.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.sty.2025 21:50:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tuning i remont zawieszanie COUPE 87
PostNapisane: 29.lis.2004 20:59:31 
Użytkownik

Cześć witam bo jestem tu troszeczkę nowy :)
Mam takie pytanko ma ktoś jakieś doświadczania z modyfikacją zawieszania samochodu AUDI Coupe GT z okolic roku 1987. Przymierzam się na wiosnę do remontu zawieszenia w mojej bryce i mam zamiar je trosze zmodyfikować. Planowany jest skromny cywilny tuning czyli klasycznie: komplet krótkich sprężyn i amorków gazowych + wszystkie silent bloki. Okazuje się że Eibach nie robi konkretnie spreżyn dedykowanych do tego auta. Amorki wybrałem sachsa gazówki Adventyg. Co tym myślicie? Nie podchodzą przypadkiem sprężyny od B3/B4 bo są najbardziej zbliżone masowo do mojego autka z silnikami 1,6-2,0. tylko pytanie czy mocowania sprężyn i amortyzatory (kolumny) są takie same?

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2004 22:01:12 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
Lejkers mial w swojej soprotowa zawieche wiec niech sie wypowie, zresztą Goral tez ma :), wiec pewnie zaraz sie dowiesz

Ja jestem zwolennikiem komfortu chgociaz tez cos musze pomysklec bo za bardzo sie w zakretach przechyla :/

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2004 03:14:47 
Italiano

Ano miałem, miałem i było zajebiście :D
Konkretnie wyglądało to tak:
amory dokładnie takie jak ty chcesz założyć + sprężyny weitec'a -40 do tego.
Weiteck robi konkretnie do tego modelu sprężyny i zresztą całe kity.Ja wybrałem weitec'ki, ponieważ te spręzyny są twarde, a ja chciałem mieć jak najbardziej sztywne i twarde zawieszenie i ten zestaw spełnił moje oczekiwania w 100%.Autko było naprawdę twarde i wszystko było czuć, więc komfort nie był zbyt duży, ale za to zakręty i trzymanie się drogi poprostu bajka :!: Dodatkowo cały zestaw pracował naprawdę przyzwoicie, ładnie wybierał nierówności, bez żadnych stuków i puków i nerwowości, także jeżeli tego oczekujesz to zakładaj te sprężyny.Eibachy są bardziej miękkie i komfortowe, w zasadzie to tylko obniżają niuńkę i naprawdę lekko utwardzają.
Generalnie to chciałem założyć cały kit weitec'ka ale nie miałem na to kwitu wtedy ale jeżeli bym miał to bym założył.
Wiem że jeszcze Fk robi także spręzyny i kity konkretnie do tego modelu ale nie miałem z tym stycznośći, H&R też miał spręzyny do tego w swojej ofercie.

-> SPEED LIMITS ARE FOR... HOW DO YOU THINK, GUESS...
<-

-> Śmigło ze szperą :D

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2004 15:20:40 
Użytkownik

Nie zależy mai na jakimś ekstremalnym utwardzeniu zawieszenia ja tym jedzże dość dużo na co dzień mam takie wsadzone do Golfa i jest fajnie żaden ekstreamlizm ale w porównaniu z serią to jest rewelacja. Obecnie AUDI to jest kadilak straszne luzy na zawieszeniu, wszystko się telepie, amortyzatory z przodu leja rozpaczliwie i w ogóle nie trzymają, z tyłu z kolei sprężyny całkowicie siedzą. Lekka gleba i minimum komfortu wystarczy zwłaszcza że może eibachy uda mi się załatwić w rozsądnej cenie. Tylko że nie wiem od czego te eibachy wsadzić chyba od najlżejszej B3/B4 mam nadzieję że będą pasować. Jeszcze sprawdzę w Etce czy te zawiechy się różnią

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2004 21:14:58 
Użytkownik

Jeżeli chodzi o sprezyny to ja mam w swojej coupecie założone spręzyny Ventura. Zachowują sie dość dobrze są o wiele twardsze od Eibacha. Poprzednio jak miałem Eibacha to mi 3 sprezyny pękły w przeciągu miesiąca wiec odradzam

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2004 21:43:08 
Użytkownik

Kicha przekopałem wszystko i na bank żadne ze sprężyn Eibacha nie pochodzą do Cupejki porażka rozglądam się za czymś innym.

Zostało mi: H&R, Ventura, weitec i FK

Ma ktoś jakieś namiary na katalogi tych firm i kogoś kto to sprzedaje?

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1