.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 20.kwi.2025 07:00:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: brak ładowania akumulatora c4 2.5 tdi AAT
PostNapisane: 17.sie.2004 13:41:16 
Użytkownik

objawy akumulator dokumentne rozładowany (musialem dojechać do domu)

nie swieci mi kontrolka akumulatorka w stanie ZAPLON stacyjki tylko OLEJ i ABS
Podejrzewam że przestała świecić w momęcie kiedy przestało ładować akumulator.
Przy ok 3000 ob/min jeszcze coś ładowało w czasie jazdy na tyle aby wystarczyło dla elektryki samochodowej bo w czasie jazdy wiidziałem jak mi opada skazówka paliwa i temperatury gdy były niższe obroty przez dłuższą chwile. Jak podładowało trochę to na trochę starzyło do jazdy na niskich obrotach.

Moze jakiś regulator ? padł

Może ktoś coś wie w tym temacie

Tytuł: Re: brak ładowania akumulatora c4 2.5 tdi AAT
PostNapisane: 17.sie.2004 15:23:47 
Użytkownik

gkorzen napisał(a):
objawy akumulator dokumentne rozładowany (musialem dojechać do domu)

nie swieci mi kontrolka akumulatorka w stanie ZAPLON stacyjki tylko OLEJ i ABS
Podejrzewam że przestała świecić w momęcie kiedy przestało ładować akumulator.
Przy ok 3000 ob/min jeszcze coś ładowało w czasie jazdy na tyle aby wystarczyło dla elektryki samochodowej bo w czasie jazdy wiidziałem jak mi opada skazówka paliwa i temperatury gdy były niższe obroty przez dłuższą chwile. Jak podładowało trochę to na trochę starzyło do jazdy na niskich obrotach.

Moze jakiś regulator ? padł

Może ktoś coś wie w tym temacie

ja tak mialem zime, ale u mnie w dokladnie takim samaym silniku bylo alternator - wymienilem szczotki, regiator napiecie, bo go szlag trafil i byl jak nowka. Kosztw Lodzi ok 200 zl

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2004 07:43:31 
Użytkownik

już jest ok akumulator doładowalem prostownikiem znajomy mi wykręcił regulator z alternatora podciągnał szczotki i jest ok. KOszt naprawy 0 zł.

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2004 08:12:36 
Użytkownik

ha jezeli nie dziala kontrolka to nie dziala wzbudzenie - u mnie jest to samo dzis ide szukac w instalacji auta bo mostkowanie z masa nic nie daje .Ja mam alternator bosch-a sproboj zmostkowac mase na wzbudzenie -jak masz tak jak u mnie 3 pinowa wtyczke to zmostkuj (u mnie jest niebieski kabel) z masa - powinna sie palic jak nie to trzeba szukac dalej - albo zostaje elektryk...

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2004 14:43:06 
Użytkownik

jest już ok
zaobserwowałem że w czasie jazdy na rozładowywanym akumulatorze pokolei automatycznie odcinał obwody elektryczne co mnie ucieszyło że dojechałem do domu. Pierwsze wyłaczył świecenie lamki ładowania wogóle nie świeciła następnie z wskaźnika paliwa pokozywał prąd akumulatora (spadał gdy jechałem na wolnych obrotach, podbijał gdy jechałem na wysokich ok 3000obr/ min) nastęnie wyłączył ABS. Kamulce działały poprawnie.
Korekta szczotek regulatora napięcia pomogła kosztowało mnie to 0 zł.
Akumulator musiałem prostownikiem ładować. Po włożeniu do auta wszystko jest tak jakby nigdy nic się nie działo. Testuje obwody tj ładowanie, olej, abs a po uruchomieniu gasną.
A tak na marginesie to jest niezła jazda w korku na wysokich obrotach (na 5 przy 3000 obr/min to ok 160, na 4 około 120 na 3 ok 100. O ile jechałem gierkówką z Częstochowy do A4 to buyło ok z ładowaniem. Na A4 też było ok kłopoty zaczeły się w WIeliczce (korek). A trasa do Rzeszowa z Krakowa obsadzona jest FOTO.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1