Witam
Własnie o to mi chodzi żebym nie kupił "skarbonki" ponieważ bedę musiał dobrac pieniedzy z pożyczki i chciałbym kupić auto do jazdy a nie do naprawy (bardzo nie lubię babrać się w smarach a jeszcze bardziej zajeżdzać na kanał do mechanika).
Pomysł z naklejką jest super akurat mój syn ma kilka takich z chipsów,a jazda powyżej setki jak na pierwszy raz w nieznanym aucie trochę mnie napawa lekiem o moje zdrowie i przyszłość mojej rodziny chyba że rzeczywiście pojedzie kto inny.
A gdzie w tym B4 znajde numery silnika i nadwozia? jak sprawdzić czy nie były nadbijane np.kradzione i przebite numery ?
jakie sa róznice w samochodach z bęzyną i z dieslem (coś mi się obiło o uszy że ropniaki nie chcąpalić w czasie mrozów-czy to prawda?
Max.chciałbym kupić od 1,6 do 1,9 ale czy "td" czy 'tdi"wiem że to różnica w wtrysku ale czy to coś zmienia w samej jeździe i obsłudze? CHciałbym wiedzieć co nieco bo jak sprzedający zobaczy że ma do czynienia z laikiem to może mi naopowiadać niestworzonych histori i bajek.
Słyszałem że dobrze jest sprawdzić ciśnienie w silniku tylko że trzeba zajechać do mechanika a jak się pytałem w komisie czy przed kupnem mogę pojechac do warsztatu to facet powiedział że żaden komisolog sie na to nie zgodzi, mozna owszem wyjechać na jazdę próbną ale nie na długo a taki pomiar i dojazd chwilę zejdzie.A w ogóle to mozna w jakiś inny sposób sprawdzić czy silnik jest dobry czy nie wyeksploatowany zbytnio czy pozostaje tylko osłuch?
Podobno Niemcy juz sie też naauczyli przekręcać w tył liczniki ale gdzieś wyczytałem że kazdy rok jazdy auta po dacie produkcji na zachodzie to ok~20 000 km --prawda to ? czyli kupując 8-mio letnie auto teoretycznie ma ono przejechane 160 000 km?tak.(nie biorąc pod uwagę stanu licznika)
Co do pooglądania samochodu od spodu to w tutejszych komisach nie ma szans bo auta tak gęsto stoją że ciężko sie przepchac miedzy nimi co dopiero wleść po spód (przynajmniej gdy nie jest jeszcze wybrane "z pośród wielu")
Jeśli ktoś miałby jeszcze inne uwagi co do "techniki "zakupu uzywanego audi to proszę o wypowiedź będę bardzo wdzieczny.
grove1@wp.pl