.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 31.sty.2025 10:01:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B3 2.3 20v 7A] nie chce odpalic.
PostNapisane: 20.cze.2006 14:44:52 
Użytkownik

Z rana odpalam sobie autko bez problemu, po kilku kilometrach przelaczam sie na gazik ale po nastepnych kilku wracam znow na benzynke bo w zbiorniku pusto. Przejechaniu okolo 15 km stawiam go pod szkołą. Po 2 godzinach ( silnik byl jeszcze ciepły) nie dam rady go odpalic - jak kreciłem rozrusznikiem odrazu jakby łapał ale po 2-3 sekundach nic .... - maska do góry, klucze w reke i swieczka do gory - sucha jakby 4 dni na pustyni leżała - benzyny pół zbiornika. no to zacząlem rozkręcać dalej, odkreciłem przewód od benzyny i kręce rozrusznikiem - benzyna nie leci - a wiec jedyna przyczyna może być tylko POMPA paliwowa - czy cos jeszcze szukac ... ? i pytanie - pompa jest jedna czy dwie ? jesli jedna to jest ona w zbiorniku czy na zewnatrz obok zbiornika ? patrzylem ceny w intercarsie do tego silnika i znalazlem cos takiego - PIERBURG 7.18259.50.0 - cena okolo 690 zl, dodam jeszcze ze czasami po wylaczeniu silnika słuszałem jakies brzęczenie po lewej stronie z tyłu i sie zastanawialem czy to pompa czy co ... pare razy przekręcałem zapłon i ustawało ....

Ostatnio edytowano 20.cze.2006 14:48:46 przez warjat, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2006 14:48:23 
Użytkownik

Jezdzisz na LPG, a kiedy ostatni raz wymieniales filtr paliwa?Moze sie jakis syf z baku ruszył i zatkało sie. Albo faktycznie pompisko skoro fizycznie benzyny nie ma w przewodach
Pompa jest jedna, do 7A jej cena to ok 600 zl po dobrych zniżkach( BOSCH).
Podróbki odrazu sobie odpusc :!:

Ostatnio edytowano 20.cze.2006 14:51:29 przez martab99, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2006 14:50:19 
Użytkownik

martab99 napisał(a):
Pompa jest jedna, do 7A jej cena to ok 600 zl po dobrych zniżkach.
Podróbki odrazu sobie odpusc :!:

orginał jakiej firmy jest ?? BOsch ?? swojej jeszcze nie wyciągałem bo nie miałem kiedy ? i tak jak wspomniałem jest ona w zbiorniku czy obok ??

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2006 14:53:19 
Użytkownik

Oryginał jest Boscha, pompa w 7A Coupe jest w zbiorniku. Jak pisalem, musisz sie liczyc z wydatkiem 500-600 PLN za nowa pompe

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2006 17:00:15 
Klubowicz

Wyglada jakby pompa zdechla. Pewnie z powodu gazu, a raczej gazownikow.
Jest tez opcja, ze kupisz sobie pompe wyczynowa - mozna nieco taniej chyba niz oryginal wyrwac....
Oryginalna jest droga, niestety koreanskie/chinskie dupiane zamienniki z allegro to lipa - zreszta do 7A i tak nie ma na allegro.
No to zaoszczedziles na gaziku nie ?? A do tego sie najezdziles kozak, zamiast cieszyc sie 170 konnym motorkiem smigales 100 konna taczka - warto bylo ?

Aha, jest nadzieja ze troszeczke taniej to kupisz bo byly dwa rodzaje pomp w 20V - w zaleznosci od numeru nadwozia :) Jedna ta droga druga troszke chyba tansza, ale nie wiem dokladnie bo akurat musialem zakupic ta drozsza.

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2006 21:14:52 
Użytkownik

zuru napisał(a):
Wyglada jakby pompa zdechla. Pewnie z powodu gazu, a raczej gazownikow.
Jest tez opcja, ze kupisz sobie pompe wyczynowa - mozna nieco taniej chyba niz oryginal wyrwac....
Oryginalna jest droga, niestety koreanskie/chinskie dupiane zamienniki z allegro to lipa - zreszta do 7A i tak nie ma na allegro.
No to zaoszczedziles na gaziku nie ?? A do tego sie najezdziles kozak, zamiast cieszyc sie 170 konnym motorkiem smigales 100 konna taczka - warto bylo ?

Aha, jest nadzieja ze troszeczke taniej to kupisz bo byly dwa rodzaje pomp w 20V - w zaleznosci od numeru nadwozia :) Jedna ta droga druga troszke chyba tansza, ale nie wiem dokladnie bo akurat musialem zakupic ta drozsza.

powiedzmy ze robiac 1000 km miesiecznie nie stac mnie na jazde na benzie, i wole jechac wygodnie w samochodzie a nie w autobusie.... a gaz juz w niej siedzial jak kupiłem .....

