.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lut.2025 09:58:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2006 16:14:04 
Użytkownik

Auto: 100 c4 AAH
uwzam tez z elipsy nie nadaja sie w dzwi bo dzwi maja zbyt małą kubature...Przerabiałem ten temat w polonezie któy dzwi ma co prawda mniejsze ale róznica "mocy" i jakosci miedzy 16cm a 6x9 bya tak znikoma ze szkoda było zachodu..

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2006 16:25:14 
Użytkownik

Drzwi mają wystarczajacą kubature ba nawet czesto za dużą ale nie ma możliwości jej zmniejszenia...kwestia jest w tym że słowo elipsa jest połączone z drugim dwudrożny a to ni jak sie nie ma do sceny dzwiękiwej. Zresztą elipsa to głośnik do taniej zabudowy aby pierdziało kto mi pokaże profesjonalnie wykonaną zabudowe na elipsach

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2006 19:12:53 
Użytkownik

Co do kubatury drzwi to się nie zgodzę...
Rzeczywiście często drzwi tworzą zbyt duże pudło rezonansowe, ale istnieje możliwość zmiany ich objętości...
Są specjalne wkładki z materiału nie przepuszczającego dźwięków, które montuje się wewnątrz drzwi i które tworzą w ten sposób przestrzeń rezonansową, dostosowaną i obliczoną pod konkretny głośnik. W drzwiach często wystarczy wytłumienie, jednak w przypadku montażu głośników na podszybiu, a zazwyczaj montujemy tam małe głośniki (ok. 100mm), taka wkładka pomaga wyciągnąć z przetwornika maksimum jego możliwości podnosząc wydajność całego zestawu...
Można to dostać w różnych konfiguracjach głębokości, srednicy i dostosować do wymagań konkretnego przetwornika...
To tak jakbyśmy każdy głośnik montowali w obudowę zamkniętą...

Tyle, że chyba u nas jest to niedostępne (muszę popatrzeć)... ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2006 19:58:33 
Użytkownik

Heveliusz napisał(a):
Są specjalne wkładki z materiału nie przepuszczającego dźwięków, które montuje się wewnątrz drzwi i które tworzą w ten sposób przestrzeń rezonansową, dostosowaną i obliczoną pod konkretny głośnik.

a co z opuszczaniem szyby ?

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2006 20:10:11 
Użytkownik

to jest z materiału ala papier... Do tego zajmuje przestrzeń dookoła głośnika - taki jakby papierowy kosz... Więc jeśli głośnik wejdzie to wkładka tłumiąca też na pewno się zmieści...

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2006 20:36:07 
Użytkownik

To oświeć mnie w takim wypadku po co tłumić drzwi jak mają grać w super papierze o ściankach niech bedzie nawet 5mm i jak chcesz wcisnąć tam puszke 6-8l tego papieru bo przecietnie taka bedzie pojemniść dla zamknietego woffera

Tytuł:
PostNapisane: 29.sie.2006 13:19:38 
Użytkownik

jesli chodzi o kubature drzwi to glosniki kickbasowe nie sa az tak wrazliwe zeby walczyc z objetoscia drzwi.
w normalnym sredniej klasy samochodzie rownie dobrze gra 1 szesnastka jak i dwie w jednych drzwiach.Jednak jezeli sie bawimy z objetosciami skrzyn basowych to przy malych objetosciach bas jest szybki i twardy.
Natomisat stosowanie jakihs oslonek to nieporozumienie gdyz takie oslonki sa w niektorych autach zastosowane oryginalnie i wykonane sa z pianki poliuretanowej i tworza calosc z oryginalnym wytlumieniem drzwi ale to jest badziew i w zasadzie producent chroni w ten sposob glosnik przed woda.
Panowie to juz sie robi nudne rozpisywanie sie nad miznatzem glosnikow w drzwiach bo to bylo pisane min 15 razy.
Wiec pisze po raz 16!! jezeli ma to normalnie grac to 16cm w dzrwi w pierscienu mdf lub panelu mdf i tweeter na slupku lub w oryginalnym miejscu i obowiazkowa wytlumienie dzrwi matami bitumicznymi i koniec !!!
zapomijcie o jakis gabkach,oslonakch itd.
W niektorych autach mozna jeszcze zrobic panel w formie zamknietej skrzynki i wtedy glosnik ma idealne warunki ale to juz sporo pracy.
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 29.sie.2006 13:54:47 
Użytkownik

...i ja sie pod tym podpisuje...amen

Tytuł:
PostNapisane: 29.sie.2006 19:40:30 
Użytkownik

Jakbyście czytali dokładnie to byście się doczytali, że ja nie zachwalam żadnych wynalazków, tylko padło, że nie można zmienić kubatury drzwi, a można, na co podałem sposób...
Nie uważam, że to jest dobre i spełnia swoją rolę, bo nie stosowałem, a wiem, że dobre wytłumienie rozwiązuje wszystkie problemy i w zupełności wystarcza...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1