kufer i zobacz czy ci woda nie poleci od dupy strony

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1