.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.lis.2024 13:49:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Autko z Niemiec
PostNapisane: 31.maja.2006 07:21:15 
Użytkownik

Witam, samochod ktory chce kupic to nie jest Audi (szukalem A3 ale sa troszke za drogie :) ) ale licze na wasza wiedze i doswiadczenie.

Link do oferty:

http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1220823

Znalazlem to autko, zadzwonilem, i okazuje sie ze ciagle jest do sprzedania (oferta sie dopiero pojawila).

Autko ma byc w stanie idealnym, ma miec wszystkie papiery, jest w Niemczech w Stuggarcie.
Ale mam pewne obawy, gdyz sprzedaje je Polak (ktory tez jest w Niemczech) i to po dosyc niskiej cenie.
Dzisiaj mam zadzwonic do niego zeby uzgodnic moj przyjazd.
I rodza sie w mojej glowie rozne pytania, jak telefonicznie mozliwie najlepiej zweryfikowac wiarygodnosc sprzedawcy?
O co powinienem zapytac?
Pierwsze pytania jakie mi sie nasuwaja to czy on jest wlascicielem auta czy tylko bierze jakas prowizje od Niemca (mowil ze wplacil juz jakas zaliczke). Mowil mi ze bedzie potrzebowal moich danych osobowych do wystawienia faktury, ale przeciez on nie ma firmy wiec nie rozumiem o jakiej fakturze on mowil. Mowil rowniez ze moze mi sprowadzic to auto do Polski ale wtedy musialbym wplacic zaliczke, a ja nie chce tego robic.

Jest to moje pierwsze autko, stad moje obawy.
Pojechalbym z wlascicielem komisu, ktory pomoze mi ocenic papiery i stan tech. auta, ale szkoda wydac te 300 euro zeby sie tylko przejechac tam i z powrotem, z drugiej strony warto zaryzykowac bo auto wyglada w porzadku.

Prosilbym o jakakolwiek pomoc :)
Dziekuje

Tytuł:
PostNapisane: 31.maja.2006 07:42:55 
Moderator

W porządku na zdjęciach , to wyglądają gołe dupy ;-)

Na zdjeciach każde wychodzi ładnie , a na żywo moze być kopa.Najlepiej jechac samemu obejrzeć , a jak nie kupisz tego to na pewno trafisz inny

Tytuł:
PostNapisane: 31.maja.2006 08:07:56 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
Hugo napisał(a):
W porządku na zdjęciach , to wyglądają gołe dupy ;-)

zależy czyje ;-)

nawet audi w rozsypce wygląda super na fotkach, ale czemu wybrałeś takie małe gówienko :D, przecież za 20000 też kupisz a3 jak dobrze trafisz może nawet w tdi 90ps troche starsze ale audi ;-)

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 31.maja.2006 08:27:40 
Użytkownik

odpuść yarisa i kup sobie samochód - na pośredników z super cenami na Twoim miejscu bym uważał, lepiej jechać samemu a nie kupować kota w worku

royal star 1300 tour de lux
mała rzecz a cieszy

Tytuł:
PostNapisane: 31.maja.2006 08:50:37 
Użytkownik

Dziekuje za odpowiedzi :)

Cytuj:
na pośredników z super cenami na Twoim miejscu bym uważał

Mam podobne mysli, dlatego chcialbym wykorzystac dzisiejsza rozmowe telefoniczna do jak najlepszej weryfikacji sprzedawcy. Wiem, ze to o niczym nie decyduje ale czasami w takiej rozmowie moga wyjsc rozne rzeczy :)

Dlaczego Yaris?
Jak pisalem szukalem rownoczesnie Audi A3 i zawsze sie spoznialem, auto jest dla zony, nie tylko ja daje na nie pieniadze wiec nie tylko ja decyduje jakie to bedzie auto. Gdyby tak bylo wybral bym A4 :)

Ale nie o tym chcialbym rozmawiac, tylko o tym jak najlepiej przeprowadzic dzisiejsza rozmowe, o co moglbym zapytac zeby zweryfikowac czy oferta jest wiarygodna czy tez nie.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 31.maja.2006 11:23:38 
Użytkownik

czesto jest tak ze jak Polak sprzedaje za granica to autko jest po wypadku, w Polsce naprawione i tam wywiezione na sprzedaz.... Kwestia tylko taka- ZALEZY JAK NAPRAWIONE.... Ja pomimo wszystko bym bral A3. :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 31.maja.2006 11:34:05 
Użytkownik

dla kobiety yaris jest w sam raz, sporo nimi jeździ :) Ja radziłbym sobie odpuścić to ogłoszenie, bo śmierdzi tu raz, że niska cena, dwa, że zaliczki itp (lepiej się w takie coś nie bawić bo można się przejechać).
Polecam szukać Yarisa od pierwszego właściciela, z salonu, koniecznie ze wspomaganiem kierownicy i 5 drzwiową, wtedy nie będziecie mieli większych kłopotów w razie sprzedaży auta.
A jeśli chcecie sprowadzić coś z Niemiec to najlepiej pojechać tam i osobiście ściągnąć auto, ale znając życie z Niemiec wróci się z czymś innym niż chciało się kupić hehe ;] chyba, że prywatnie z ogłoszenia np. z mobile.de itp

Tytuł:
PostNapisane: 31.maja.2006 11:42:02 
Użytkownik

barylkaq napisał(a):
dla kobiety yaris jest w sam raz, sporo nimi jeździ :) Ja radziłbym sobie odpuścić to ogłoszenie, bo śmierdzi tu raz, że niska cena, dwa, że zaliczki itp (lepiej się w takie coś nie bawić bo można się przejechać).
Polecam szukać Yarisa od pierwszego właściciela, z salonu, koniecznie ze wspomaganiem kierownicy i 5 drzwiową, wtedy nie będziecie mieli większych kłopotów w razie sprzedaży auta.
A jeśli chcecie sprowadzić coś z Niemiec to najlepiej pojechać tam i osobiście ściągnąć auto, ale znając życie z Niemiec wróci się z czymś innym niż chciało się kupić hehe ;] chyba, że prywatnie z ogłoszenia np. z mobile.de itp

Na mobile.de tez nie jest slodko :)
Spotkalem sie z tam dwoma oszustami, ktorzy dzialali w ten sam sposob, przedstawiali falszywe strony firm transportowych ktore korzystaja z formy platnosci jak w akredytywie.

Jestem blisko tego zeby sobie odpuscic, ale chcialem jeszcze pomeczyc sprzedawce przez telefon pytaniami ktore by mnie w tej decyzji upewnily :)
Dlatego do was pisze ;)

Strefa czasowa: UTC + 1