.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 19.kwi.2025 13:52:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2006 12:27:33 
Użytkownik

baskecik napisał(a):
"A kondona zakłada pan na ucho" ? :diabel:

Baskecik chyba to już gdzieś słyszałem.... :D :D :D

Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2006 12:56:25 
Użytkownik

Mam małe pytanko dotyczące miejsca montażu anteny do CB.
Wiem że najlepiej jest na dachu i to na stałe, jestem już na to zdecydowany ale czy bliskość anteny od GPS/TEL/i TV nie będzie powodowało zakłóceń :?: :?: :?:

Czy wpływ anteny TV nie będzie pogarszał sygnału CB.

Tytuł:
PostNapisane: 08.wrz.2006 22:24:42 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
zaworoowa napisał(a):
mimo wszystko uważam że dziurawienie dachu to nie jest dobry pomysł. Przy samym ściąganiu podsufitki jest za dużo roboty. Prowizorka to jest wtedy jak ktoś rozbierze wewnątrz samochód przy okazji łamiąc plastiki lub urywając jakieś uchwyty a później wszystko wisi jak nie będę mówił co.... Zresztą i tak nie jeżdżę jednym samochodem więcej niż rok czasu. Magnes jest pod tym względem wygodnieszy. Pozdrawiam

Głupoty opowiadzasz kolego. Porządne i fachowe wykonanie odwiertu + inteligentnie poprowadzona instalacja gwarancją sukcesu.
Nie siej defetyzmu.
Magnes dobry do zatrzymywania wodomierzy ... takie podejście to amatorstwo w najgorszym wydaniu. Sugeruję lekturę na temat propagacji fal radiowych , wtedy zrozumiesz jakie bzdury opowiadasz.

Tytuł:
PostNapisane: 08.wrz.2006 22:27:08 
Użytkownik

KIFER napisał(a):
Wiem że najlepiej jest na dachu i to na stałe, jestem już na to zdecydowany

Ciekawe kto Cie do tego namówił ? :P
Maruda. :):

Tytuł:
PostNapisane: 08.wrz.2006 23:59:08 
Klubowicz

Bla, bla, bla, bla, mnie uczyli kilka lat propagacji fal i używam magnesówki. W dupie mam niszczenie auta, a bat 1,6m wygląda idiotycznie. Kwestia ergonomii jest dość szeroka, ja lubię antenę mniejszą, zgrabną i do zdjęcia, BO TAK MI SIĘ PODOBA. A zasięgu 10 czy 15km nie potrzebuję, wystarczy 5 do 10 i spokojnie można rozmawiać czy dowiadywać się o różnych wydarzeniach w trasie.

Krótko mówiąc, kupujcie co chcecie, byle z głową, a na pewno będziecie zadowoleni.

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2006 00:22:27 
Użytkownik

Sprinter napisał(a):
Bla, bla, bla, bla, mnie uczyli kilka lat propagacji fal i używam magnesówki. W dupie mam niszczenie auta, a bat 1,6m wygląda idiotycznie. Kwestia ergonomii jest dość szeroka, ja lubię antenę mniejszą, zgrabną i do zdjęcia, BO TAK MI SIĘ PODOBA. A zasięgu 10 czy 15km nie potrzebuję, wystarczy 5 do 10 i spokojnie można rozmawiać czy dowiadywać się o różnych wydarzeniach w trasie.

Krótko mówiąc, kupujcie co chcecie, byle z głową, a na pewno będziecie zadowoleni.

Bla,bla,bla ... to tak jak ciastko przez szybę albo ciupcianie w kondonie ... o gustach sie nie dyskutuje, ale technika rządzi sie swoimi prawami , a ja kocham technikę. Dlatego paproctwu mówię zdecydowane "nie".
Gadaj zdrów, ale nie masz racji ... po prostu niewiedza sprowokowała Cię do zajęcia wygodniejszego stanowiska. Ot co. :)

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2006 00:31:28 
Klubowicz

baskecik napisał(a):
Bla,bla,bla ... to tak jak ciastko przez szybę albo ciupcianie w kondonie ... o gustach sie nie dyskutuje, ale technika rządzi sie swoimi prawami , a ja kocham technikę. Dlatego paproctwu mówię zdecydowane "nie".
Gadaj zdrów, ale nie masz racji ... po prostu niewiedza sprowokowała Cię do zajęcia wygodniejszego stanowiska. Ot co. :)

Porównania zupełnie nietrafione, nie jadam ciastek w aucie bo się kruszy, a od dziewuch na studiach badań lekarskich nie żądałem :peace: Hie hie.

Gusta, gusta, gusta, a życie to prawa wyboru.

P.S. Niewiedza w jakiej kwestii ?

