.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.sty.2025 08:48:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Serwisowanie Audi A4 w Audi / VW a Domowy Serwis :)
PostNapisane: 29.lis.2004 17:07:45 
Użytkownik

Witam,

Niedawno kupilem Audi A4 TDI i dostalem ksiazeczke serwisowa z ktorej wynika ze wszystkie inspekcje byly robione w Audi/VW, wymiana oleju filtrow itp..., lecz jak wiadomo jest to drogie chyba?

Moje pytanie jest nastepujace ile kosztuje taki serwis (wymiana oleju, filtrow)? czyli oddam autko przychodze wieczorem po odbior i place... ale oczywiscie w Autoryzowanych Audi/VW, napewno ktos tam jezdzi:)

Drugie pytanie takie, ze moge miec te wszystkie czesci ORYGINALNE Audi za niska cene i wymienic u jakiegos mechanika ( ja bede obecny przy tym), on tylko powymienia a ja mu dam czesci.., moje pytanie co bym musial kupic? jakie filtry, wiem ze powietrza i oleju ale naprzyklad paliwa tez odrazu? jaki olej wlac?

Pozdrawiam

Simo

-> (do 2012) Audi A4 Avant 1.8T 163KM 2006 FULL
-> (do 2009) Audi A6 Avant 1.9TDI 131KM 2004 AVF
-> (do 2007) Audi A4 Avant 1.9TDI 1998 AFN

*Niunia jest mym bogiem,prędkość nałogiem, życie zabawą a sex podstawą*

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2004 09:48:33 
Użytkownik

Witam,

czyzby nikt nie serwisowal Auta? i nikt nie wie co przy takich przypadkach jest potrzebne?, moze by ktos aby odpisal co musze kupic?

pozdrawiam

Simo

-> (do 2012) Audi A4 Avant 1.8T 163KM 2006 FULL
-> (do 2009) Audi A6 Avant 1.9TDI 131KM 2004 AVF
-> (do 2007) Audi A4 Avant 1.9TDI 1998 AFN

*Niunia jest mym bogiem,prędkość nałogiem, życie zabawą a sex podstawą*

Tytuł: Re: Serwisowanie Audi A4 w Audi / VW a Domowy Serwis :)
PostNapisane: 30.lis.2004 09:57:00 
Użytkownik

Auto: Renata
Simo22 napisał(a):
Witam,

Niedawno kupilem Audi A4 TDI i dostalem ksiazeczke serwisowa z ktorej wynika ze wszystkie inspekcje byly robione w Audi/VW, wymiana oleju filtrow itp..., lecz jak wiadomo jest to drogie chyba?

Moje pytanie jest nastepujace ile kosztuje taki serwis (wymiana oleju, filtrow)? czyli oddam autko przychodze wieczorem po odbior i place... ale oczywiscie w Autoryzowanych Audi/VW, napewno ktos tam jezdzi:)

Drugie pytanie takie, ze moge miec te wszystkie czesci ORYGINALNE Audi za niska cene i wymienic u jakiegos mechanika ( ja bede obecny przy tym), on tylko powymienia a ja mu dam czesci.., moje pytanie co bym musial kupic? jakie filtry, wiem ze powietrza i oleju ale naprzyklad paliwa tez odrazu? jaki olej wlac?

Pozdrawiam

Simo

co do pierwszej czesci to Ci nie odpowiem bo nie serwisuje w ASO .... ;)
Pytanie drugie: jak masz dostep do oryginalnych czesci za male pieniadze to sie nie zastanawiaj i kupuj...... co do rodzaju tych czesci to maja one swoje numery wiec bedziesz wiedzial co kupic....(w ASO Ci powiedza) a jezeli nie wiesz to bylo sporo na forum i o filtrach powietrza,paliwa,oleju itp... opcja SZUKAJ ... !!!!

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2004 10:07:18 
Użytkownik

jezeli juz chcesz korzystac z jakiejs autoryzowanej stacji to znajdz gdzies u siebie w okolicy siec stacji Bosch Service, robia tak samo jak w ASO Vw/Audi, ale sa o polowe tansi w uslugach, a rowniez dostajesz od nich ksiazke serwisową i itp. czesci nie musisz u nich kupowac, mozesz dostarczyc swoje.

a jezeli chodzi o oleje i filtry, to tak jak sam piszesz ze posiadasz ksiazke serwisową, to tam masz napisane jaki olej byl stosowany ,oraz co jaki czas sie wymienia odpowiednie filtry.

'96 Audi A6 C4 2.5 TDI AEL Avant 6 gear - sprzedany

'01 BMW E46 2.5 R6 - sprzedany

'02 Audi A4 B6 1.9TDI AVF + quattro - obecnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2004 11:01:13 
Klubowicz

Tak jak BladyRS pisze - masz książkę serwisową, to jest tam napisane jak często wszystkie te elementy się wymienia. Przy zakupie części, albo podajesz model/rocznik auta i oni Ci dobierają, albo poproś kogoś kto ma program ETKA niech Ci poda numery najczęściej wymienianych elementów (filtry).

Jeśli chodzi o koszt wymiany oleju i filtra w ASO Audi to będzie to coś koło 400-500 pln.

Osobiście omijam wszystkie ASO z daleka, jeśli chodzi o serwis, bo żaden nie ma dobrej opinii, przynajmniej w moich okolicach. Ostatnio w AutoViva jak mi wymieniali przekaźnik migaczy, to popsuli jedną blendę w konsoli centralnej. :/

Ja kupuję filtry w ASO, olej u dystrybutora, a potem wjeżdżam na kanał u ojca i wymieniam sam. A jak trzeba będzie rozrząd zrobić (pewnie w przyszłym roku), to też nie dam go do ASO tylko pewnie do VTG. Części załatwię sobie sam, bo są trochę nietypowe do mojego silnika (AWM).

Pozdr.

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2004 13:03:40 
Moderator

ale w wawie bylem w stacji Bosch i to sa dopiero sqrwiele, ktorzy na niczym sie nie znaja!
z daleka polecam omijac.

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2004 13:33:43 
Użytkownik

michu napisał(a):
ale w wawie bylem w stacji Bosch i to sa dopiero sqrwiele, ktorzy na niczym sie nie znaja!
z daleka polecam omijac.
dlatego takie czynnosci jak olej i filtry , to najlepiej wymienc sobie samemu na kanale, lub u znajomego który takowy posiada :D

ja olej i filtry kupuje u znajomego w sklepie , u którego wymiana jest gratis...wiec problem mam z głowy :)

'96 Audi A6 C4 2.5 TDI AEL Avant 6 gear - sprzedany

'01 BMW E46 2.5 R6 - sprzedany

'02 Audi A4 B6 1.9TDI AVF + quattro - obecnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2004 13:48:01 
Użytkownik

quattro PETE to ja się chyba do Ciebie zapisze na szkolenie z wymiany oleju i filtrów :)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1