.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.sty.2025 21:05:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wydech w 2,2t 10V
PostNapisane: 12.gru.2004 23:51:35 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
W moim aucie orginalnie nie ma sondy lambda i katalizatora. Chcę wyrzucić środkowy tłumik i przy okazji wstawić odcinek wydechu od kolektora do pierwszego łącznienia z wersji z katem i sondą lambda. Ten odcinek wydechu różni się długością od tego u mnie i potrzebuję wyspawać go aż za pierwszy tłumik. Nie stać mnie w tej chwili na wyspawanie wydechu 3 cale i nie mam tego w najbliższych planach. Przy okazji ściągania głowicy chcę też obrobić kanały w głowicy i w kolektorze wydechowym przy łączeniu z głowicą i przy wyjściu z turbiny. Co sądzicie o tej przeróbce? Rozumiem, że orginalny układ jest z kwasówki...?
Plusy które ja widzę:
1) lambda pozwoli mi zamontować wskaźnik AFR, który czeka na to już pół roku,
2) brak środkowego tłumika zwiększy przelot spalin,
3) obrobione kanały kolektora (dremelką) ułatwi opróżnianie układ ze spalin i pewnie wyciągnie jakieś rezerwy z uładu,
4) obrobiona głowica...j. w pt. 4

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 10:03:20 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Moze zamiast wymieniać odcinek wydechu od turbiny do tlumików, latwiej bedzie wywiercic i nagwintować otwor pod sonde lambda (zaraz za turbiną tak jak np. u mnie jest w oryginale) , na tym zdj widać:

http://members.lycos.co.uk/audiupl/audi/mc2.jpg

.

Jak bedziesz wstawiał rurki, zamiast tłumików to proponuje wstawić jakieś uzywane od audi, nie będą rdzewiały.

P.S. Jak ktoś potrzebuje to mam na stanie srodkowe tłumiki od 10V turbo quattro (chyba 1B).

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 12:23:21 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
W sumie może tak... Ale pierw zorientuję sie jak długą rurę lub odcinki rury uda mi się załatwić. Jest jeszcze jeden plus tej zamiany. Kiedyś miałem automat, teraz manual. I wydech jest dłuższy i inaczej gięty. Teraz mam go zamocowanego do skrzyni przez płaskownik, który już raz pękł. Mam cały wydech od quattro. Coś wymyślę. Lukasik, masz u siebie środkowy tłumik?

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 13:23:40 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
kefir200 napisał(a):
Coś wymyślę. Lukasik, masz u siebie środkowy tłumik?

W swojej 200 mam wmontowany końcowy i środkowy tlumik (u mnie jeden, w quattro dwie sztuki obok siebie "nereczki"). Katalizator wywaliłem, mam zamiast niego wstawioną rurę, ktora łączy sie z "portkami" poprzez pierścien, zeby bylo troche elastycznie. Specjalnie nie bede wywalał tłumików, bo nie lubie jak jest za głośno.

Te od quattro to mam dwa srodkowe.

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2004 17:52:54 
Użytkownik

wydech w audi nie jest z kwasówki tylko ze specjalnej stali żaroodpronej i kaprawo się to spawa

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1