.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lut.2025 07:24:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak zamontować elipsy do drzwi?
PostNapisane: 18.sie.2006 15:54:44 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
Chcę w swoim C3 po liftingu zamontować elipsy do przednich drzwi. Tapicerki są z kiepskiego mom zdaniem plastiku i będa się wyginać napewno. Elipsy są duze i ciężkie. Myślałem o blasze aluminiowej podklejonej pianką budowlaną...Będzie dobrze? Prosze o jakieś propozycje.

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2006 20:56:15 
Użytkownik

Najlepiej założyć solidny dustans do kontrukcji drzwi. Mógłby sięskładać z kilku pierścieni okrągłych i zmianiać kształt w eliptyczny. Ale tapicerka jest do mocnego i nieodwracalnego rezanka...

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2006 21:42:12 
Użytkownik

Nieodwracalnść jest owszem pewnym kłopotem, ale dla mnie ważniejsze są gośniki. Podobny manewr chcę docelowo przeprowadzić w tylnych drzwiach, bo Avant powinien mieć głośniki z tyłu. Zmieniłem tapicerki na te z V8 i dlatego już nie mam z tyłu glośników.

Dystanse nie wchodzą w grę, bo głośniki będą montowane na wierzchu, a nie pod spodem.

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 10:11:07 
Użytkownik

Nie rozumiem co oznacza "na wierzchu a nie pod spodem"...
Kto montuje głośniki pod tapicerką?? ;-) Dystans może być taki, aby głośniki były przykręcone do niego przez tapicerkę od zewnątrz...
Nawet jeśli chcesz zamontować głośniki magnesami na zewnątrz to dystanse są jedynym słusznym wyjściem. Inaczej wszystko się będzie trzęsło, wibrowało, furkotało i nie będzie efektu...

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 10:20:47 
Użytkownik

Teraz wszystko jasne. czy wystarczy dystans wycięty z blachy aluminiowej 2mm lub 4mm? Mam też 8semkę. Jakiej szerokości dystans zrobić? Plastik boczka jest naprawdę miękki i myślałem o szerszym. Ale w sumie głośnik 6/9 zajmie dużą powierzchnię i może sam sobą usztywni boczek + pierścień szerokości np 15mm.

Jak zabezpieczyć głośnik przed wilgocią i ewentualnymi kroplami wody?

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 10:53:54 
Użytkownik

najlepiej zrobić tak. Zdejmij tapicerkę... Znajdź miejsce w rogu drzwi, aby można było przykręcić dystans. (najlepiej ze 3 punkty do złapania). Potem zmierz jaka jest odległość od blachy drzwi do tapixerki i masz grubość. Najlepiej użyć MDF. Posklejać ze sobą pierścienie. Pierwszy może mieć dowolny kształt (byle się dało przykręcić do drzwi) ale żeby miał w środku dziurę na magnes głośnika... Potem doklejasz (lub skręcaz) tyle pierścieni, żeby dotknęły z tyłu tapicerki. Wycinasz otwór w tapicerce i kręcisz głośnik do dystansu. Dopiero wtedy będziesz miał stabilne mocowanie.
Jeśli usztywnisz samą tapicerkę bez kręcenia do drzwi to bęxzie cała pracowała razem z głośnikiem co popsuje efekt i będzie trzeszczeć...

Tu masz opis: http://forum.rezacze.pl/viewtopic.php?t=1626

Nie musisz opracowywać dokładnie kształtu, bo twoje głośniki będą kręcone przez tapicerkę i nie dorabasz paneli... Ale możesz :peace:

Co do zabezpieczenia to najlepiej wyłożyć drzwi matami wygłuszającymi, ale takimi co wody NIE PIJĄ!!! Bo wtedy nasiąkną i będą bardzo ciężkie... Kropli się nie ustrzeżesz, ale one nie stanowią problmemu...

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 15:06:09 
Użytkownik

może troche odbiegne od tematu ale mniewam że elipsy są dwudrożna a sporan na wysokości nogi...nie polecam

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 15:07:49 
Użytkownik

W desce mam jeszcze 10tki i w słupkach będą wysokie. Elipsy sa 3-drożne.

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 16:54:45 
Użytkownik

jak dla mnie bedzie sie mieszal dzwiek... nie bedzie efektu.... elipsy sa na tylna polke, w zyciu nie slyszlaem zeby ktos montowal je w drzwi przednie... tym bardziej jak na podszzybiu masz 10-tke ????????????????????

zmien projekt

- AUDI B1 CULT - project sell
- A4 1.9 TDI QUATTRO - lazy car
- QSW 4.2 V8 - wiedz, że cos się dzieje...

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 17:27:36 
Użytkownik

kefir200 napisał(a):
W desce mam jeszcze 10tki i w słupkach będą wysokie. Elipsy sa 3-drożne.

