.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lis.2024 15:38:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z dmuchawa w C4
PostNapisane: 07.maja.2003 09:04:09 
Użytkownik

Ostatnio pojawil mi sie taki raczej sporawy problem - mianowicie dmuchawa u mnie w C4 (wersja bez klimy) jak jest ustawiona na nadmuch zimnego powietrza dmucha, powietrze lekko cieple (nawet odczas szybkiej jazdy wieczorem, kiedy na dworzu jest juz chlodniej). Nie musze chyba mowic ze jest to przy obecnej pogodzie delikatnie mowiac niewygodne... :( :0
Ktos ma jakis pomysl? Please Help!

Poza tym czy w C4 bez klimy nie ma jakiegos przelacznika miedzy obiegiem wewnetrzym a zewnetrznym nawiewu??? Takie cos jest nawet w wiekszosci samochodow kompaktowych... :(

Tytuł:
PostNapisane: 07.maja.2003 09:36:00 
Użytkownik

Sprawa wydaje sie prosta. Albo nie zamyka sie zawor odcinajacy doplyw cieplego plynu do nagrzewnicy, najprostsze rozwiazanie to zalozyc jakis dodatkowy kurek na przewodach doprowadzajacych i zamykac po zakonczeniu sezonu grzewczego :-D .
Albo bierze cieple powietrze z komory silnika, sprawdz uszczelki miedzy podszybiem, a komora silnika.

Tytuł:
PostNapisane: 07.maja.2003 13:45:18 
Użytkownik

Audi nie ma zaworu na wężach tylko klapę, która kręcąc gałką zamyka lub otwiera nawiew ciepłe/zimne powietrze. Może wysunoł się z uchwytów pancerz linki od temp. i przy kręceniu zamiast cięgna chodzi całość i jest taki efekt. Ja miałem tak w B-3 przy zamykaniu dopływu powietrza do wnętrza - domykało się na 3/4 a do końca już przesuwał się cały pancerz bo właśnie pękł uchwyt co trzyma linkę.

Tytuł:
PostNapisane: 07.maja.2003 15:25:28 
Użytkownik

otworz maske i sprawdz czy linki sa poprawnie podczepione do nagrzewnicy, jesli jest ok, to sprawdz przy pokretlach, jesli i tam jest ok, to musisz wyciagnac nagrzewnice i ja roskrecic zeby zobaczyc czemu klapa blokujaca przeplyw powietrza przez nagrzewnice nie zamykla sie

mozesz tez polaczyc ze soba przewody ktore doprowadzaja plyn do nagrzewnicy, czyli omijasz nagrzewnice i wowczas plyn przez nia nie przechodzi i masz caly czas zimne powietrze

jak nic nie pomoze to zglos sie do mnie, mam kompletna nagrzewnice do C4, jak bedziesz potrzebowal to tanio odstapie :)

Tytuł:
PostNapisane: 07.maja.2003 16:31:29 
Użytkownik

Dzieki za info, bede sprawdzal po kolei. Ale jezeli wyjdzie na to ze trzeba bedzie wymienic nagrzewnice to doszly mnie sluchy ze wymiana jej jest mocno skomplikowana, czy moze sa jakies patenty?

Tytuł:
PostNapisane: 07.maja.2003 18:37:40 
Użytkownik

Nagrzewnice masz pod maską i wcale nie ma dużo z nią roboty :)
W c-4 jest ona tuż pod szybą jak filtr kabinowy. Napewno jest to lepszy sposób niż ściąganie całej konsoli
Pozdrowionka

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2003 17:34:36 
Użytkownik

ja u siebie wymienialem nagrzewnice, robilem to caly dzien, ale uczylem sie na bledach i nikt mi nie powiedzial jak to trzeba zrobic, w sumie to prosta sprawa, odpina sie taki pasek pod maska co trzyma nagrzewnice, kladziesz sie na wycieraczkach w samochodzie i reka odpinasz plastkikowe przewody rozprowadzajace powietrze, odpinasz linki od nagrzewnicy, albo od pokretel i trzeba miec troche pary zeby cale to ustrojstwo wyciagnac z pod maski :)
jak bedziesz mial wolny dzien to mozesz ja wybrac i zobaczyc co sie dzieje

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1