.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 14:51:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [ 200Q C3 2.2T KG] wastegate??? POMOCY
PostNapisane: 20.wrz.2006 10:59:23 
Użytkownik

Witam!
Jestem posiadaczem audi 200 2.2 Turbo Quattro (silnik KG)auto kupilem miesiac temu wymienilem w nim turbo poniewaz puszczalo olej w wydech (K26) zauwazylem ze przewod podcisinieniowy od sterowania wastegetem jest odlaczony a na nim jest podlczony chyba jakis zaworek z dwoma kabelkami fota http://bryglu.w.interia.pl/3.2006-09-19.jpg ktore tez sa odlaczone prosze o pomoc gdzie to podlaczyc.
Znalazlem rowniez przewod od IC z dwoma koncowkami mniejsza ktora idzie do wastegeta i wieksza ktora zostala zaslepiona sruba od kola :): http://bryglu.w.interia.pl/1.2006-09-19.jpg prosze o pomoc gdzie to mam podlaczyc??

[/b]

Ostatnio edytowano 20.wrz.2006 17:55:53 przez bryglu, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 20.wrz.2006 13:58:55 
Użytkownik

uzyj "szukajki" wpisz wastegate i masz jak na dłoni od a-z ;)

ALL BEL 2013-

Tytuł:
PostNapisane: 20.wrz.2006 23:10:38 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
W szukajce o KG nie ma prawie nic.

Zacznij od sprawdzenia podłączenia wszystkich wężyków:
Obrazek

Obrazek

Jak będziesz miał jakieś wątpliwości, to pisz śmiało.

A o tuningu pogadamy jak doprowadzisz auto do serii :)

Tytuł:
PostNapisane: 21.wrz.2006 12:45:50 
Użytkownik

kefir sprawdzilem te wężę opisalem je na rysunku tak jak mam to podlaczone, mozesz mi opiasc ten drugii rysunek bo do konca go nie czaje.

fotka http://bryglu.w.interia.pl/kghg6.JPG

Znalazlem tez kilka innych przewodow ale to moze pozniej.

Powiec mi co mam z tym zrobic podlaczyc tak jak na schemacie? ten przewod zaslepiony do krokowca wywalic gume wstawic szczelna! przewod od gazu wpiac do miksera?

Ciekawi mnie tylko jedno co mial na celu pomyslodawca tyl zmian?

A z tym tuningiem to zgadzam sie z Toba w 100% na poczatek to moze seria![/url]

Tytuł:
PostNapisane: 21.wrz.2006 16:36:15 
Klubowicz

na początek to wywal gaz potem auto doprowadzaj do serii i potem może jakiś tuuning :D
zobaczysz jaka jest różnica jak wyciągniesz mikser !!!!

Audi Competition AWX <- BYŁO
Audi 80 AAH <- BYŁO
BMW E30 M20B25 <- BYŁO
Audi 80 KK quattro <- BYŁO
Audi 80 AAN quattro JEST DO DZIŚ 600 PS 700 NM by SLG
Audi S2 3B quattro <- BYŁO
Audi 200 MC Sport quattro <- BYŁO
Audi 100 NF Sport quattro <- BYŁO

Tytuł:
PostNapisane: 21.wrz.2006 18:34:31 
Użytkownik

Dred napisał(a):
na początek to wywal gaz potem auto doprowadzaj do serii i potem może jakiś tuuning :D
zobaczysz jaka jest różnica jak wyciągniesz mikser !!!!

wyciagniecie miksera na pewno przyniesie porzadany efekt czyli wzrost mocy w moim aucie ,moze znasz tez inne metody zwiekszania mocy typu: chip + 25KM do kazdego auta na wtrysku oraz naklejka REMUS nad koncowka tlumika + 15 KM ,prosze o wiecej informacji o sposobie przeprowadzenia tych modyfikacji

:D Pozdrawiam i dziekuje za wspaniale i tak pomocne mi Komentarze

Tytuł:
PostNapisane: 21.wrz.2006 19:26:23 
Klubowicz

wiesz tak sięskłada że mam takie auto i też je odchwaszczam więc wiem co piszę najwiekszym tuuningiem w nim było wywalenie gazu :D
a co do chipa to zgłoś się do Kefira ja właśnie takowy posiadam od niego
to co wcześneij nie było złośliwością tylko dobrą radą więc nie rewanżuj się uszczypliwością !!! pozdro

Audi 80 AAH <- BYŁO
BMW E30 M20B25 <- BYŁO

Tytuł:
PostNapisane: 21.wrz.2006 20:06:52 
Użytkownik

w moim aucie niestety jest to niemozliwe poniewaz auto chodzi tylko na gazie (uszkodzona pompa paliwa jeszcze niezdazylem tego do konca sprawdzic) poza tym znasz polskie realia i dla wiekszosci poczciwych ludzi jazda na tak zwanym gazie jest jedyna alternatywa na drogie paliwo i super zarobki w naszym wspanialym kraju ;-) nie podwazam Twojej teori na temat wywalenia gazu nawet sie z Toba zgodze !

