No to zmierzyłem niunię też Gtechem Pro Competition.
Mierzyłem autko w sobotę wieczorem, niestety było trochę mokro, więc dwa pierwsze pomiary jakie zrobiłem, były na ślizgim. Przynajmniej wiem, że na mokrym nie wolno do 4 biegu wciskać gazu do dechy :twisted:
Po tych przejazdach pojechaliśmy na autostradę, tam pod mostem było sucho, więc dało radę wystartować ze strzału bez obaw o zarzucanie dupskiem. Oto wyniki najlepszego przejazdu, właśnie spod mostu
Jak widać, masa auta to 1600 kg, ponieważ jechałem z kolegą, a zmierzona masa eski ze mną i bakiem paliwa, to 1515 kg.
To są screenshoty z programu, który analizuje poszczególne dane przejazdów na Pececie, bardzo fajny program, pozwala analizować każdy przejazd, a także porównywać je wobec siebie. Dalej mamy przyspieszenie g w czasie:
zauważcie obszar wykresu zaznaczony kółkiem, w tym miejscu najwyraźniej widać wahania przyspieszenia, zresztą jest to widoczne też na pozostałych wykresach, a także i na tym przy kolejnych zmianach biegów, ale wyraźnie słabiej.
Sam jeszcze nie do końca wiem co to oznacza, ale moje przypuszczenia kierują się w stronę niewyrabiającego się sprzęgła. Możliwe, że to objaw ślizgającego się sprzęgła. Drugim przypuszczeniem jest zerwana przyczepność kół do asfaltu, też takie coś może dać.
Tutaj widzimy przebieg obrotów w czasie podczas przejazdu na 400m. Zauważcie, jak bardzo ładnie widać czas zmiany biegów, oraz do ilu spadają obroty przy zmianie biegów. Czas zmiany biegów jest na poziomie 0.3 - 0.5 sekundy. Widzicie teraz ile zyskuje Polak i Ludwiczak na sekwencyjnej zmianie biegów? Przy sekwencji zmiana biegu trwa milisekudny, i praktycznie odbywa się na gazie wciśniętym w podłogę.
Tutaj mamy przebieg mocy w czasie. Oczywiście, jest to moc na kołach. Tutaj gtech niestety podaje moment CAŁEGO AUTA, praktycznie, trzeba dodać wszystkie straty na poziomie 25 procent... Zauważcie, że jest problem też tego rodzaju, że wciskając gaz do dechy, po zmianie biegu, silnik osiąga moc, która potem lekko spada, i auto dopiero jedzie. Zaznaczone w kółeczku
Jak widać, wiele ciekawych rzeczy można wywnioskować z takich przejazdów z gtechem. Na zachęte jeszcze mam zrzut ekranu, z porównania trzech moich przejazdów. Najgorszy to 5.3 do 100 i 13.1 na 400 . Zauważycie też, na zielonym wykresie, przy którym startowałem z 3000 tys. obr że nie wystąpiło poszarpanie wykresu przy max obrotach, takie jak zaznaczone powyżej.
Polecam wszystkim taką zabawkę, można masę rzeczy o swoim aucie się dowiedzieć!
http://www.opaltex.pl/pub/audi/forum/porownania.jpg