Tytuł: pompa paliwa
PostNapisane: 20.cze.2006 22:05:44 
Użytkownik

witam, mam otworzony wlasnie cennik ic pompka kosztuje w detalu rzeczywiscie te 600, ja mam ja troszke taniej z ic bo za 400 ale mam taka uzywana orginal mysle ze nie wiecej niz 200, w zbiornik, jeszcze jedno napisze ci od czego pasuje, chociaz najlepiej jak bym mial nr pomki twojwej, b4 1.6E 2.0E 2.6 2.8 i c4 1.8 2.0 2.6 . Kumpel odwiedzil mnie z angli swoja b4 i padla mu pompka w 2.0 byla sobota wieczor musial wracac w niedziele wiec pozyczylem mu swoja z s2, tylko przewody trzeba przemienic. jak bedziesz mial jakies pytanka to dawaj. pozdrowienia olsztyn

Tytuł: Re: pompa paliwa
PostNapisane: 20.cze.2006 22:13:51 
Użytkownik

zamiar1 napisał(a):
witam, mam otworzony wlasnie cennik ic pompka kosztuje w detalu rzeczywiscie te 600, ja mam ja troszke taniej z ic bo za 400 ale mam taka uzywana orginal mysle ze nie wiecej niz 200, w zbiornik, jeszcze jedno napisze ci od czego pasuje, chociaz najlepiej jak bym mial nr pomki twojwej, b4 1.6E 2.0E 2.6 2.8 i c4 1.8 2.0 2.6 . Kumpel odwiedzil mnie z angli swoja b4 i padla mu pompka w 2.0 byla sobota wieczor musial wracac w niedziele wiec pozyczylem mu swoja z s2, tylko przewody trzeba przemienic. jak bedziesz mial jakies pytanka to dawaj. pozdrowienia olsztyn

jutro ja wyciagne i dam znac - jak sie do niej dostac? to z rana bede wiedzial od czego zaczynac - pod wykladzina w bagazniku ??

Tytuł: Re: pompa paliwa
PostNapisane: 20.cze.2006 23:59:12 
Użytkownik

warjat napisał(a):
zamiar1 napisał(a):

jutro ja wyciagne i dam znac - jak sie do niej dostac? to z rana bede wiedzial od czego zaczynac - pod wykladzina w bagazniku ??

dokladnie i bedzie blacha na kilka srubek

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2006 06:00:52 
Klubowicz

warjat napisał(a):
powiedzmy ze robiac 1000 km miesiecznie nie stac mnie na jazde na benzie, i wole jechac wygodnie w samochodzie a nie w autobusie.... a gaz juz w niej siedzial jak kupiłem .....

Wiem przeciez ze nie robisz tego dla przyjemnosci...ale trzeba bylo wybrac auto z motorem bardziej nadajacym sie do cyklonu.

Numer tej pompy jest w temacie o pompach w 20V, ktory sam zakladalem. Potem jeszcze kolega roster rowniez o tym pisal wiec uzyj szukaczki albo ETKI.

Uderz tez do gazownikow po wymianie pompy zeby sprawdzili czy jest odlaczana podczas jazdy na gazie bo jest szansa ze nie skoro padla przy sporej ilosci benzyny w baku.

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2006 07:12:48 
Użytkownik

Zuru, widze negujesz chłopaka za GAZ, dokładnie jakbym słyszał swojego kumpla. Jak ktoś robi 3tys km miesiecznie np JA. To prostą opcją jest że GAZ to konieczność żeby nie pójść z torbami. I nie popieram zdania że jak cię nie stać na benzyne w dużym silniku to kup sobie mniejszy, albo CC 700. Mam znajomego mechanika który ma B4 4x4 2.8 na wtrysku-gazu, spalanie na miasto 17-19l. Gdzie pod miastem mam na myśli Kraków i korki na Aleje. Po prostu zuru niektórzy jeżdzą samochodami wszędzie nawet po wypad do sklepu, a niektórzy w niedziele i święta. Sam zdecyduj jaką opcje wolisz. Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2006 07:50:48 
Klubowicz

Nie neguje gazu w autach....ale wszystko nalezy rozwazyc i nie kupuje sie sportowego auta zeby zrobic z niego cc700 poprzez zainstalowanie byle jakiego gazu jesli Cie nie stac na Pb i juz. To jedyne co neguje....
Wtrysk gazu to akurat jest ok do V6 i takie podejscie do tematu jak najbardziej mi sie podoba. Widac, ze Twoj kolega nie robi druciarstwa. Ale jesli ktos kupuje sobie 2.8 i montuje prosciutki gaz po czym zali sie na forum 2 razy w miesiacu ze cos jest nie tak z jego wozem i zeby mu pomoc...no to wybacz....ale uwazam go za conajmniej niemadrego. Sam sobie jest winny swoich problemow i tyle.

