.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.cze.2025 14:32:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: B4 podświetlenie zegarka (czasomierza)
PostNapisane: 10.gru.2004 11:36:38 
Użytkownik

Czy zegarek (czasomierz wewnątrz obrotomierza) ma podświetlenie? Jadąc po zmierzchu zupełnie nie widzę :zly: , która godzina. Czasem to bardzo :kosci:

A jeśli nie ma, to czy da się poprawić kontrast tak, żeby w nocy widać było godzinę.

B4 2.0 benzyna 1992(model93) zegarek to wyświetlacz ciekłokrystaliczny wewnącz kółka prędkościomierza

Tytuł: Re: B4 podświetlenie zegarka (czasomierza)
PostNapisane: 10.gru.2004 11:38:27 
Użytkownik

Auto: Renata
amik1 napisał(a):
Czy zegarek (czasomierz wewnątrz obrotomierza) ma podświetlenie? Jadąc po zmierzchu zupełnie nie widzę :zly: , która godzina. Czasem to bardzo :kosci:

A jeśli nie ma, to czy da się poprawić kontrast tak, żeby w nocy widać było godzinę.

B4 2.0 benzyna 1992(model93) zegarek to wyświetlacz ciekłokrystaliczny wewnącz kółka prędkościomierza

on jest podswietlany zaroweczka...... tak samo jak wyswietlacz temp zewnetrznej... pewnie Ci sie przepalila.....

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2004 11:54:34 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
no nie do konca taqk samo ... raczej tak sampo jak cale podswietlanie licznika , zarowka jest wymienialna , sa zazwyczaj 2 zarowki jedna 2 W a druga 1.1 W ta druga swieci po wlaczeniu swiatel ta pierwsza zas po wlaczeniu zaplonu .Dostep do nich jest po wyjeciu licznika

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2004 12:04:38 
Użytkownik

hans napisał(a):
no nie do konca taqk samo ... raczej tak sampo jak cale podswietlanie licznika , zarowka jest wymienialna , sa zazwyczaj 2 zarowki jedna 2 W a druga 1.1 W ta druga swieci po wlaczeniu swiatel ta pierwsza zas po wlaczeniu zaplonu .Dostep do nich jest po wyjeciu licznika

hans zgadza sie ... ale chodzilo mi glownie o to ze jest podswietlany zaroweczka i wystarczy ja wymienic i juz bedzie dzialac..... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2004 12:26:43 
Użytkownik

u mnie jest chyba tak jak hans mówi: są dwie żarówki, wyjołem tą obok czasomierza (1.1W) to padło podświetlenie lewej części obrotomierza :(
wygląda to tak, jakby albo było oddzielne podświetlenie do czasomierza(lub w samym wyświetlaczu) albo zostało coś przesunięte i światło zamiast oświetlać zegarek świeci za nim dodatkowo utrudniając sprawdzenie godziny. :/ W każdym razie podświetlenie zegarów (obroty, prędkość, paliwo, temperatura) działają prawidłowo(czy raczej będą, jak uzupełnię żarówkę co się przy wyjmowaniu trochę ten tego) a godzina nie jest widoczna.

żarówkę wyjołem bez demontarzu zegara, od strony półki. Nie mam gdzie rozkręcać w celach poznawczych (na parkingu pod blokiem zimno jest :P ), Pytam żeby przy włożeniu nowej żarówki załatwić też czasomierz.

I czy muszę zegar wyjąć? i jak to zrobić? od strony szybki czyod dołu?

>>spanky jaka to żarówka, bo u mnie nie ma termometra więc nie mam do czego porównać a wypadało by kupić przed demontarzem

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2004 12:38:11 
Użytkownik

amik1 napisał(a):
u mnie jest chyba tak jak hans mówi: są dwie żarówki, wyjołem tą obok czasomierza (1.1W) to padło podświetlenie lewej części obrotomierza :(
wygląda to tak, jakby albo było oddzielne podświetlenie do czasomierza(lub w samym wyświetlaczu) albo zostało coś przesunięte i światło zamiast oświetlać zegarek świeci za nim dodatkowo utrudniając sprawdzenie godziny. :/ W każdym razie podświetlenie zegarów (obroty, prędkość, paliwo, temperatura) działają prawidłowo(czy raczej będą, jak uzupełnię żarówkę co się przy wyjmowaniu trochę ten tego) a godzina nie jest widoczna.