Przeciez tego sie nie da zestroić liczba głośników nie świadczy o jakości dzwięku montujemy wysoko tonówke i wofer a może i średni do tego zgosdnie ze sztuką ich montowania. I zapewniam cie jak wybierzesz dobre przetworniki i do tego odpowiednie zwrotnice to dzieki uzyskanej scenie bedziesz sie delektował dzwiekiem na około siebie i bedziesz mógł dokładnie określi gdzie gra jaki instrument. Chyba że to ma poprostu łupać...(myśle żę w wzmacniacz sie zaopatrzyłeś) i jakość jest nieważna
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 18:28:23 
Użytkownik

Odezwały się głosy!! ;-)
Od początku mi się to nie podobało, ale pytanie było "jak?" a nie "czy będzie dobrze?"... Więc odpowiedziałem...

A teraz podpowiem...
Elipsy (tak jak koledzy wyżej wspomnieli) są 3 drożne...
Po to montuje się system odseparowany, żeby wszystkie pasma nie szły z tego samego miejsca i z tej samej wysokości... Dźwięk będzie stłumiony przez nogi pasażerów. Będzie słychać tylko łupanie i żadnej wyrazistości... Będzie dudnić a nie grać... Przyjemność zerowa... Trochę ratują sytuację pozostałe głośniki, ale wtedy potrzeba albo solidnej 3drożnej zwrotnicy, albo wzmaka 6kanałowego, żeby to zestroić i zasilić...
Montować ewentualnie w półkę, ale elipsy też nie są super. Lepiej zastosować dwia pary przetworników odseparowanych. Wtedy zarówno z przodu, jak i z tyłu będzie dość uporządkowana scena. Po zamontowaniu elips w półkę, pasażerowie tylnej kanapy mają urwanie głowy, a kierowca ma totalnie rozstrojoną scenę. Wszystko gra zewsząd i i tak jest syf...

Najlepiej zastosować prosty system odseparowany 2 drożny (ewentualnie 3 drożny) na przód i do tego skrzynka zamknięta (masz kombi więc nie ma problemu) na małym piecu (chyba, że chcesz żeby klapa latała)...

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 19:13:31 
Użytkownik

Hevelio akurat nie zgodze sie z twoim zdaniem ze nie warto montowac elips z tylu w polke... ogolnie w miare siedze w car audio i z tego co wyczytalem w gazecie CAR & HIFI ... wszystko zalezy co chce sie stworzyc... np, jezeli czesciej jezdzisz sam i kreujesz system car audio dla siebie czyli kierwocy siedzacego z przodu lepiej zamontowac elipse z tylu , glosniki te beda wtedy swietnie wspolgraly z przednim zestawem... aczkolwiek jezeli chcesz robic pod katem zeby z tylu sluchacze mieli wikeszy komfort, jak najbardziej sie z toba zgodze.... zawody car audio polegaja na postawienu miernika w obrebie kierowcy i tam mierzona jest czystosc dzwieku... z tego co juz sprawdzone przy dwoch zestawach, dzwiek nie jest juz tak odseparowany przy kierowcy... zreszta zdania sa podzielone... jednakze elipsy w tylna polke polecam osobiscie :) :diabel:

Hevelio a jakis masz u siebie CAR AUDIO ZESTAW???? pochawl sie :peace:

- AUDI B1 CULT - project sell
- A4 1.9 TDI QUATTRO - lazy car
- QSW 4.2 V8 - wiedz, że cos się dzieje...

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 19:41:33 
Użytkownik

Efekt jest różny w zależności od oczekiwań... Można się spierać do woli. Jeśli chcesz mieć kabinę pełną dzwięku, to oczywiście, że elipsy są doskonałe i nie psują dźwięku!!! (sam miałem takie rozwiązanie tylko na okrągłych)....
Jednak najlepsza, najczystsza i najbardziej uporządkowana scena jest przy zestawie odseparowanym z przodu i subwooferze...

A u siebie mam na razie "na przetrwanie" fabryczne głośniki i skrzynię ze wzmakiem Blaupunkta 2100. I nie gra wcale kiepsko (kwestia zestrojenia) System jest neutralny, ale lepszy niż fabryczny...
Wszystko wysterowane przez Pioneer DEH-P77MP z czerwoniutkim podświetleniem (jak w podpisie). ;-)

Z poprzednim autem odjechał (skradziony):
JBL GTO6506CE + Okrągłe tył JBL GTO MK2 + Magnat traxx 300 + trax 600 + JBL GTO 1200.

