.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lis.2024 12:26:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [B3/B4] Szyberdach -reaktywacja
PostNapisane: 03.cze.2006 17:43:48 
Klubowicz

Witam

Jak już pisałem "udało" mi się kupić elektryczny szyber do Avanta zamiast do sedana :zly: (" http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... highlight= ") Teraz mam już ten właściwy ale problem pozostał. Jak to podłączyć ????? Poczytałem forum i nic nie znalazłem pasującego do mojego problemu. Mianowicie znalazłem info aby podłączać do centralki elektrycznych szyb, ale ja ich nie posiadam. Dla ułatwienia foto tego co mam czyli kable do szyberdachu oraz kable w aucie. W niuni są dwa takie same przewody do lampki, natomiast przy elektrycznym tylko jeden taki (dolna wtyczka w przełączniku oświetlenia) oraz jakieś inne ?
" http://www.smsnet.pl/~median/szyber_kable.htm "
Jak to cholerstwo zrezać ??????

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 08:39:27 
Użytkownik

Najlepiej to tam jest taki otwór w tym szyberdachu zeby go mozna zamknąć kluczem imbusem kręcąc. Dopasuj jakąś korbke do tego i zamykaj korbką :D . Oczywiscie żartuje. Ale jak by co to moge troche pomóc w podłaczeniu tych kostek i ewentualni zobaczyć co gdzie idzie jaki przewód. Moze to jest prostsze niz by sie wydawało.

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 08:45:11 
Użytkownik

jeszcze raz obejrzałem u siebie ten silniczek i widze ze przekaznik tam jest wszystko jest a te dwa przewody które tam ida to jest tylko masa i 12v więc podciągnij sobie to gdzieś ze skrzynki bezbieczników

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 08:48:59 
Użytkownik

A ten trzeci na którym masz znak zapytania to idzie pewnie gdzieś do sterowania centralnego albo cuś bo jak juz otworzysz drzwi i zamkniesz a chcesz sie zawrócic domknąć szyber top nie da rady juz go coś rozłączyło. Jak jeszcze nie zamkniesz drzwi to mozesz go domknąć nawet bez kluczyków. Więc podejrzewam ze to będzie coś w tym temacie tyllo musze sprawdzić.

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 08:53:38 
Klubowicz

Naprwdę wielkie dzięki Sebo :peace:

Jakbyś mógł to sprawdzić. Podłączałem już szyber do 12V - minusa. Ale wtedy nie działa domykanie z kluczyka oraz jednokrotne wciśnięcie przycisku nie powoduje otwierania/zamykania, muszę trzymać do końca przycisk aż się zamknie/otworzy szyber :zly:

PS
Lampka w przycisku powinna się świeci ciągle czy tylko przy zapalonych światłach ?

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 08:59:52 
Użytkownik

Bo to trzeba trzymać do końca az sie zamknie i otworzy moze jestem w błędzie ale u mnie tak jest, a szyber mam orginał. Wiem ze to troche uciązliwe. Ale popytaj sie moze tak nie powinno być moze ja tez mam coś nie tak. Ale wątpie bo jednak to jest orginał.

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 09:39:16 
Klubowicz

A domyka Ci się przy zamykaniu auta. Tzn zostawiasz otwarty szyber, zamykasz niunie i przytrzymujesz dłużej kluczyk lub trzymasz dłużej przycisk zdalnego aż się sam zamknie ?
W instrukcji obsługi jest napisane że otwiera/zamyka się tak długo jak trzymasz wciśnięty przycisk natomiast krótkotrwałe naciśnięcie powoduje całkowite automatyczne zamnkięcie/otwarcie szyberdachu (dział podobnie jak elektryczne szyby - chyba, bo takowych nie posiadam). Również domykanie przy zamykaniu auta jest tam opisane.
Może jak niema elektrycznych szyb automatyczne domykanie nie będzie działać ?

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 15:21:27 
Użytkownik

Kurcze moje autko to kupeta z 90 roku wiesz ze dopiero teraz jak to mi powiedziałes to sprawdze :)
Nie sądziłem ze mam taki bajer ale sprawdze. A szyba sama sie domyka przy predkosci powyzej 70km na godzine. tzn działa na jedno klikniecie przycisku sie otwiera i sie domyka. A ponizej to musze trzymac przycisk cały czas. Na postoju np jak chce zamknąc szybe to musze przytrzymać cały czas az do domknięcia. A jak rusze to juz mi sie same domykaja.

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 15:25:51 
Użytkownik

Lampak swieci sie ciagle nie tylko przy za[palonych światłach. Jak ja przełaczysz w ozycje na drzwi to przy otwarciu drzwi sie zapala i sie świeci az do momentu kiedy nie zamkniesz auta na klucz(wysiadając) lub nie włozysz klucza do stacyjki(wsiadając) Poza tym gasnie po paru minutach

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 15:27:58 
Użytkownik

A nie załapałem o której lampce mowa. Tak ma świecić sie ciagle.

