.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.gru.2024 09:09:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [80b3] Problem z aku i prądem
PostNapisane: 04.sie.2006 10:45:23 
Użytkownik

Witam.
Po wymianie szczotek i bendiksu w rozruszniku, z samochodem zaczeły dziac sie dziwne zreczy, mianowicie akumulator bardzo szybko sie wyczerpuje( tak po 2 km jazdy od naładowania ) a najgorsze jest to, że wtedy zaczyna brakowac prądu i silnik gaśnie.to znaczy podczas jazdy kontrolki np od kierunków zaczynają słabiej świecic i wszystko zdycha.
Tak więc czy towina mechankia -może coś pop...pzry wymianie szczotek i sie jakies zwarcie robi, czy dupy zaczyna dawać alternator?

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2006 11:05:56 
Użytkownik

Auto: Audi A4 B7
Prawdopodobnie padł regulator napięcia. Jest przykręcowy z tyłu alternatora. Sprawdź jakie masz napięcie ładowania podczas pracy silnika.

Audi A4 B7 S-Line '06 2.0TDi (BRE)

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2006 11:58:15 
Użytkownik

Czyli jeżeli odłącze aku podczas pracy silnika a on zgaśnie to znaczyć bedzie ze alternator dał ciała?

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2006 12:41:38 
Użytkownik

Auto: B4
Z tego co wiem, to nie wolno odlaczac aku podczas pracy silnika! Przynajmniej w naszych niunkach :diabel: :peace:

A swoja droga to sprawdz ten regulator napiecia, nie ma duzo roboty, a czesc droga tez nie jest

Pisales, ze wymieniales bendix i szczotki na rozruszniku. Mam nadzieje, ze nie kreci ci sie caly czas rozrusznik, a bendiks odpowiednio dziala... ;-)
Jeżeli jezdziles juz samochodem ponad, powiedzmy, godzine, a rozrusznik dalej normalnie działa, to wszystko tam jest raczej OK :D

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2006 12:45:50 
Użytkownik

Sprawdż jeszcze jakość połączeń przewodów elektr przy rozruszniku czy jest ok i czy nie ma zwarcia. Jeśli się nie mylę to przewód ładowania od alternatora idzie na rozrusznik póżniej grubym przewodem do aku. Jeśli połączenia są ok to sprawdż prąd ładowania ma być ok 14,5V

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2006 19:01:40 
Użytkownik

Auto: B4
Faktycznie, moj przedmowca ma racje, przewod z alternatora (gruby) idzie do rozrusznika i na jednej śrubie (przynajmniej u mnie) łączy się z przewodem rozrusznik-akumulator. U mnie ten przewod sie przerwal i zadna kontrolka nie wskazala braku ladowania (bo alternator dziala OK) ale prąd ladowania nie dochodził do akumulatora...

Jeżeli to nie pomoże, to sprawdz czy alternator jest OK, czy sie nie slizga pasek i czy dobrze laduje...

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2006 21:50:16 
Użytkownik

Uff na szczęście wystarczyło troszkę popukac w alternator i wszystko jest już ok...Pewnie szczotki się zawiesiły.Hehe mogłem popukac wcześniej, a tak namęczyłem sie pchaniem niuńki ponad 1 km no i chwilową blokadą ulicy ;)))

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1