.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lut.2025 18:40:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Amorki gazowe czy olejowe? Jakie rużnice,wady i zalety?
PostNapisane: 06.wrz.2004 13:58:13 
Użytkownik

jak w temacie... Co lepsze do 100 c3? Wady, zalety, uwagi?

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2004 14:39:50 
Użytkownik

gaz jest po to aby sie olej nie pienił podczas pracy co się objawia
spadkiem skutecznosci... moze byc twardszy ale bez przesady... bierz gazówki jak mozesz...

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2004 17:37:55 
Użytkownik

Miałem padaki z tyłu i założyłem nowe olejowe. Teraz wiem że jak już kiedyś wymienię amorki to tylko na gazowe. Poprawy duzej nie ma na tych olejowych.

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2004 18:12:25 
Użytkownik

Auto: 80 Avant
Gazowe pracują cały czas mniej więcej tak jak olejowe przez pierwsze 2-3 km jak się odpali i ruszy samochód w środku zimy, dopóki olej się nie rozrzedzi.
Bez wahania należy brac gazówki, zwłaszcza do takiej bryki jak C3, no chyba ktoś lubi Cadillac style, czyli faluj z Ruffles.

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2004 20:22:11 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Gazowe mają lepszą reakcje na krotkie nierówności na drodze, tzn poduszka powietrzna po przejechaniu przez nierowność odbija koło szybciej spowrotem do drogi > zawsze to troche bezpieczniej.

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2004 20:39:03 
Użytkownik

Kupowałem kiedyś QH i gość w sklepie powiedział, że te same amory gazowo/olejowe są twardsze od olejowych a gazowe są twardsze od gazowo/olejowych, coś jakby stopniowanie.
Brać gazowe nie wybrzydzać. :peace:
:diabel: PS
Wydaje mi się że temp. oleju nie ma znaczenia dla działania amo bo gdyby olej hydrauliczny zmieniał swoje parametry wraz ze wzrostem temp to żadna koparka nie mogłaby pracować w Iraku a latem w bardzo upalne dni żadne auto nie przeszłoby badania technicznego, a np we wrocku( proszę nie brać tego osobiście - byłem tam 3 tyg. temu i uważam że drogi są gorsze niż w Wawie) wszyscy wypadaliby z drogi.. ;) ;)

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2004 21:03:42 
Użytkownik

Porównując do liczby sprzedanych, reklamacji amorków gazowych jest więcej od olejowych.
Prawdopodobnie te proporcje są wynikiem stanu naszych dróg ...

Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2004 07:09:35 
Użytkownik

Auto: 80 Avant
kotrrin napisał(a):
Kupowałem kiedyś QH i gość w sklepie powiedział, że te same amory gazowo/olejowe są twardsze od olejowych a gazowe są twardsze od gazowo/olejowych, coś jakby stopniowanie.
Brać gazowe nie wybrzydzać. :peace:
:diabel: PS
Wydaje mi się że temp. oleju nie ma znaczenia dla działania amo bo gdyby olej hydrauliczny zmieniał swoje parametry wraz ze wzrostem temp to żadna koparka nie mogłaby pracować w Iraku a latem w bardzo upalne dni żadne auto nie przeszłoby badania technicznego, a np we wrocku( proszę nie brać tego osobiście - byłem tam 3 tyg. temu i uważam że drogi są gorsze niż w Wawie) wszyscy wypadaliby z drogi.. ;) ;)

Temperatura oleju ma wpływ na pracę amora, ale w zimę, jak masz sporo poniżej zera. Bo fakt jak jest ciepło to już nie ma różnicy.

Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2004 07:51:55 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
kotrrin napisał(a):

nie ma amorkow czysto gazowych ... chyba ze masz na mysli pneumatyczne ... sa albo olejowe albo olejowo gazowe

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1