.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.lis.2024 13:44:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Szczecin wita wszystkich Klubowiczów :) i dylemat !
PostNapisane: 29.maja.2006 15:56:41 
Użytkownik

Trochę historii: był to rocznik '89, kolor szary metalik (tak stwierdzili w urzędzie), silnik 1.8 ale jak utrzymany, pochodzenie Szwecja. To był mój pierwszy samochód w życiu. Naprawdę wiele widział i był świadkiem wielu zdarzeń, o których rodzice nie wiedzieli. A teraz/ Teraz jest użytkowany przez mojego dobrego kolegę i widzę ją kilka razy w tygodniu. Trochę może bardziej zaniedbana ale cały czas w wielkiej formie :P .

Chwila obecna: Trochę czasu upłynęło. W tej chwili bez samochodu a ostatni jaki był używany to Hnda Civic '95 Coupe 1.5 LSi. Już jej nie ma i zaczęła się dyskusja w rodzinie. Właściwie to podjęcie decyzji co do nowego samochodu spadło na barki głowy rodziny czyli moje. Oczywiście szyja rodziny też będzie jeździła nowym samochodem i chyba nawet częściej gdyż istnieje możliwość na samochód służbowy. :diabel:

Dylemat: Od kilku tygodni jestem poza granicami RP więc trochę więcej mam czasu do namysłu co do samochdu, którym przez następne 5-7 lat będzie jeździła moje rodzina (ja, ona, 2 X ono). Szukanie, czytanie, rozmyślania, rozmowy z innymi "mądrymi" i c\o tu wybrać. Założenia są takie: duży na 4 osoby, ładny, oszczędny (około 10.000 km rocznie w tym 95% po mieście), dobrze wyposażony i bezpieczny, cena do 30.000 PLN. :D

Wiem, wiem, że jest jeszcze wiele pytań, na które należąłoby jeszcze odpowiedzieć. Ale po tych wszystkich nieprzespanych nocach padło na dwa modele. Oba Niemieckie co mogłoby wskazywać na łatwiejsza decyzję. Mój wybór to
:632: AUDI A6 '97 (nowe nadwozie), silnik 1.8 lub 1.9 sedan lub

:632: PASSAT '98, silnik 1.6 lub 1.9 sedan.

Oczywiście ponieważ jestem pracownikiem budżetówki jednym z głównych kryteriów była cena tych modeli. Innym wskaźnikiem były piękne linie nadwozia obu samochodów.

Co o tym myślą inni: Z uwagi na duży dylemat oraz z uwagi, iż w większości kierowcą będzie moja piękniejsza połowa, posłałem jej kilka zdjęć obu pojazdów. Z zapytaniem, w którym by się lepiej czuła itp. Wiecie co się wydarzyło. :531: Istna burza. Tylko ten (podpis do brazka z Audi A6). Ponieważ miałem wyłączony telefon to nie mogła się do mnie dodzwonić więc otrzymałem maila z wykrzyknikami. Jak włąćzyłem komórę to się zaczęło. Najpierw 10 sms'ow z pytaniem co się dzieje i czemu nie chcem z nią rozmawiać o nowym samochodzie. Kilka prosb o telefon itp. Baba się napaliła. Więc zadzwoniłem rozmowa trwała długo około 10-15 minut i dotyczyła tylko nowej A6. O Passacie nie chciała rozmawiać. Nawet nie wyobrażacie sobie w jaki sposób potrafi określić tylne lampy Audi. W pewnym momencie zacząłem się zastanawiać czy nie myśli ona o zamianie mnie na Audi A6 :): .

Decyzja zapadła Audi A6 !! :509:

Tego samego jeszcze wieczorru jeden telefon. Już zasypiałem kiedy zadzwonił. Moja małżonka zaczyna:"przemyślałam wszystkie za i przeciw". Pomyślałem "o Boże, teraz się zacznie zmiana decyzji a dlaczego ..". I wiecie co usłyszałem. Ona była zdecydowana w 95% na Audi. A w momencie, kiedy uświadomiła sobie, iż jej szefowa jak ją zobaczy na parkingu pod biurem wysiadającą z A6 to szlag ją trafi to była już ewna na 100%, że to musi być Audi A6.

:> Czy wasze trzydziestoparoletnie żony też tak podchodzą do zakupu samochodu?

Trochę się rozpisałem ale to uświadomi Wam drodzy klubowicze pod jaką jestem presją w tej chwili. Za 10 dni wracam do Polski ibędę musiał coś z tym zrobić.

:622: Proszę podpiwiedzcie czy istnieje możliwość zakupu Audi A6 w nowym nadwoziu za około 27-28 tys. Chciałbym się zmieścić z rejestracją poniżej 30 tys. Jeśli możecie pomóc to to będzie bosko. Tym bardziej, iż mam zamiar zapoznać WAS z wrażeniem z pierwszej jazdy Audiczką (przez moją żonę).

Czekam na podpowiedzi.
Mam nadzieję, iż tego typu kwestia może mieć swój początek w tym temacie. Jeśli nie to dajcie znać to przeniosę to w inne miejsce.

Pozdrawiam i liczę na współpracę

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2006 16:17:27 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
:peace:

Pogratuluj dobrego gustu żonie ;-)

U kolegi stoją dwie świeżo przywiezione A6 jedna z 96 2.5Tdi 115Ps (przedliftingowa) druga z 99' 2.5Tdi 150ps pierwsza 26.000 druga 33000pln...to tak dla orientacji cenowej, ale jakby co to polecam tę pierwszą A6 z tym motorkiem :peace:

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2006 16:27:06 
Użytkownik

Lokalizacja: Gorace klimaty :) Wiek: zawsze 18-tka i trochę więcej ;)
Masz fajną żonę :peace:

Przede wszystkim witam na AKP g:)

Jestem pewna, że koledzy Ci dobrze doradzą.... ale pamiętaj, żona zawsze wie najlepiej g:D

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2006 17:02:57 
Użytkownik

Ja wiem, że żona wie najlepiej i jej wybory są najlepsze. Najlepszym przykładem jest to, iż wybrała właśnie mnie :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2006 17:06:41 
Użytkownik

Dzięki Mauzer. Jednak żoneczka wyraźnie zaznaczyła "ale w tej nowej budzie". (Co za słownictwo, skąd ona to wzięłą). Tak więc szukam dalej. Ten drugi całkiem by pasował tylko cena !!!

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2006 17:14:26 
Użytkownik

Lokalizacja: Gorace klimaty :) Wiek: zawsze 18-tka i trochę więcej ;)
Moja taka mała techniczna uwaga jeśli chodzi o poruszanie się po forum g;)
Jeśli chcesz coś dodać do poprzedniego posta nie musisz pisać nowego a wystarczy wyedytować g:)
Uzupełnij profil wpisując miasto g:)

Tytuł: witam srdecznie
PostNapisane: 29.maja.2006 18:16:50 
Użytkownik

tylko audi... i jak najwiecej koników......
zużycie paliwa podobne a inna jazda.....

pozdrawiam z katowic

A4 1.8Tq było...
S4 c4 jest...
A4 Cabrio jest...

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2006 09:03:44 
Użytkownik

Auto: A6 Allroad
Pogratuluj żonie gustu.
Z uwagi na ceny w których chcesz sie zmieścic pokaż jej jeszcze A4 avant do wglądu, bo A6 w dobrym stanie itd. może być nieosiągalne.

Strefa czasowa: UTC + 1