.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 07:46:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B4] Problem z oswietleniem - Gdzie problem?
PostNapisane: 18.sie.2006 21:02:44 
Użytkownik

Witam serdecznie! Problem jaki mnie dotyczy wystepowal juz wczesniej na forum i oczywiscie skorzystalem przed zadaniem pytania z 'szukaczki' ale te informacji jakie uzyskalem dzieki temu niestety nie pomogly usunac mojego problemu. Mianowicie pewnego poranka,chcac wlaczyc swiatla mijania, zauwazylem ze nie swieci mi sie czesc licznika, tzn strona z budzikiem jest ok, natomiast wystepuje ciemnosc po stronie predkosciomierza jak rowniez nie swieci podswietlanie zegarow. Rzeczy jakie do tej pory sprawdzilem w tej kwestii to:

-kontrola bezpiecznikow( wszystkie ok, dla pewnosci przeczyszczone styki)
-zarowki ok
-sprawdzona wiazka kabli w bagazniku(czy czasem nie ma zwarcia)- podswietlanie rejestracji jest caly czas wiec zapewne jest ok
-potncjometr w liczniku wydaje sie byc ok, gdyz jego krecenie przeciemnia/rozjasnia lewa czesc licznika- strona z budzikiem
-dla upewnienia wyjalem caly licznik, przeczyscilem styki, podociskalem przewody,kostki i kable wewnatrz

Zatem pozostaje zapewne tylko sprawdzenie sciezek na licznku, ale czy jest mozliwe zeby ' tak od' jedna sie przerwala? badz powstal zimny lut?
Szczerze mowiac, skonczyly mi sie pomysly jak usunac ten problem, w sumie blachy z punktu widzenia uzytecznosci, ale bardzo niewygodnie jezdzi mi sie bez predkosciomierza, Panowie macie jakies sugestie? Bede bardzo wdzieczny za kazda udzielona porade, pozdrawiam serdecznie

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2006 21:26:36 
Użytkownik

Posprawdzaj sciezki na folii z tylu licznika. Szczegolnie te idace do zaroweczek od podswietlenia. Moze ktoras sie przepalila albo przelamala. Sprawdz dokladnie. Bardzo przydatny jest przy tym multimetr. Moze byc nawet taki najtanszy za kilkanascie zlotych. Wlaczasz ohmy i mierzysz - przykladasz jedna koncowke do sciezki przy zarowce a druga tam dokad ta sciezka idzie. Jesli sciezka jest OK to pokaze Ci okolo 0 ohmow. Jesli jest przerwa to bedzie pokazywalo tak jak przy niepodlaczonych koncowkach. Skoro czesc podswietlenia swieci to problem masz w samych zegarach. Gdzies musi byc przerwa. Jak masz jak to podeslij zdjecie tej folii to pokaze Ci gdzie szczegolnie sprawdzic.

http://www.audi200.cba.pl/forum

Tytuł:
PostNapisane: 20.sie.2006 20:50:37 
Użytkownik

W zwiazku z tym mam dodatkowe pytanie, jesli problem zapewne dotyczny samego licznika, czy do mojego modelu audi spasuje inny licznik ale posiadajacy obrotomierz? na co zwrocic uwage przy jego ewentualnym kupnie? czy sa jakies znaki charakteryzujace jego przyznaleznosc i kompatybilnosc z konkretnym modelem samochodu?

Tytuł:
PostNapisane: 20.sie.2006 21:33:09 
Użytkownik

dokladnie, jak razi "photokom" miernik w lape i szukaj. Bo te zaroweczki polaczone rownolegle, czyli maja wspolny punkt zasilania i jesli choczaz 1 swieci, to znaczy ze bezpieczniki, wiazka i zlacze jest OK. Byc moze ze przy grzebaniu druk sie przegia i jakas sciezka pekla. Kicha jest ze sledzeniem tych sciezek, bo zalane czarnym lakierem i nic nie widac. Ale miernik pomoze. Wiele razy, natomiast, zarowka z calym zarnikiem , niby wizualnie dobra nie miala przejscia (photokom ;-) - tez pomoze miernik. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2006 22:32:25 
Użytkownik

Dla potomnych...Problem lezal tak jak koledzy wyzej wspomnieli w przepalonych sciezkach na liczniku...tak sie sklada ze po tej stronie co jest budzik leci sciezka ktora przechodzi pozniej na predkosciomierz a dalej na nawiewy. Po zlutowaniu wszystko piknie jak przed awaria. Pozdrawiam dzieki za pomoc :peace: :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1