.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.sty.2025 15:03:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: nierówno pracujący silnik , brak mocy
PostNapisane: 13.gru.2004 09:45:14 
Użytkownik

Coś się stało mojej maszynie .
Zapaliłąm ją wczoraj wieczorem i coś zaczeło klekotać w silniku . Jakby nie wszystkie gary pracowały . Na 2 wcale nie ma mocy - zaczyna się dusić . NA trójce , gaz na 4tyś obrotów a on sie zachowuje jak muł . Tak jak by nagle kucyki się przeniosły gdzie indziej .
Co się może dziać .
Acha wszystkie objawy są na benzynie , bo na gazie zaczyna strzelać .

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 09:51:59 
Użytkownik

Auto: 80 Avant
Przy takich objawach trzeba sprawdzić w pierwszej kolejności świeczki i przewody wysokiego napięcia.

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 09:55:51 
Użytkownik

czy dam radę zrobić to sama ?
szybko łapie , jak mi powiecie gdzie zajrzeć to powinnam sobie poradzić

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 10:13:20 
Użytkownik

Rok temu miałem identyczne objawy - strzeliła uszczelka pod głowicą. Na poczatek jednak proponuje, obejrzeć przewody WN i świece.
Poza tym jeśli jest gaz, to może strzał był i zrobiła sie nieszczelność w dolocie.

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 10:47:17 
Użytkownik

Vanilla I napisał(a):
czy dam radę zrobić to sama ?
szybko łapie , jak mi powiecie gdzie zajrzeć to powinnam sobie poradzić

trzeba by zajrzeć pod maskę :D , najlepiej w ciemnym pomieszczeniu przy zapalonym silniku bedą przeskakiwać iskry na kablach (to jest juz hardcore - przewody do wymiany )
jeżeli to świece - to nic nie wydumasz z zewnątrz - trza wykrecic i sprawdzić jak wyglądaja :peace:

a vogle to te objawy typowe są dla uszkodzonego przepływomierza - aby sprawdzić przepływomierz podpiąć do VAG-a (ASO lub sama ale musisz cos kumać na ten temat i mieć interface i kompa z programem VAG)
- podobnie jest gdy sonda lambda jest uszkodzona - ale jak masz gaz to czasem emuluje się (oszukuje) sondę żeby silnik pracował na gazie więc tu nie wiem na pewno :diabel:

podpiąć do VAGa i wtedy wyjdzie bo może być dużo przyczyn :peace: ale podejrzewam właśnie jakieś problemy typu elektryczno-elektonicznego :)

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 10:51:10 
Użytkownik

niestety vaga nie podłącze bo mi odcieli ścieżkę pamięci kompa jak montowali gaz :(
iskry nie skaczą poprzewodach bo wczoraj w nocy otwierałam klapę . czyli musze się dobrać do świec
trzymajcie za mnie kciuki

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 11:06:34 
Użytkownik

hehe trzymam kciuki :P
jak wykręcisz świece to pooglądaj czy elektrody są w dobrym stanie (czy nie nadpalone/przytopione/czy nie ma na nich nagaru)
i jak zrobiłaś na nich ze 30kkm to je wymień nie oglądając nawet - tak profilaktycznie żeby oszczędzić sobie roboty na przyszłość.. :peace:

tylko jest jeszcze jedno małe ale ;) jak cos jest z tą elektroniką (przepływka/lambda/komp) to pewnie będzie nieprawidłowe spalanie właśnie i możesz mieć nagar na tych swiecach (moga nie wyglądać prawidłowo mimo że są dobre) więc tak czy siak bez VAGa sie pewnie nie obejdzie :diabel:
...tylko jak masz coś z tą ścieżka to nie wiem jak to zrobić :galy:
co to za rzeźbiarze podpinali ci ten gaz :galy: jak wykasowac błędy , jak zaadoptować wyczyścić przepustnicę już nie wspomne o lokalizacji usterek :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 11:13:32 
Użytkownik

nie rzeźbiarze tylko rzeźnicy - że zacytuje osoby które widziały co mam pod maską .
samochód u mnie jest od 1,5m-ca nie wiem co robił z nim poprzednik ale nic dobrego :( bo aż się czasem pałkac chce

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 11:22:20 
Użytkownik

Vanilla I napisał(a):
nie rzeźbiarze tylko rzeźnicy - że zacytuje osoby które widziały co mam pod maską .

