.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 08:56:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 2,5 tdi] zapowietrza sie i nie odpala...
PostNapisane: 25.maja.2006 07:40:02 
Użytkownik

Mam taki problem od kilku miesięcy jestem posiadaczką slicznego audi rocznik 99 A6, niestety od pewnego czasu cos sie z nim niedobrego dzieje, nie znam sie na tych technicznych sparawacj kompletnie, ale spróbuje wam opisac dokałdnie co mi fachowcy powiedzieli, a juz chyba z 7 oglądało i "naprawiało" moje auto. A wiec w autcie niby zapowietrza sie układ paliwa, tzn. gdy po całym dni jazdy auto stoi na podwórku kilka godzi i potem wprowadzam je do garazu to na drugi dzien ne chce juz zapalic jakby brakowało mu paliwa, i trezba je odpowietrzac, mam taka specjalna pompke którą podłącza sie do filtra chyba i wkłada zamiast takich weży:) i pompuje podczas pompowania w koncu udaje mi sie go włączyc. na początku zapowietrzał sie co 2-3 tyg ale teraz to potrafi 2 razy dziennie:( wymieniałam juz 2 razy filtr, jakies szczeliwka, potem wkłądali jakis korek , wym,ieniali zaworki, nie wiem mówia ze gdzies jest jakas dziurka ale nie wiedomo gdzie, moze macie jakies pomysły... pomózcie bo to auto juz mnie wykancza...

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2006 10:30:22 
Użytkownik

jedz do sprawdzonego mechanika skąd jesteś może ci coś polece :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2006 11:24:47 
Klubowicz

Olej tych mechaników co ci to robili. Pewnie tulejka w pompie się wyrobiła i trzeba wymienić. Znajdź takiego mechanika co bedzie wiedział co robić i wspomni o tej tulejce.
Skoro wymieniałaś już filtry i wykluczyłaś je to stawiam na pompe.

80 '93 ABK + LPG [było: 04.2006 - 12.2008]
aha jest też ecoboost 1.0T.
Jest też TQT

Ostatnio edytowano 26.maja.2006 11:50:44 przez szogun0, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: zapowietrzanie się disla
PostNapisane: 25.maja.2006 19:40:48 
Użytkownik

Wiam serdecznie szlachetnych klubowiczów AUDI ja wprawdzie jestem posiadaczem Opla Zafiry ale z miłą chęcią wstąpiłem do Waszego (naszego) klubu bo klub Opla jest do d.......y jak wspomniałem mam Opla Zafire rok 2000 poj. 2.0 D + turbo koloru bordowego nawet jestem z niej zadowolony lecz mam od pewnego czasu tzn od zimy problem z odpalaniem autka mianowicie rano po nocy na wolnym powietrzy gdy odpalę to przy ruszaniu na wolnych obrotach troche mi szarpie silnikiem (wrażenie jakby sprzegło) ale po pewnym rozgrzaniu się silnika szarpanie ustepuje i nawet po 10 godz. brak tego szarpania - ale gdy jest noc ciepła to tego szarpania rano nie ma - wymieniłem przewody przepływowe na końcówkach wtryskiwaczy i dalej jest to samo czyżby łapał gdzieś wolne powietrze i przez noc zapowietrzał się w małym stopniu bo nawet po nocy gdy jade mam wrażenie,że brak mu jest mocy a po rozgrzaniu się wszystko jest OK - jestem bardzo cuekawy waszej opini . Powodzenia i dziękuję za informacje czekam na wiadomości.

Tytuł: a6 zapowitrza sie
PostNapisane: 15.lip.2006 08:20:38 
Użytkownik

Mam dokladnie ta sama przypadlosc mozesz powiedziec jak sobie poradzilas z tym problemem. Co nalezy dokladnie wyminic aby usterka sie nie powtarzala. Jest to strasznie uciazliwa sprawa. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15.lip.2006 09:45:28 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Jesli filtry wymienione to spawdźcie jeszcze czy wasz korek wlewu paliwa przy otwieraniu charakterystycznie syczy, tak jak przy otwieraniu słoika a ogórkami. Jesli tak - macie problem z odpowietrzeniem zbiornika, paliwa i może powstawać podciśnienie któe wyciąga paliwo do zbiornika.
Drugą przyczyną może być również nieszczelność w układzie paliwowym. njaczęściej takie nieszczelności zdarzają się w okolicach opasek zaciskowych - przecinają gumowy wąż i tędy dostają się pęcherzyki powietrza.

PostNapisane: 15.lip.2006 20:43:44 
Użytkownik

:): witam serdecznie wszystkich obecnych
wracając do tematu zpowietrzania sie disla czy przyczyna tego może byc również zużycie sie uszczelek przy szybkozłące doprowadzajacej i odprowadzającej paliwo do filtra bo i o tym słyszałem wprawdzie przy wymianie filtra paliwa złączek tych nie odłączaliśmy ale może to jest to miejsce gdzie łąpie (lewe) powietrze, słyszałem również, że to jest przyczyną awarli przepływomierza powietrza jak można to sprawdzić samemu czy tylko serwis (komputer).
Życze powodzenie i czekam na odpowiedź.

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2006 15:16:15 
Użytkownik

a wiec ja sobie juz z tym poradziłam:) nie wiem czy dobrze napisze bo kompletnie na tym, sie nie znam ale powiem wam co mi zrobiono: zmieniono system zasilania na wymuszony, tyle mi powiedział mechanik( mój tata):) i od tej pory czyli juz jakies 2 miesiące, nic sie nie dzieje:) a przedtem zapowietrzał sie praktycznie codziennie

PostNapisane: 19.lip.2006 19:38:21 
Użytkownik

a czy możesz bliżej określić na czym ta zamiana polega i czy jest to możliwe w Opel Zafira

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1