Ja rowniez smigam ponad 2 tysia miesiecznie i kupilem sobie 20V i smigam na pb98 bo mnie na to stac, ale wolalbym miec s2 - ale nie zaloze do niej gazu a na pb w tym wozie mnie juz nie stac - nie zepsuje kolejnego egzemplarza tego unikalnego wozu i dlatego go nie kupilem.

Tytuł: pompka
PostNapisane: 21.cze.2006 21:55:42 
Użytkownik

witam, co do tej pompki to jest w bagazniku. sprawdz tylko czy dochodzi z kotki jakies zasilanie, po przekreceniu kluczykoe bedziesz je mial przez kilka sekundek, no i sprawdz przekaznik. mozesz tez podlaczyc pompke na krotko. zeby ja wyciagnac ze zbiornika to masz takie dwa zatrzaski po bokach pompki , musisz je odchylic i pompke do gory.

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2006 22:32:35 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
zuru napisał(a):
Nie neguje gazu w autach....ale wszystko nalezy rozwazyc i nie kupuje sie sportowego auta zeby zrobic z niego cc700 poprzez zainstalowanie byle jakiego gazu jesli Cie nie stac na Pb i juz. To jedyne co neguje....
Wtrysk gazu to akurat jest ok do V6 i takie podejscie do tematu jak najbardziej mi sie podoba. Widac, ze Twoj kolega nie robi druciarstwa. Ale jesli ktos kupuje sobie 2.8 i montuje prosciutki gaz po czym zali sie na forum 2 razy w miesiacu ze cos jest nie tak z jego wozem i zeby mu pomoc...no to wybacz....ale uwazam go za conajmniej niemadrego. Sam sobie jest winny swoich problemow i tyle.

Ja rowniez smigam ponad 2 tysia miesiecznie i kupilem sobie 20V i smigam na pb98 bo mnie na to stac, ale wolalbym miec s2 - ale nie zaloze do niej gazu a na pb w tym wozie mnie juz nie stac - nie zepsuje kolejnego egzemplarza tego unikalnego wozu i dlatego go nie kupilem.

Jak ktoś to zaneguje to zastrzele :P

Po cholere kupujesz auto sportowe jak i tak nie będziesz z jego sportowego harakteru korzystał... :peace:

EOT

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2006 22:48:33 
Klubowicz

Mauzer napisał(a):
Po cholere kupujesz auto sportowe jak i tak nie będziesz z jego sportowego harakteru korzystał... :peace:

lepiej kupic rodzinne kombi ;-)

było:
Q7 4M 3,0 TFSI
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

Tytuł:
PostNapisane: 23.cze.2006 14:11:28 
Użytkownik

dzisiaj zabralem sie za wymiane pompki - stara pomopwala ale jakby słabo - wymienilem tez filtr od paliwa - no i pali tak jak paliła wczesniej ale ... ale po chwili silnik sam gaśnie - ewentualnie jak go przygazuje to tez gaśnie - co moze być przyczyną tego ? zapowietrzony układ paliwowy?

Tytuł: takie tam
PostNapisane: 23.cze.2006 19:07:37 
Użytkownik

witam, mam pytamno. jak autko zachowuj sie na gazie? tak samo?

Tytuł: Re: takie tam
PostNapisane: 24.cze.2006 01:40:46 
Użytkownik

zamiar1 napisał(a):
witam, mam pytamno. jak autko zachowuj sie na gazie? tak samo?

na gazie jeszcze nie sprawdzałem bo odłączony mam zbiornik od gazu bo musiałem go wyjąć zeby dostać się do zbiornika ... jutro poskładam gaz do kupy i wtedy zobaczę.... nie jutro tylko dzisiaj popoludniu ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2006 09:47:00 
Użytkownik

dzisiaj znow auto nie odpaliło, wczoraj pod wieczor wstawiłem starą pompe - sprawdzałem ja (działa bez problemu, może dzisnienie jest lekko mniejsze, ale samochod praktycznie tak samo pracował na nowej jak i na starej), nowy filtr paliwa na miejscu starego, no i pytanie co to moze byc ? w skrzynce bezpieczników jest jakis przekaźnik do pompy? wydaje mi sie ze to wina zasilania bo pompy dzisiaj juz nie slyszałem po przekręceniu zapłonu....

Strefa czasowa: UTC + 1