MarekB, ja się nie spieram z Tobą tylko dziwię, że mając tak szeroką wiedzę robisz takie "fikołki". Jak już pisałem uzyskanie efektu registra można osiągnąć bez zamiany krokowca na registra. Tym bardziej mnie to dziwi, że na pewno nie ruszasz się nigdzie bez lapka
.
Na temat wpływu jazdy na ubogiej mieszance nie będę się powtarzał. Dodam tylko, że miałem okazję niedawno oglądać tłoki ze skody octavi, która miała zamontowaną śrubę za miast krokowca. Facet od dwóch lat nie zmieniał filtra gazu ani nie robił regulacji. Okazało się, że w efekcie jeździł na ubogiej mieszance co spowodowało dosłownie stopienie tłoków. Natomiast wpływ spalania "stałej" mieszanki na kata i sondę jest katastrofalny (wziąłem "stałej" w cudzysłów bo skład mieszanki nigdy nie jest idealnie jednakowy, ale w tym przypadku można przyjąć że jest ona stała). Po to wprowadzono m.in. sterowanie kompem, żeby uzyskać ciągłe zmiany składu mieszanki w okolicach stechiometrycznej (bo wtedy kat najlepiej działa i nie zużywa się tak szybko oraz sonda nie ulega "zaczadzeniu"). Gdyby "stała" mieszanka nie była szkodliwa dla katalizatora to konstruktorzy nie wymyślaliby takich bajerów przy sterowaniu mieszanką, żeby kilka razy na sekundę była uboga i bogata. Przecież to żaden problem dla nich opracować takie sterowanie, żeby skład mieszanki był "stały", a nie tak mocno się zmieniał.
Co do padającej sondy, to jak MarekB pisał po pierwsze należy założyć firmową, a nie jakieś tanie zamienniki nie wiadomo skąd. Po drugie sprawdzić czy na grzałkę nie jest czasem podawane zbyt wysokie napięcie (najczęściej padają grzałki, a nie elementy pomiarowe). Inna sprawa, że w tych tanich zamiennikach są stosowane pewnie bardzo kiepskie bimetale załączające (grzałka grzeje tylko w momencie jak temp. sondy spada poniżej 300*C). Po trzecie wreszcie źle wyregulowana instalka (uboga lub bogata mieszanka) oraz spalanie oleju powoduje, że sonda bardzo szybko ulega "zaczadzeniu". Na jej powierzchni tworzy się warstwa tlenków i takiego "szkliwa", które nie dopuszcza spalin do elementu pomiarowego.