.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lis.2024 00:09:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi 100 C4 - techniczne
PostNapisane: 15.mar.2003 15:51:57 
Użytkownik

Witam.
Mam techniczne pytanie - jak wygląda sprawa automatu w C4? Bo jest w komisie 1992 (składak 1997) za 19 000 2.3 benzyna bez gazu, automat i z działającą klimą. W środku bieda, ale stan jest w miarę dobry. Silniczek chodzi idealnie, lekko cieknie przekładania kierownicza, tylko boję się o ten automat. Jak wygląda sprawa w przypadku awari żeby wymienić skrzynie na manuala? Czy pasuje bez problemu, czy pedały pasują? Numer silnika jest chyba też jakiś nietypowy - AAR - czy to jest tylko do automatów? Czy może dać sobie spokój i szukać bez klimy i z manualem? Pozdrawiam.
p.s.
Sorry, że takie długie...

-----------------------

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2003 16:01:44 
Użytkownik

Automat padnie jeśli było cos przy nim mieszane przez partacza jakiegoś - w przypadku autka z komisu - trudno to przwidzieć - chyba żebyś dotarł do właściciela. Ewentualnie wskazany jest test na VAGu abyś sprawdził czy nie wystepuja usterki jakieś. Automatem powinien się przed zakupieniem oprócz kupującego przejechać ktoś, kto się na automatach zna, a przynajmniej używa. Przekładka na manuala wiąże się z wymianą skrzynki, sprzęgła, pedałów, komputera sterujacego pracą zespołu napędowego oraz być może wiązki elektrycznej.
Generalnie automat wart jest polecenia - jeździ sie tym inaczej niż manualem, a przyzwyczajenie do niego musi potrwać.

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2003 17:20:09 
Użytkownik

Witam serdecznie,od roku jestem posiadaczem "automatica" i zgadzam się w 99% z Atamanem70 bo jeśli chodzi o błędy wykazane przez test na VAG-u to u mnie rok temu wykazało błąd, ale po konsultacji ze specjalistą usłyszałem że dopóki podczas jazdy nic złego się nie dzieje to nie ma czym se głowy zawracać bo rozebranie skrzyni może przynieść więcej złego niż dobrego.Ponoć sprawną skrzynke można "wciągnąć" za około 2-2,5 tys zł.Odnośnie silnika AAR(mam taki u siebie)jest to standardowa 5-cyl"rzędówka"o mocy 125KM w zupełności wystarczająca do dynamicznej jazdy na codzień.Jeśli chodzi o części to "zero" problemów(przynajmniej w Szczecinie).Napewno musisz zwrócić uwage na wszelkie wycieki ze skrzyni biegów.Podczas zakładania LPG radzę załozyć zabezpieczenia antywybuchowe bo w tym przypadku łatwo jest o"strzał"który może przestawić "potencjometr"a wtedy zrobi sie kłopocik. :oko:

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2003 18:43:08 
Użytkownik

Co to jest ten komputer sterujący pracą zespołu napędowego? I jak działa? Tam nie ma Quattro, więc chyba wystarczy żeby do ręcznej zmiany biegów silnik po prostu chodził? Może się mylę, ale w C3 tak było, żadne dodatkowe komputery nie były potrzebne. A jak poznać czy automat jest mniej więcej dobry - nie może szarpać czy co? Bo jest trochę brydny z zewnątrz od oleju (starego), pod przekładnią kierowniczą. I jeszcze sprawa klimatyzacji - czy może coś paść, a jak juz padnie sprężarka czy coś to czy ogrzewanie działa normalnie? Dzięki.

-----------------------

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2003 18:46:29 
Użytkownik

I jeszcze pytanie o test VAG - gdzie w C4 jest gniazdo do podłączenia testera? I ile taka usługa może kosztować?

-----------------------

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2003 18:52:21 
Użytkownik

No niby powinno wystarczyć aby silnik chodził, żeby wszystko działało, ale gdyby to tak było do końca prawdą, to fabrycznie by wypuszczali uniwersalny komputer, a nie produkowali rózne.
A może wypowie się ktos madrzejszy, bo ja za słaby jestem do takich rozważań.

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2003 20:31:18 
Użytkownik

W sprawie sprawdzenia poprawności działania srzynki to najlepiej byłoby gdyby ktos się tym autem przejechał(ktoś z doświadczeniem),sam test kosztuje około 40-80zł ale jak wspomniałem powyzej błąd nie odrazu oznacza katastrofę(przynajmniej u mnie wszystko działa o.k.),podłączyć można się w dwóch miejscach: 1-puszka z przekaźnikami,2-tylna część silnika(przesrane dojście ale lepsza komunikacja z podzespołami),gdy padnie sprężarka ogrzewanie-nadmuch będzie działało dalej ,chyba że się zablokuje ,bo wtedy zerwałoby pasek. :oko:

Tytuł: : Audi 100 C4 - techniczne
PostNapisane: 15.mar.2003 23:41:12 
Użytkownik

8) miałem 100c 4 2,3 aar i miał 133 koniki,silnik jest nie do zajechania

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2003 11:57:19 
Użytkownik

mój automat przy przebiegu 192 tys. nie zdradza żadnych niepokojących objawów - zmienia płynnie, nie szarpie, przełącznik normal/sport działa za...ście. Po zakupie zrazu wymieniłem olej. Z silnikiem 2,3 chodzi przyzwoicie, choć demon przyspieszeń to to na pewno nie jest. Zuzycie paliwa w mieście 11,3 L/100 km.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1