żarówkę wyjołem bez demontarzu zegara, od strony półki. Nie mam gdzie rozkręcać w celach poznawczych (na parkingu pod blokiem zimno jest :P ), Pytam żeby przy włożeniu nowej żarówki załatwić też czasomierz.

I czy muszę zegar wyjąć? i jak to zrobić? od strony szybki czyod dołu?

>>spanky jaka to żarówka, bo u mnie nie ma termometra więc nie mam do czego porównać a wypadało by kupić przed demontarzem

co dorodzaju zarowki to nie wiem dokladnie..... napisalem tylko ze zegar jest tak samo podswietlany jak wysw.temp zebys wiedzial ze trzeba zmienic zaroweczke... :P .... ale sa chyba takie jak do podsiwetlania deski rozdzielczej....

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2004 13:06:34 
Użytkownik

spanky napisał(a):
napisalem tylko ze zegar jest tak samo podswietlany jak wysw.temp zebys wiedzial ze trzeba zmienic zaroweczke... :P .... ale sa chyba takie jak do podsiwetlania deski rozdzielczej....

zaglądałem tylko od dołu, od strony półki, ale widziałem tylko dwie żarówki jak do podświetlenia deski (8-kątny kolorowy plastik) i żadna z nich nie oświetla czasomierza (chyba że ktoś zmienił położenie czasomierza)
nie chcę dalej grzebać, bo w ciemno i bez garażu to więcej zepsuć niż ustawić

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2004 13:16:16 
Użytkownik

amik1 napisał(a):
spanky napisał(a):
napisalem tylko ze zegar jest tak samo podswietlany jak wysw.temp zebys wiedzial ze trzeba zmienic zaroweczke... :P .... ale sa chyba takie jak do podsiwetlania deski rozdzielczej....

zaglądałem tylko od dołu, od strony półki, ale widziałem tylko dwie żarówki jak do podświetlenia deski (8-kątny kolorowy plastik) i żadna z nich nie oświetla czasomierza (chyba że ktoś zmienił położenie czasomierza)
nie chcę dalej grzebać, bo w ciemno i bez garażu to więcej zepsuć niż ustawić

to chyba te zaroweczki jak napisal Hans....
wymien je i zobacz czy sie pali czasomierz ( zegarek) :P

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2004 13:34:26 
Użytkownik

spanky napisał(a):
to chyba te zaroweczki jak napisal Hans....
wymien je i zobacz czy sie pali czasomierz ( zegarek) :P

:!!:

no mówię przecież, ze zaczołem od demontarzu lewej żaróweczki (obok czasomierza) i okazało się, że pół obrotomierza mam w cieniu, więc to nie ona. Dlatego spytałem. A dalej nie chce testować przez eliminacie, bo znając prawa Merfiego i mój talent odłącze po kolei całą deskę :diabel: to lepiej już wziąść z domu budzik :P

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2004 13:34:39 
Użytkownik

hans napisał(a):

Jak wyjąć licznik? Jak dostać się do tej żarówki?

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2004 13:35:45 
Moderator

:D ... dobrze ze nie dostales sie do licznika od strony bagaznika :D .... chlopie ... nie utrudniaj sobie maxymalnie zycia ... odkrec 2 srubki od dolu obudowy kolumny kierowniczej , zdejmij gorna czesc , pokaza Ci sie 2 srubki mocujace liczniki i wyciagasz cale liczniki , wtedy juz nie pomylisz zarowki od podswietlania obrotomierza z zarowka od zegarka :peace:

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2004 13:39:32 
Użytkownik

Wozik napisał(a):
hans napisał(a):

Jak wyjąć licznik? Jak dostać się do tej żarówki?

opcja SZUKAJ twoim przyjacielem...... :P

http://forum.audiklub.org/viewtopic.php ... zdzielczej

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2004 13:53:29 
Użytkownik

Dzięki ;-)

A powiedzcie jeszcze jakie żaróweczki tam siedzą, żebym mógł je kupić zanim wykręcę licznik.

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2004 13:59:45 
Użytkownik

Wozik napisał(a):
Dzięki ;-)

A powiedzcie jeszcze jakie żaróweczki tam siedzą, żebym mógł je kupić zanim wykręcę licznik.

wszystko jest w tym linku co Ci podalem .....
milej lektury .....