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2006 00:36:35 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
Dajmy może spokój, bo dalsze pisanie nie ma sensu. Jedno bym ustalił... Jeżeli zależy nam na wykorzystaniu możliwości radia w 100%tach, to antenę montujemy na stale. Jeżeli ma być akurat na te 5km dla oszczędności portwela przed niebieskimi, to magnes. I tyle na temat...

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2006 00:49:05 
Klubowicz

kefir200 napisał(a):
Jeżeli ma być akurat na te 5km dla oszczędności portwela przed niebieskimi, to magnes. I tyle na temat...

Dodałbym jeszcze, gdy jest rzadko wykorzystywana.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2006 00:56:45 
Użytkownik

Sprinter napisał(a):
baskecik napisał(a):

Porównania zupełnie nietrafione, nie jadam ciastek w aucie bo się kruszy, a od dziewuch na studiach badań lekarskich nie żądałem :peace: Hie hie.

Gusta, gusta, gusta, a życie to prawa wyboru.

P.S. Niewiedza w jakiej kwestii ?

Hmmm, wystarczy wziąć do łąpki miernik dwu wskazówkowy i reszta jak na dłoni. Poza tym restzę radzę doczytac na ogólnodostępnych forach poświęcownych CB -radiu oraz zagadnieniom propagacji fal radiowych tudzież pokrewnym tematom.

PS: panny prosto z wanny , czyli apetyczne i czyściutkie, ale jak kto woli ... w sumie ;-)

Widzę że kolega niereformowalny więc szkoda klikania ... niemniej ja jestem w sprawach technicznych upierdliwcem ... ablo porzadnie albo wcale.

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2006 03:04:56 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
baskecik - daruj sobie. Pamiętaj, skrajne poglądy są niedobre. Trza być elastycznym :)

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2006 07:40:51 
Użytkownik

kefir200 napisał(a):
baskecik - daruj sobie. Pamiętaj, skrajne poglądy są niedobre. Trza być elastycznym :)

Hmmm .... :diabel:
Eeee już nic nie odpiszę ... :P

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2006 08:18:27 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
Basket, cos Ty taki agresywny i tak pijesz do wszystkich o brak wiedzy ?? tak sie sklada ze z Twoja wiedza nie probujesz pojac podstawowej zasady CB w aucie... NIE ZASIEG SIE LICZY LECZ KONTAKT. a taki kontakt w realnych warunkach uzyskujemy w zasiegu nie wiekszym niz 5 km i uwiez mi ze do tego nie trzeba wiercic dziury w dachu bo na zwyklej magnesowce to zrobisz. druga sprawa, w polsce dajemy w AM wiec jak dobrze ktos ma podkrecona modulacje to i na slabej nosnej bedzie slyszany takze bez popadania w skrajnosci. CB w aucie to nie to samo co na dachu domu , nie sluzy do lapania DXow zeby sie pochwalic pozniej QSLkami a swoja funkcje spelnia kazde sprawne radio z kazda sprawna antena. Nie wierzysz? dam Ci reczniaka ktory w porywach ma zasieh do kilku km a w aucie jeszcze mniej i daje rade sie z niego dowiedziec na trasie wszystkiego choc zasieg realny to 200-300 metrow

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2006 13:08:18 
Klubowicz

baskecik napisał(a):
Hmmm, wystarczy wziąć do łąpki miernik dwu wskazówkowy i reszta jak na dłoni. Poza tym restzę radzę doczytac na ogólnodostępnych forach poświęcownych CB -radiu oraz zagadnieniom propagacji fal radiowych tudzież pokrewnym tematom.

Daj spokój, hans ma rację, a wykładów na temat masy anteny, przeciwwagi jaką tworzy magnes nie trzeba robić, zresztą mam gdzieś wykresy z Antenna Network Analyzera dla kilku typów anten w różnych położeniach na dachu. Po prostu raz w miesiącu wyciąga się antenę z magnesem na dach i starczy, nie trzeba do tego dziurawić karoserii, a działa to wystarczająco.

Basket ciśnienie Ci skacze, wypij browarka :peace:

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2006 19:40:09 
Użytkownik

Sprinter napisał(a):
baskecik napisał(a):

Daj spokój, hans ma rację, a wykładów na temat masy anteny, przeciwwagi jaką tworzy magnes nie trzeba robić, zresztą mam gdzieś wykresy z Antenna Network Analyzera dla kilku typów anten w różnych położeniach na dachu. Po prostu raz w miesiącu wyciąga się antenę z magnesem na dach i starczy, nie trzeba do tego dziurawić karoserii, a działa to wystarczająco.

Basket ciśnienie Ci skacze, wypij browarka :peace:

Cisnienie mi skacze jak czasem czytam takie mądre rady ;-)
Nie lubię półśrodków i już. Skoro większość fachowców twierdzi że antena musi mieć dobry styk z powierzchnią dachu co widać analizując widmo rozchodzenia się fali , to widać tak być musi.To mówią ludzie którzy CB zajmują się od kilkunastu lat.
Zreszta, Hans , testowałem ręcznego Alana i rzeczywiście kontakt był niesamowity ... pareset metrów.
Ale, jak powiedział Jurek Owsiak, róbta co chceta, denerwuje mnie tylko że czyta to sporo osób i wyrabia sobie pogląd , że wystarczy magnes na dach i będzie cacy ... co oczywiście jest półśrodkiem i niczym innym.