Wymiatało strasznie. Czyściutko, ale nie wykorzystywałem jego potencjału. Nie jestem fanem urywania łba... Ale może się dorobię podobnego... ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 20:20:53 
Użytkownik

No to teraz napisze to od czego powinienem zacząć. Mam Avanta i musze niestety zrobić audio praktyczne i w miarę tanie. Często jżdżę z dzieckiem - dziecko na tylnym fotelu i stąd pomysł, żeby zrobić ukłąd hmm...pojęcia nie mam jak go zakwalifikować. Musze mieć dwie możliwości w jednym, czyli przód plus sub w skrzynce ze wzmakiem na tył. Możliwe, że przód będzie zasilany również wzmacniaczem. Druga opcja przy podróżach z dzieckiem, to tylko elipsy 3 drożne - myślałem o odcięciu głośników wysokich + 10tki średnie w desce i wysokie na słupkach. Radio jest i zawsze będzie tanie, ze względu na to, że auto stoi czesto w miejscach wybitnie narażonych na kradzieże,a po drugie wole inwestowac większe sumy w mechaniczne przeróbki. Nie jestem wybitnym maniakiem car-audio, ale chce mieć zestaw, który będzie pozwalał mi słuchać czystej muzyki bez rezonansów wewnątrz i na zewnątrz auta. Na bas przeznaczam głośnik 25cm który ma uzupełniać scenę. I to mi wystarczy. Nie muszę i nie lubie wzbudzać zachwytu przechodniów i straszyć biednych staruszek. Najcześciej słucham muzyki dość cicho, ale ustawiam wszystko bardzo soczyście. Hmm...nie wiem jak to opisać...Lubię gdy słychać, że zestaw potrafi dużo więcej.

Prosze skupić się na nadwoziu kombi.

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2006 20:40:30 
Użytkownik

To wiele wyjaśniłeś. Jeśli masz głośniki w tylnych drzwiach to zostaw je w spokoju. Jeśli nie to załóż system odseparowany, ale może być trochę gorszy niż z przodu. Pólki jak rozumiem nie masz, więc to rozwiązanie odpada.
Do tyłu możesz dać małą skrzynkę np. 25cm (jak mówisz), ale w obudowie zamkniętej, bo będzie przesadzony i spowolniony bass (nie ma przegród więc nie potrzeba niewiadomojakiego ciśnienia).
Wzmacniacz z tańszych (i sprawdzonych) to np. Blaupunkt 2100 lub 4100 (jeśli chcesz zasilić przód).
Odpuść tanie konstrukcje w stylu Boshmann i inne cuda bo szkoda kasy...

A przód w zależności od tego ile chcesz kasy przeznaczyć. Lepiej po założeniu odseparowanego odłączyć średnie (lub w ich miejsce dorobić mocowania i założyć tweetery). Pozostawienie ich wiązało by się z wizytą w zakładzie Car audio, żeby dorobić zwrotnice...

I najważniejsza sprawa, często pomijana, ale bardzo ważna w przypadku brzmienia. WYGŁUSZENIE! Musi być wszystko mocno i dobrze wygłuszone, bo inaczej lepiej grający system wprawi wszystkie luźniejsze częsci w denerwujący rezonans i zamiast się cieszyć będziesz wszystkie psy wieszał.
To chyba na tyle.. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 20.sie.2006 13:58:46 
Użytkownik

Tak jak pisze Heveliusz wygłusz drzwi zrób dobry przód na tweeter+wofer sub zamknieta skrzynia bo mniejsza pojemność skrzynki niż w basrefleksie i wrazie czego odczepisz go żeby dziecku nie przeszkadzał. Najważniejszy jest dobry przód reszte sie dodaje z czasem

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2006 22:55:13 
Użytkownik

Auto: 100 c4 AAH
Dokładnie.Scene buduje sie z przodu a tył jest tylko uzupełnieniem....

Tytuł:
PostNapisane: 27.sie.2006 20:07:39 
Użytkownik

Auto: 100 c4 AAH
http://allegro.pl/item122389446__panele ... 3_b4_.html

Czy ktos orientuje sie czy te panele sa przykrecane zamiast zwykłych kieszeni czy sa montowane do dzwi??

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2006 10:22:23 
Użytkownik

witam

szcezre nie czytalem tu wszsytkiego co piszecie bo nieraz toi sa glupoty.
nie bede sie rozpisywal na temat montazu elips w dzrwi plus grasc przypadkowych glosnikow na desce itp bo to glupota ale jezeli ktos chce to niech miontuje.
Elmlody mowisz ze siedzisz w caraudio troche ale niestety czytanie samych gazet to nie wszystko a montaz elips w tylna polke to w wielu przypadkach strata pieniedzy a co do tego co pisales o jakosci dzwieku ze sie mierzy miernikiem, to sorki ale moze moje doswaidczenie w tej materii jest zbyt male bo takowego miernika to ja jeszce nie widzialem.Na zawodach sound off jakos dzwieku mierza niezawodne uszy sedziow.
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2006 15:33:22 
Użytkownik

Renegat napisał(a):
a co do tego co pisales o jakosci dzwieku ze sie mierzy miernikiem, to sorki ale moze moje doswaidczenie w tej materii jest zbyt male bo takowego miernika to ja jeszce nie widzialem.Na zawodach sound off jakos dzwieku mierza niezawodne uszy sedziow.

Pewno chodziło o db drag ale to nie ma nic wspólnego z jakościa dzwieku i normalnym ludzkim odsluchem

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1