Combi napisał(a):
Szukałem trochę informacji na ten temat jednak ...nie wiem co się z reguły wyrzuca/zamienia z auta? Macie jakieś pomysły?
Daj soobie spokój, bo urwiesz 0,5sek z 17 jakie ma twoje auto na 1/4. Nic Ci to nie da, narobisz sobie i innym podróżującym tym samochodem kłopotu. Będzie głośno, zimą zimno, latem gorąco i w ogóle do d... Odchudzanie to temat bardzo szeroki. Rakietowego przyspieszenia po wywaleniu tapicerki i jeździe na "wiaderku" raczej nie uzyskasz...
Combi napisał(a):
Mam jeszcze pytanie w sprawie wydechu. Czy zrobienie przelotowego układu wydechowego tzn. wyrzucenie katalizatora, tłumika środkowego i końcowego i wstawienie rury o prawidłowej średnicy coś da oprócz dźwięku? Słyszałem, że przelotowy układ wydechowy SuperSprinta dodaje około 15KM, to kolejny mit a la magnetyzery?
To zależy, czy wydech będzie Ci robił Pan Kaziu z Monster Garage

czy firma się tym zajmująca. Wstawienie rury może odrobinę odetkać silnik. Jednak to nie o rurę chodzi, a o dokładnie wyliczony kolektor wydechowy. To on w głównej mierze podnosi osiągi, a tego żaden Pan Kaziu nie zrobi. Pełny wydech kosztuje niemałe pieniądze i jest to zabawa dla fachowców...
Jeśli chcesz za pół roku biegać z aparatem słuchowym to wywal wszytkie katy, tłumiki, tapicerę i leć w trasę... (tylko weź stopery do uszu)...
Podsumowując. Jeśli chcesz w miarę tanio uzyskać rakietowe przyspieszenie, to sprzedaj swoje auto i kup sobie 2.2T 10 lub 20V... A 10 KM spowoduje, że jak je uzyskasz będziesz chciał kolejne 10 i tak bez końca. Więc zmień bazę...
Albo pozostaje SWAP