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2004 14:09:42 
Użytkownik

hans, nie zawstydzaj mnie, półka była odkręcona, bo byłem u alarmowców więc żarówkę kleszczykami raz i już :P (właściwie 2x bo najpierw plastik wyszedł, a bulba potem) nie szczypałem się za bardzo bo i tak spalona miała być...

a poważnie: dzięki za wskazówki (kurcze, książkę bym jakąś kupił) i linkę

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2004 20:14:54 
Użytkownik

Słuchajcie...

Odkręciłem licznik, chciałem go wyjąć, ale trzymają go przewody, których nie potrafię odpiąć. To po pierwsze. Po drugie: czy żarówka do zegarka jest na wierzchu, czy trzeba demontować osłonę oborotmierza? A jeśli na wierzchu, to która? Jakoś nie mogę jej namierzyć.

No i jak, do jasnej cholery, odpiąć te wtyczki, żeby dostać się do żarówki?

Tytuł:
PostNapisane: 11.gru.2004 00:50:06 
Użytkownik

Wozik, żarówki do podświetlenia obrotomierza jest w plastykowej kolorowej (u mnie żółta) oprawce w kształcie 8-kąta(jakby na płaski klucz) trzeba ją nieco przekręcić (1/8 obrotu) i wyjąć.

Napisz, jak Ci poszło z kablami, ja rozkręcam w sobotę przed południem :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 11.gru.2004 01:22:06 
Moderator

zlaczki licznika sie cemontuje nastepujaco
- na zlaczce jest plsatikowy zatrzask ktory trzba czyms podwazyc i go wysunac do gory
- nazstepnie ciagnac za ten wysuniety zatrzask zlacze wychodzi bez najmniejszych problemow

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 11.gru.2004 11:29:52 
Użytkownik

amik1 napisał(a):
Wozik, żarówki do podświetlenia obrotomierza jest w plastykowej kolorowej (u mnie żółta) oprawce w kształcie 8-kąta(jakby na płaski klucz) trzeba ją nieco przekręcić (1/8 obrotu) i wyjąć.

Napisz, jak Ci poszło z kablami, ja rozkręcam w sobotę przed południem :peace:

Problem polega na tym, że jest dużo takich wystających niby-żarówek. Jedne są niebieskie - te są na pewno żarówkami, a inne są pomarańczowe i mają o wiele krótsze te plastiki, a na ich wierzchu rowek jak na płaski śrubokręt? Ja dokupiłem żarówkę z tym długim zakoczeniem taką, jak wystają dwie. Czy jedna z nich jest od zegarka? A może te krótkie to też żarówki?

Tytuł:
PostNapisane: 11.gru.2004 14:45:13 
Moderator

widzisz , probem polegas na tym ze jak sienie wyjmuje licznika tylko przez zakamarki probuje do niego dotrzec do nie wiadomo co jest co a te jak to nzwales wystajace niby zarowki to zarowki a kolory rozroniaja te zarowki na rozne moce i na roizne dlugosci baniek co ma istotne znaczenie przy podswietlaniu
- krotkie banki sa uzywane tylko do kontrolek a dlugie do podswietlania , natomiast moc zarowek do podswietlania przyrzadow to niezmiennie ...
-1,1 W - co w wiekoszosci przypadkow jest oznaczone pomaranczowym osadzeniem i dluga banka zarowki ...
- zilone to 2W z dluga banka i sa uzywane do kontrolek alarmowych takich jak ladowanie czy cisnienie oleju. Rowniez zielone 2W sa uzywane do podswietlania urzadzen typu Auto Check czy Board Computer gdzie przenikalnosc swiatla jest mniejsza. natomiast we wszystkich innych przypadkach uzywane sa dodatkowo...
- czarne lub nibieskie zarowki o mocy 1.2 W czyli caly szereg kontrolek oraz podswietlanie zegarka. kontrolki kierunkowskazow wlasnie sa podswietlane zarowkami z niebieskim osadzeniem
- jeszcze sa brazowe, 1.5W sluza do podswietlania AC i BC i sa z kolorowymi nakladkami
- te na wkretak maja dluga banke a te mocno wystajace maja krotka banke

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1