i tu bym szukał przyczyn , weź przepatzr te świece ale i tak wybierz się do jakiegoś elektronika od kompów w samochodach i niech ci naprawia te ścieżkę , poprawią gaz , wykasują błędy bo bankowo jeździsz pewnie w "pełnym" trybie awaryjnym i nawet jak ci sie wydaje że jest dobrze to pewnie masz tylko z 30% mocy/momentu obr i pali wtedy whuk :peace:
bez sprawnej elektroniki można bardzo szybko silnik zajechać (nieprawidłowy skład mięszanki paliwo-powietrze, spalanie stukowe i inne tego typu objawy) :peace:
zrób to dla swojej niuni bo możesz miec zaniedługo koszta trochę większe niż tylko naprawa kompa i poprawienie instalacji LPG :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 11:26:27 
Użytkownik

co do spalania to jest nieźle
gaz w trasie- 13
gaz miescie - 14-15
benzyna tryb miasto- trasa - 11 ( 2 razy sprawdzałam )
tylko się zastanawiam czy to nie dlatego że ostatni tydzien jeździłam na benzynie , a gazu nie ruszałam

P.S. świece czekają na mechanika - nie ma klucza
hahah żebyście widzieli jak moi pracowinic się na mnie pratrzyli jak odkręcałam klapę od silnika ;)

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 11:38:24 
Użytkownik

hyhy zuch dziewczyna :509:
pewnie szczęki im opadły :651:

ale na poważnie sobie weź moją radę i nawet jak te spalanie ci tak duże ne wychodzi to sprawdź kompa :wpale: bo zajeździsz niunie
...przecież nie mam w tym żadnego interesu żeby Ci źle doradzać :D

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 11:44:00 
Użytkownik

muszę zrobić porządek z gazem wtedy mi podłaczą kompa ale musze uzbierać 5kola - bo instalacja gazowa może robić za wzór jak nie powinien wyglądac gaz . Przy tej instalacji i podłaczonym prawidłowo kopie to by maleństwo wcale nie jeździło bo by komp o błedach informował :(
zaprowadze dziś do lekarza na świece

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 11:51:17 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
Ja tak miałem, jak mi się połamały plastiki w dolocie i pozatykały kanały w głowicy. zajedź do mechanika i niech rozbierze cały dolot i sprawdzi!!!

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 12:02:22 
Użytkownik

Leo napisał(a):
Ja tak miałem, jak mi się połamały plastiki w dolocie i pozatykały kanały w głowicy. zajedź do mechanika i niech rozbierze cały dolot i sprawdzi!!!

a czułeś swąt palonego plastiku ??
bo wczoraj coś śmierdziało pod maską , dziś już nie

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 12:12:31 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Vanilla I napisał(a):
gaz w trasie- 13
gaz miescie - 14-15
tylko się zastanawiam czy to nie dlatego że ostatni tydzien jeździłam na benzynie , a gazu nie ruszałam

hahah żebyście widzieli jak moi pracowinic się na mnie pratrzyli jak odkręcałam klapę od silnika ;)
Vanilka nie wiem czy wiesz ale klusz do świec jest na drugim końcu klucza do kół w wyposażeniu standardowym :peace: Więc do pracy przodowniczko :!:

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 12:19:31 
Użytkownik

mały v8 napisał(a):
Vanilla I napisał(a):
gaz w trasie- 13
gaz miescie - 14-15

Vanilka nie wiem czy wiesz ale klusz do świec jest na drugim końcu klucza do kół w wyposażeniu standardowym :peace: Więc do pracy przodowniczko :!:

A ja mam klucz do kół ??
ok żartowałąm idę zobaczyć
a jak się nie uda to Mały przyjeżdża do wawki naprawić ;)

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 12:19:42 
Użytkownik

Ja stawiam tak jak Leo mówi: dolot - to podstawa w tym silniku. Swiece, przewody i inne pierdoły by tak nagle by nie padły.
Ewentualnie może katalizatory sie zapchały, jak mówisz że coś klekocze.
Tak czy siak, bez mechaniora sie nie obejdzie. Dokładnie oblukać dotot i wszystkie świece.

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 13:56:46 
Użytkownik

już nie grzebie
umawiam się na warsztat

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 18:39:04 
Klubowicz

Jak byś potrzebowała przewody to u moich gazowników (dawałem Ci na nich namiar) mają chyba po 180 PLN z wymianą, więc kasa przyzwoita i nie jakieś tam SENTECHY tylko podobno coś lepszego... a świece koniecznie 3-elektrodowe!!! - innych AAH nie lubi... Vanilka - u moich gazowników można wziąc instalkę na raty - może to jest jakieś wyjście?? No i kup tą puszkę platikową co jest na dolocie... bo to co tam widać u Ciebie pod maską to woła o pomstę do nieba!! Wtedy może zacznie jakoś jeździć ten samochodzik... POWODZENIA! :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 18:52:23 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Swiece co 30 000 km powinny byc wymienione, szczegolnie trojelektrodowe. Dodam ze grzebanie przy silniku to robota tylko dla faceta lub dla Martyny Wojciechowskiej hehe :D :P ;)
Vanilla I a gdzie twoj maz ?, moze niech lepiej on obejrzy komore silnikowa lub jakis znajomy sasiad, a jak nie to do mechanika :D

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1