.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.sty.2025 11:51:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zapach spalin w samochodzie AUDI B3 2.0E
PostNapisane: 09.wrz.2004 09:12:28 
Użytkownik

Witam wszystkim
Oto kolejny problem jaki spotyka moje autko
Podczas jazdy pasażerowie z tyłu skarżą się na zapach spalin, twierdzą, że do autka dostają się spaliny, ja siedząc z przodu tego nie czuje, szczególnie jeżdżąc z otwartym dachem, ale faktycznie tak jest, podczas jazdy czuć spaliny. Skąd to się może brać, którędy dostawać, czy czasem nie z nawiewów?
Ponadto gdy mam włączone nawiewy gałki wszystkie ustawione na zimne powietrze, podczas jazdy mimo wszystko wydobywa się z lekka ciepłe (jadąc wieczorem). powietrze, najbardziej ze środkowych nawiewów. Z początku myślałem, że to efekt wysokich temperatur na zewnątrz, ale to nie możliwe, pod wieczór to samo.
Dodam informacyjnie że mam z tyłu dziury po głośnikach i jeszcze nie zamontowane radio, tłumik środkowy nowy i wywalone bebechy z katalizatora.
Autko to AUDI B3 2.0E 1990 r. silnik 3A
Za wszelkie info z góry dzięki
GRE

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2004 16:51:46 
Użytkownik

Auto: A6 2,7T
to już ci odpowiadam :P musisz mieć gdzieś nieszczelny kufrer chyba, sprawdz uszczelki bo zapach spalin moze zaciągać własnie w tych miejscach.
przyczyną tego jest aerodynamika auta (chodzi o ruch powietrza za nim) a dodatkowo jak otwierasz szyberdach to ciągnie mocnieja ...

mozliwe też ze nie masz osłonek na "kanałach wodnych" /nie pamietam jak to sie nazywa/ są z tyłu w sumie pod zderzakiem jakoś tak.

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2004 14:47:41 
Użytkownik

marek napisał(a):
to już ci odpowiadam :P musisz mieć gdzieś nieszczelny kufrer chyba, sprawdz uszczelki bo zapach spalin moze zaciągać własnie w tych miejscach.
przyczyną tego jest aerodynamika auta (chodzi o ruch powietrza za nim) a dodatkowo jak otwierasz szyberdach to ciągnie mocnieja ...

mozliwe też ze nie masz osłonek na "kanałach wodnych" /nie pamietam jak to sie nazywa/ są z tyłu w sumie pod zderzakiem jakoś tak.

U mnie byl pekniety kolektor i uszczelki przy kolektorze przepuszczaly spaliny.
Po wymianie jak reka odjal.

Otworz maske przygazuj no sprobuj wyczyc czy kolo silnika spalinkami nie smierdzi.

VW GOLf 1.9tdi AJM 115 00rok Było
A2 1.4tdi AMF jest
A6 C6 3.0tdi CDYA 239 2008 AVANT Jest i Quattro : )

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2004 16:49:04 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
jak masz nieoryginalna koncowke lub przedluzales tylni zderzak to takie cos moze miec miejsce ... no chyba ze masz gdzies w wydechu nieszczelnosc

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2004 19:30:39 
Użytkownik

u mnie wczoraj poczułem podczas jazdy to samo , choć tylko przy otwartych oknach. Padłem na ziemie i patrzyłem co tam sie dzieje i zobaczyłem że za kolektorem kapie woda (tak mi sie wydaje po konsystemcji) . Wnioskuję z tego że cos tam sie nieszczelnie zrobiło.

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2004 20:25:56 
Użytkownik

Dzięki wszystkim za podpowiedzi,
Jak podniosłem maskę i zapaliłem silnik, zacząłem wąchać i tam gdzie jest filtr powietrza, gdzieś w tej lokalizacji w kierunku silnika, poczułem zapach podobny do tego co w środku auta.
Byłem oczywista u mechanika i w środę wymieniam uszczelki pod kolektorem i coś tam jeszcze, ale nie wiem co (stwierdził, że jest tam drobna nieszczelność, ale jak będzie wymieniał pod kolektorem to i jeszcze inne, które tam są - od ssącego chyba).
Póki co wymieniłem sobie filtr przeciw pyłkowy, był na maxa zawalony, pomijaąc już wyciąganie garściami liści.
Po wymianie sprawdzę czy dalej śmierdzi. W między czasie zatkam dziury od głośników (przez nie jest dostęp do bagażnika, więc jak coś w tyle, jak piszecie, to porównam sobie wydobywający się smród spalin.
A co odnośnie 2 części mojego pytania, tzn. lekko ciepłe powietrze wydobywające się z nawiewów przy ustawieniu ich na zimno.... (klimy nie mam)

Pozdr...
GRE

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2004 20:58:57 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
niedawno bylo o tym ...w B3/B4 bez klimy nie ma zaworu opdcinajacego doplyw cieplej wody do nagrzewnicy i stad moze byc lekko cieple powietrze

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1