popadacie w skrajnosci panowie. z jednej strony modyfikacja programu (chiptuning) to dla laika czarna magia, ale jesli ktos bardziej zglebi temat to w sumie bulka z maslem, a pisanie softu pod konkretny samochod to w duzej mierze moda i magnes, ktorym probuja sciagnac do siebie klienta.
ma to oczywiscie wymierny efekt ale nie jest to efekt na miare pierwotnego przyrostu.
cena za taka usluge wciaz maleje i malec bedzie - pamietam jak V-Tech oficjalnie na stronie podawal cennik uslug i standartowy chip kosztowal ok 3 tys pln - teraz jest juz znacznie taniej, konkurencja firm tuningowych znacznie wzrosla (nawet smiem twierdzic ze nastapil swoisty boom) i wydaje mi sie ze okolice 500 pln sa calkiem realne (pytanie tylko kiedy

).
standartowy chip do danego silnika od sprawdzonego tunera to rozwiazanie zadowalajace ale jesli komus zalezy na custom'ie i dodatkowych kilku konikach i niutkach to zaczyna sie korygowanie zmodyfikowanego programu wyjsciowego (dodatkowa robota= dodatkowe $$$).
custom staje sie wrecz niezbedny w momencie gdy w aucie poczynione zostaja mechaniczne modyfikacje - proste, nikt nie pisze softu pod rozne mody bo i tak wiekszosc poprzestaje na pierwszym etapie a jesli ktos juz brnie dalej to i tak zdecyduje sie na custom'a
poniewaz z zalozenia chiptuning ma uwolnic ukryta moc

wiec sila rzeczy auto przed takim zabiegiem powinno byc sprawne - na wypadek wysrania sie niuni (za co klient obarczy zawsze chiptuning i tunera a nie niesprawne auto lub wlasna bezmyslnosc).
zanim u siebie zapodalem wirusa doprowadzilem niunie do serii
202 Nm/90 PS

i poki co jakos smigam mimo ze nie wiem jakimi cyferkami teraz okraszony bylby wykres (moze to i lepiej

) - nie mam softu napisanego specjalnie pod moja niunie, zmienione sa wtryski, mniej kopci, mniej spala, oleju bierze w normie, jakos sie tym turlam, zloilem doope ufowi

, pozostaje mi jeszcze zmierzyc sie z goralem
amen