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2006 19:44:12 
Użytkownik

Cytuj:
że wystarczy magnes na dach i będzie cacy ... co oczywiście jest półśrodkiem i niczym innym.

To jak sex z prezerwatywą... ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2006 23:54:02 
Klubowicz

baskecik napisał(a):
Nie lubię półśrodków i już. Skoro większość fachowców twierdzi że antena musi mieć dobry styk z powierzchnią dachu co widać analizując widmo rozchodzenia się fali , to widać tak być musi.To mówią ludzie którzy CB zajmują się od kilkunastu lat.
Zreszta, Hans , testowałem ręcznego Alana i rzeczywiście kontakt był niesamowity ... pareset metrów.
Ale, jak powiedział Jurek Owsiak, róbta co chceta, denerwuje mnie tylko że czyta to sporo osób i wyrabia sobie pogląd , że wystarczy magnes na dach i będzie cacy ... co oczywiście jest półśrodkiem i niczym innym.

Ale jakim półsrodkiem, CB służy do kontaktu, sprawdzania warunków na trasie i komunikacji w kolumnie czy jeszcze innej. Jeśli twierdzisz, że antena magnetyczna na to nie pozwala, to mówiąc jezykiem dyplomatycznym mijasz się z prawdą, mówiąc wprost pieprzysz bzdury. A przeciętnego użytkownika nie interesuje piękny wykres stosunku sygnał szum, czy idealne widmo. Ma być kontakt z innymi. I panie kolego rób dalej wykłady teoretyczne, mów że masz zasięg 3 razy większy niż ja, wcale nie będę tego negował, ale te 5km starcza w zupełności. Koniec kropka.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2006 08:53:05 
Użytkownik

Sprinter napisał(a):
baskecik napisał(a):

Ale jakim półsrodkiem, CB służy do kontaktu, sprawdzania warunków na trasie i komunikacji w kolumnie czy jeszcze innej. Jeśli twierdzisz, że antena magnetyczna na to nie pozwala, to mówiąc jezykiem dyplomatycznym mijasz się z prawdą, mówiąc wprost pieprzysz bzdury. A przeciętnego użytkownika nie interesuje piękny wykres stosunku sygnał szum, czy idealne widmo. Ma być kontakt z innymi. I panie kolego rób dalej wykłady teoretyczne, mów że masz zasięg 3 razy większy niż ja, wcale nie będę tego negował, ale te 5km starcza w zupełności. Koniec kropka.

Hmmm ... z dyplomatycznego punktu widzeia masz całkowitą rację, choć dyplomaci to politycy , a ci dopiero pieprzą bzdury. Z technicznego zaś punktu widzenia to dziadostwo i półśrodek, a ja jestem technikiem a nie politykiem.
Wrzuć na luz wujek ...

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2006 10:43:26 
Klubowicz

baskecik napisał(a):
Hmmm ... z dyplomatycznego punktu widzeia masz całkowitą rację, choć dyplomaci to politycy , a ci dopiero pieprzą bzdury. Z technicznego zaś punktu widzenia to dziadostwo i półśrodek, a ja jestem technikiem a nie politykiem.
Wrzuć na luz wujek ...

To politycy używają wiecznie porównań, nadawałbyś się idealnie :): Parę pięter wyżej pisałem, żebyś się uspokoił i napił piwa, a ty do mnie z tym samym teraz ;-)

Halo Łódź, pozdrowionka i szerokości, bajo. (to z mojej magnesówy) :peace:

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2006 12:42:34 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Jak zawsze wypowiedzi Pana Basketa mnie denerwują, to w tym temacie musze mu przyznac absolutną racje, dziura w nadwoziu i dobrze zmasowana antena to 99% sukcesu w łacznościach. Antena magnesowa jest praktyczne nie do zestrojenia, nawet jak sie to komuś udało to po jej zdjęciu i ponownym założeniu SWR na 99% się zmieni.Ja zawsze wierce dziure w nadwoziu i póżiej zostawiam cała instalacje CB nastepnemu właścicielowi (grzyb DV z kablem i wtykiem koszt ok 15pln) Pozatym poszedłem dalej i montuje na pulpicie swego rodzaju przedłużacz z wtykiem na mikrofon, żeby mieć wszystko pod ręką, w końcu to samochód jest dla mojej wygody i dla mnie a nie ja dla samochodu ,a jezeli ktos " charczy", ma sprzegi i moduluje na granicy szumu, to poprostu z takim CB-istą nie ma o czym rozmawiać.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1