MariuszD napisał(a):
Ja wymienialem pompe wody rok temu i tylko luzuje sie alternator aby zdjac pasek. A jak trzeba wymienic rozrzad to pompy nie trzeba demontowac, tylko zdjac paski i kolo pasowe, aby zdjac oslone rozrzadu. Ale fak jest taki, ze pompa kosztuje 120zl w calosci wiec i moze koszty nie duze, ale dodajac robocizne, pasek rozrzadu to o 130zl za duzo. Ja pompe bede wymienial jak bedzie ciekla, bo nie ma przy tym zadnej roboty. A to ze mechanicy mowia ze pompe wymieniac przy wymianie rozrzadu, to wydaje mi sie, ze chodzi o podbicie kosztow i tyle. To wszystko napisalem w odniesienu do ACE, bo w AAH to sprawa jest jasna, ze trzeba pompe wymienic.
MariuszD ma racje. Ja wymienialem lozysko pompy wodnej to widzialem jak mechanicy to robili, wiec nie ma problemu. Sciaga sie sam pasek luzujac alternator. Jezeli pompa nie cieknie to jest OK. Tylko niektorzy mechanicy cwaniacy mysla ze sie ktos nie zna i mozna kity wciskac np ze po wymianie tarcz hamulcowych trzeba ustawic zbierznosc
No jakie bzdury. Zmien mechanikow bo szukaja i to w tych czasach zeby tylko kase sciagnac przy wymianie jednej czesci chcac wymienic cos jeszcze przy okazji grrr
"A jak trzeba wymienic rozrzad to pompy nie trzeba demontowac"
Warto wiec czasem zapytac sie na AKP Forum