.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lut.2025 22:45:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem: Strzały z wydechu
PostNapisane: 18.wrz.2004 11:37:11 
Użytkownik

Witam!

Ostatnio zaczął mi szwankować układ wydechowy. Sytuacja wygląda następująco - w rurze wydechowej zawsze znajduje się sporo czarnej substancji, która lekko z niej pryska w czasie postoju przy włączonym silniku. Kolega, który jechał za mną mówił, że nieźle z tejże rury dymi. Poza tym, kiedy stoje chwilę w miejscu, to przy ruszaniu daje się słyszeć 2-3 strzały z rury (przy jeździe później podobne zjawisko nie występuje). Co to może być? Jak to naprawić? Jakie mogą być orientacyjne koszta takiej naprawy?

Nie znam się na mechanice, ale mam nadzieję, że ktoś z Was mi pomoże. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2004 11:50:41 
Użytkownik

dzien dobry ..........
nazywam sie tak i tak ............
jestem z .............
Było by miło gdyby tak było nie kolego ?? Jest taki dział NEWBIE zawsze fajnie jak sie wie z kim rozmawia
Przyczyna u ciebie moze byc zle ustawienie zaplonu co sugeruje strzaly z rury ia czarna substancja to moze olej bo jak dymi szczegolnie na bialo to pierscionki olejowe moga puszczac nie mam akurat takiego modelu ale wyglada mi to na zaplon
Sugeruje sprawdzenie ustawienia zaplonu i przedewszystkim cisnienia na cylindrach
Pozdrawiam

Bestia 2,2 T 20 V Q pod kołderką w garażu

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2004 15:29:15 
Użytkownik

Dzięki i sorry za taki niegrzeczny najazd, ale już się poprawiłem, czego świadectwem jest wpis w NEWBIE. Mam nadzieję, że ktoś jeszcze napisze coś w mojej sprawie. Pozdrawiam :)

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2004 16:34:45 
Użytkownik

Witam
Ja co prawda mam 2,6V6 , ale w mojej byłej 80-ce 1,8 zawsze była szara rurka, aż tu nagle zaczęła jeździć na samym oleju i efekt był podobny w zimie wstyd było stawać w tym amym miejscu. W Audikach jest chyba tak jak nie to niech mnie ktoś poprawi nagle przy pewnym przebiegu, a szczególnie po przegrzaniu silnika rozszczelniają sie uszczelniacze na popychaczach zaworów i dostaje apetytu na oliwę nawet 1,5L /1kk warto się przyjżeć tej kwestii. Poza tym warto sprawdzić przy okazji świece, przewody, kopułkę, palec rozdzielacza no i czujnik Hala w aparacie zapłonowym (czasami samo oczyszczenie wtyków pomaga). Na początek można spróbować zrobić samodiagnostykę na LED czy któryś z elementów elektroniki nie szwankuje. Nie stety nie wiem jak to się robi w 2,3L
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2004 21:17:49 
Użytkownik

To strzelanie jest na benzynie czy na gazie czy na tym i na tym?

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2004 21:38:41 
Użytkownik

Na benzynie. Nie mam LPG. I to strzelanie jest zawsze wtedy, kiedy zaczynam ruszac - czyli albo po samym starcie, albo jak sie zatrzymam na skrzyzowaniu i samochod chwile postoi. To wyglada tak jak by sie zapychal czyms i tymi 2-3 strzalami sie odtyka.

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2004 22:49:11 
Użytkownik

No Kolego najprędzej kat masz wybity i rura nie wspawana w środek...

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1