MarioBeer napisał(a):
Czy ktoś mi może powiedzieć czy ma sens wymiana B4 na A4 ?
Tak. Moim zdaniem wygląda lepiej niż B4. W końcu B4 nie jest produkowane już 10 lat, a B5 od tylko chyba 3. Ja się co prawda przesiadłem z B3, ale komfort jazdy i zachowanie w zakrętach jest nieporównywalnie lepsze. Wnętrze jest o niebo ładniejsze niż w B3 - B4, ale de gustibus....
MarioBeer napisał(a):
Jakię są najczęstsze usterki w A4?
Podobno zawieszenie, ale ja jeszcze nie doświadczyłem tego. Przez pół roku, poza przeglądem, i wymianą klocków z tyłu jedyną "awarią" były zapieczone tylne hamulce - ale specjalnie napisałem to w cudzysłowie, bo wynikało to z faktu, że ten akurat samochód więcej stał niż jeździł i nikt mu chyba hamulców nie czyścił. Drugą rzeczą, jeszcze nie zrobioną, jest wskaźnik poziomu paliwa, w którym rezerwa się zapala jak w zbiorniku jest jeszcze 20 l paliwa - ktoś inny też niedawno na wskaźnik narzekał. Trzecią - pozapychane spryskiwacze, czyszczenie igłą i sprężarką nie pomogło, chyba będą musiały noc w occie spędzić, żeby z nich kamień wyszedł.
MarioBeer napisał(a):
Gdzie konstruktorzy się nie popisali?
Konstruując bagażnik - jest mały jak cholera i płytki.
Oprócz tego chyba jednak nie warto kupować wersji 1.6. Niby ma 101 KM ale nie czuć tego. Ma krótką skrzynię i żeby jechać trzeba nieźle deptać. W porównaniu nawet z B3 1.8 90 KM ma wyższe obroty przy takich samych prędkościach, więc jest głośniejszy, a w każdym razie ja mam takie wrażenie. Pali więcej niż B3 1.8 o ok 1 - 1.5 l/100 km, (ostatnie tankowanie 400 km na trasie Lublin - Dęblin i ok 190 po Lublinie - 8,97 l/100 km - B3 w takich warunkach paliło mi 7,9 - 8,2) ale to może być kwestia klimatronica, którego nie nadużywam. Jakbym miał dziś kupować, to szukałbym 1.8, albo 1.8 T, dieslem nigdy nie jeździłem, więc nie mam zdania.
Oprócz tego składka na AC jest dużo większa, bo wartość samochodu wyższa - a bez AC strach, że Ci podprowadzą.
To tyle. Now the choice is yours.
M