.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 19:59:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Gdzie szukać zwarcia(światło cofania)
PostNapisane: 13.wrz.2004 19:17:10 
Użytkownik

Coś mi sie porobiło ze światłami cofania pali sie tylko lewe swiatło cofania cały czas po włączeniu zapłonu.Nawet po odłoczeniu kabli od czujkika ze skrzynki biegów jest to samo.Moze koledzy wiedzą gdzie szukać zwarcia Samochów audi coupe ,87r

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2004 19:44:11 
Użytkownik

Oj zabiłes mi ćwieka kolego. Sprawa dla mnie jest dziwna. Moim zdaniem to światła cofania są dwa i one są połączone równolegle (tak jest w B3 i B4).
Gdyby było zwarcie gdziekolwiek to obie lampy cofania powinny zachowywać się tak samo. Przewód który zasila obieżarówki rozdziela się dopiero na klapie bagażnika. Czy nikt tam aby nic nie rezał ? Sprawdź wszystko dokładnie.
Czy kiedy świeci to światło to klapa bagażnika jest zamknięta? Czy pozostałe światła są wyłączone?

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2004 19:50:56 
Klubowicz

Według mnie jakieś zwarcie w lampie... a jak zapniesz wsteczny to druga lampa się zapala??

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2004 20:07:50 
Użytkownik

Swiatło od drugoej lampy wogle sie nie zapala, nawet gdy zapne wsteczny tylko cały czas pali sie ta lewa lampa ,pewnie trzeba szukać w bagażniku,niby tam nic nie grzebałem-a tak sie porobiło :<

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2004 20:11:26 
Klubowicz

To w takim razie obstawiam zwarcie na kostkach, ewentualnie coś na instalacji w wiązkach (też miałem z tym problemy pod tylną kanapą...)

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2004 20:31:30 
Użytkownik

Spróbuj wyciągnąć bezpiecznik nr 4 (15A). Tam idzie zasilanie na światła cofania. Jeśli dalej się świeci to rozłącz na właczniku przy skrzyni (upewnij się że rozłączasz przewody od włącznika świateł. Jeśli dalej się świeci to sprawdż napięcie na przewodach do włącznika. Wyłącz zapłon i omomierze sprawdź połączenie jendego z przewodów (czarno-niebieskiego) do bezpiecznika S4. Powinno być przejście. Następnie sprawdź przewód niebiesko-czerwony czy ma połaczenie z lampą cofania (jedną i drugą !). Sprawdź czy obie żarówki mają dobrze podpiętą masę. Sprawdź omomierzem dotykając do jednego z pinów na żarówce i jakiegoś punktu masowego na karoserii.
To prosty układ tam nie ma się co zepsuć. A jak zewrzesz przewody do właćznika na skrzyni do dalej jedna lampa tylko świeci ? Może druga jest spalona :D
Dziwne to uszkodzenie. Sprawdź to. Jeśli wszystko wygląda OK to sprawdź czy nie ma zwarcia na przewodach do klapy (najlepiej na takiej kostce, która jest z lewej strony w bagażniku zdaje się brązowo- lub szaro-fioletowa).
Posprawdzaj czy przewód niebiesko-czerwony nie ma zwarcia z jakimś innym.
Jeśli nie wyciągniesz żarówek od wstecznego to nie powinien mieć zwarcia z żadnym przewodem (a jest ich tam pięć !).

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2004 20:36:02 
Użytkownik

Chyba żle napisałem o tych żarówkach. Jeśli je zostawisz to przy pomiarze czerwono niebieski i brązowy będą zwarte (obwód zamknie się przez żarówy).
Jak wyśmiesz bańki to ma być głucho - żadnego zwarcia.

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2004 21:11:17 
Użytkownik

Dzięki za konkretny opis :) jutro sie zabieram za poszukiwane zwarcia :D

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2004 21:44:53 
Użytkownik

Jak znajdziesz coś ciekawego to zaraz pisz. To się na pewno da naprawić.
Trzeba tylko poszukać. Ściągnij sobie chemat podłaczenia tego cuda.
Sprawdź też przewód, który leci po zawiasie do klapy bagażnika - lubi pękać, a żyłki wewnątrz robią czasem zwarcie.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1