.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 13.lut.2025 08:09:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Galimatias: silnik i urządzenie wtryskowe
PostNapisane: 17.wrz.2004 06:51:59 
Użytkownik

Hej!
Jestem maniek, audiczkę B3 1,8S z 87r. posiadam od niedawna i mam kilka dość istatnych dla mnie laika pytań, mianowicie:
1. stwierdziłem że w moim samochodzie do silnika PM zaisnstalowane jest urządzenie wtryskowe KE-Jetrinic współpracujące z silnikiem JN - wg. posiadanych papierów, poprzedni właścieciel wymienił silnik.
Czy powyższa konfiguracja rokuje na bezawaryjną długą pracę silnika? I czy to nie jest gwałt na technice?
2. zimny silnik nie pali od pierwszego, zalapie jeśli dodam odrobinę gazu, ponadto poteym jak załapie, pracuje niestabilnie na biegu jałowym - co może być przyczyna takiego stanu rzeczy i czy jest fizycznie mozliwe błedne podłączenie wtyczek do czujnika temperatury regulującego pracę wtrysku i czasowego wyłacznika termicznego?

Tytuł:
PostNapisane: 17.wrz.2004 07:59:52 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
sprawdz wtryskiwcza rozruchowy czy po nagrzaniu nie leje dalej paliwa ... druga sprawa , masz gaz ?

Tytuł:
PostNapisane: 17.wrz.2004 08:05:43 
Klubowicz

U mnie (z LPG w samochodzie) jest tak samo - trzeba dodać troszkę gazu bo inaczej nie zapali, pozatym na jałowym na PB też chodzi nie równo, jak przełożę na gaz - idealnie. Po nagrzaniu silnika bezproblemowo i na LPG i na PB. Ja podjerzewam u siebie nieszczelność uszczelki kolektora wydechowego (to akurat stwierdziłem w 100%) i w związku z tym nieco zmienioną mieszankę przez Lambda - bo pewnie za dużo O2 dostaje... Nie wiem czy teoria słuszna, ale chyba logiczna... może u Ciebie jest podobnie?

Tytuł:
PostNapisane: 17.wrz.2004 08:25:56 
Użytkownik

Nie, nie jestem zagazowany.
A co w przypadku gdy po nagrzaniu wtryskiwacz rozruchowy dalej wtryskuje paliwo?
Jaki jest koszt wymiany uszczelki pod kolektorem?

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1