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 17:20:08 
Klubowicz

Dzięki :peace:
Mam jeszcze prośbę, mógłbyś sprawdzić do czego masz podłączone C (na moim zdjęciu to obcięte). W tej gąbce jest taka duża wtyczka na 2 piny, podłączony jest tylko jeden. Do czego to idzie ? Kolor tego kabla to czerwono-czarny.
Wyczaiłem że wtyczka opisana jako "taka sama jak A" :diabel: jest podłączana do silnika szyberdachu (zasilanie), natomiast górna wtyczka w przełączniku lampki służy do sterowania lampkami nad drzwiami. Gdzie podłączyć A i B nie mam pojęcia (prawdopodobnie do sterownika szyb elektrycznych których niemam). Możliwe że z podłączenia tego bez szyb elektrycznych bedą nici :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 18:02:35 
Użytkownik

Nie rozumiem jeszcze jednego . Dlaczego sie uparłes tak na te szyby elektryczne. Przeciez jedno z drugim nie ma nic wspólnego poza tym ze jest jedno i drugie podłaczone pewnie do krańcówki tak ze jak otworzysz drzwi i zamkniesz nie koniecznie kluczem to w tej chwili juz musisz przekrecic kluczem zeby je domknąc. a poza tym to ja nie widze wspólnego . Sprawdze zaraz to co mówiłeś.

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 22:04:36 
Klubowicz

Niestety ale chyba ma coś wspólnego, mianowicie na schemacie cały układ szyberdachu jest podłączony do sterownika szyb elektrycznych. Ja ich nie posiadam więc nie wiem jak to bez tego podłączyć. Ale mogę się mylić.

Mogę skądś pociągnąć 12v do silnika ale nie będzie szyber działał poprawnie (tzn. domykanie po zamknięciu itp.)

Dlatego pytałem o ten czerwono-czarny przewód (niestety na schemacie niema w takim kolorze). Jakbym wiedział do czego on jest podłączony to bym może coś zrezał.

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 22:09:41 
Użytkownik

Byku zrób zdjecie całego silniczka wrac z przewodami bo ja patrzyłem u siebie to jest banalnie proste.

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 22:17:46 
Użytkownik

dobra widziałem ten twój silniczek na focie numer 7 w poprzednim linku no wiec jak sie na niego patrze to identyk jak mój. Te dwa przewody które sie dyndaja to jest plus i minus które trzeba podłaczyć jeszcze trzeba znaleźć gdzie podłaczyc przewód z krańcówki zerkne na to jutro i dam cie znać

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 22:21:26 
Użytkownik

Sorki ale nie zaczaiłem tego linku a tam było napisane ze to ten nie włsciwy silniczek. Wyślij foty jak mozesz ja jutro albo po jutrze poszukam schematu w pracy do tego to napewno coś cie pomorze.

Tytuł:
PostNapisane: 05.cze.2006 05:52:44 
Klubowicz

Jak tylko przyjdę z pracy pstrykne fotki.

Tytuł:
PostNapisane: 05.cze.2006 19:32:53 
Klubowicz

Zrobiłem zdjęcia całości. Dodałem do poprzedniej strony na dole.
" http://www.smsnet.pl/~median/szyber_kable.htm "
Następna dziwna rzecz jaką zaobserwowałem jest tylko jeden "pstryczeek" w krańcówce A. W szyberdachu do avanta który jeszcze mam tam są 2 przełaczniki, jeden nad drugim. Po podłączeniu do akumulatora dziwnie się zachowuje, a mianowicie przy naciśnieciu przycisku z autem otwiera dach (OK), po wciśnięciu gołego przycisku zamyka dach (OK), po ponownym wciśnięciu gołego przycisku uchyla dach do góry (OK). I teraz dalej wciskając goły przycisk nie powinno dalej uchylać dachu (tak jest w wersji do avanta - to kółko wciska drugi przycisk w krańcówce A i silnik nie działa) a uchyla :( . I tak mogę obrócić całość o 360 stopni aż kółko dojdzie znowu do krańcówki. Krańcówki sprawne obydwie.

Tytuł:
PostNapisane: 05.cze.2006 20:46:45 
Użytkownik

Jutro sprawdze to u siebie i całe te podłaczenie dokładnie to ci powiem co jest grane. Silniczki mamy takie same to jedno jest pewne i kostki mamy tez takie same.

Tytuł:
PostNapisane: 19.cze.2006 16:29:31 
Klubowicz

Szyber założony i działający :peace: (no prawie). Nie zakładałem wogóle tych przewodów, zostawiłem oryginalne co były w samochodzie. Jedynie pojedynczy zasilający gruby pociągłem w słupku (z tym było zdecydowanie najwięcej roboty) i podpiąłem pod złącze 75ak w skrzynce el. (odciążenie lini X). Tego obcietego czerwono-czarnego jak więc widać wogóle nie podpiąłem. Po pierwszym podpięciu okazało się że silnik niema siły aby to pociągnąć, pomogło dopiero wyczyszczenie i przesmarowanie mechanizmu szyberdachu wazeliną (to co się z zewnątrz dało). Teraz jest prawie OK. Prawie ponieważ działa tylko jak jest przekręcony zapłon. Drugi feler to krańcówka. Na sucho poza autem przy uchylaniu dachu pstrykała krańcówka i zatrzymywała dach (ale już kolejne jej kliknięcie odsuwało dalej dach, a nie powinno :(: ). W aucie wogóle krańcówka nie klika przy uchylaniu. Na tym czerwonym kółku widać że jeszcze powinno pójść ale silnik już niema siły. Reszta OK. Pozostaje tylko coś wyrezać aby przy zamykaniu auta się sam domykał.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1