Tytuł:
PostNapisane: 21.wrz.2006 20:28:10 
Klubowicz

oki tylko proszę nie pisz o zwiększaniu mocy w aucie qre jest z turbo i to na gazie bo to się ze sobą gryzie szczególnie jak jest na mikserze
chcesz to dam Ci wykresy auta 2.2 T z gazem i bez gazu na tej samej hamowni

Audi 80 AAH <- BYŁO
BMW E30 M20B25 <- BYŁO

Tytuł:
PostNapisane: 21.wrz.2006 21:44:47 
Użytkownik

O matko i córko...ale rzeźba. Wiesz co...aż mi się nie chce pisać co i jak przy takiej rzeźbie z gazem. Mam 2,2t na gazie. Ale mam Blosa. Wiesz co...zbierz 345 PLN i kup Blosa. Obiecuję Ci, że będziesz miał sprawne auto i bedzie jeździło naprawdę dobrze na gazie. I zapewno nie będziesz musał już szukać rozwiązania problemów z benzyną bo nie będzie niezbędna.

To naprawdę poważna i wyważona rada. Kup Blosa. Przerabiałem wszystkie problemy jakie tylko moga trafić się w KG na benzynie i na gazie i radzę Ci naprawdę dobrze.

Znam kilka dość prostych metod na podniesienie mocy w KG. I będzie to działało na gazie z Blosem i na benzynie. Na mikserze Ci nie pomogę, bo nie chcę mieć wrogow.

Tytuł:
PostNapisane: 21.wrz.2006 23:07:17 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
obawiam się, że koledze wasze rady nie w smak, bo chciał tanio, szybko, bezawaryjnie i jeszcze żeby było zachowane jak oryginał. Kolega po prostu auta pomylił, miał kupić wolnossące a ktoś mu wmówił, że to co ma też bedzie na gazie cool.

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł:
PostNapisane: 21.wrz.2006 23:17:54 
Użytkownik

Na mikserze nigdy w życiu. Masz rcje Leo... Ehh...jak policze ile mnie kosztyowały cągłe walki z Turbo i mikserem, to wiem napewno, że na benzynie byłoby taniej i to w 20V.

Tytuł:
PostNapisane: 22.wrz.2006 09:47:40 
Użytkownik

widze ze bez blos sie nie obejdzie!!! Wiec zaczyna zbierac kase.Mam jeszcze jedno pytnko odnosnie montazu znalazlem wypowiedz klubowicza na forum fordclubpolska.org wypowiada sie na temat blos w aucie z turbo: "turbo (suszareczki muszą jednak mieć reduktor z ciśnieniem zależnym od ciśnienia doładowania - albo kupuje się odpowiedni reduktor albo przerabia istniejący przez dołożenie kompensacji - jedna dziurka + rurka - choć nie każdy da się niestety przerobić). Wszystko to wynika z zasady pracy "blosa" - reakcji tylko na przepływ a nie na podciśnienie."
link http://www.fordclubpolska.org/porady.php?action=go&zakres=ogolne&type=25

prosze o wypowiedz

Tytuł:
PostNapisane: 22.wrz.2006 10:35:14 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
bryglu > wystarczy, ze masz reduktor w wersji do turb, on ma specjalnie polaczenie miedzy komorami. Jeli masz juz gaz to podejzewam, ze taki reduktor juz posiadasz.

kefir > z ręką na sercu mozesz powiedzic, że blos jest lepszy w turbo(!) niz kazda kombinacja z mikserem?
Ja moge powiedzieć, ze po moich przeróbkach i w tej chwili (seryjne doładowanie) nie mam ograniczenia maxymalnych osiągów, jedynie mozna sie przyczepić do zwłoki przy przejsciu ze spokojnej jazdy z malych obr <2000> 6 biegowy :) a mam jeszcze mixer na zwężaczu self made.

Ostatnio edytowano 22.wrz.2006 10:45:42 przez Lukasik, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: 22.wrz.2006 10:39:05 
Użytkownik

Ja mam zwykły reduktor podciśnieniowy i jest bardzo ok.

Tytuł:
PostNapisane: 22.wrz.2006 15:22:24 
Użytkownik

reduktor mam do Turbo Lovato teraz wyjezdzam w bieszczady bede w niedziele to sie odezwe! bo znalazlem tego blosa na allegro tylko nie wiem czy kupowac z silnikem krokowym co o tym myslicie?

Tytuł:
PostNapisane: 22.wrz.2006 16:23:47 
Użytkownik

BLOS ma byc bez zadnego silnika krokowego. Ten silnik krokowy jest tylko po to zeby byl zgodny z idiotycznym wymyslem UE. On i tak nic tam nie robi. Jest na sztuke :-) Tylko placi sie za niego. Kupuj taki najzwyklejszy za okolo 300-320 zl

PS. Jadac w bieszczady pewnie bedziesz przejezdzal przez Rzeszow. Ja teraz tu jestem, wiec jak bys chcial to mogli bysmy sie spotkac i powymieniac sie uwagami :-) Widze ze tez masz A200 :-)

http://www.audi200.cba.pl/forum

Tytuł:
PostNapisane: 22.wrz.2006 21:39:57 
Użytkownik

Blos z krokowcem ma opuźnioną reakcję przy haowaniu silnikiem i przy szybim depnięciu na gaz. Beznadzieja. Musisz kupić zwykłego.

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2006 08:33:54 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
kefir200 napisał(a):
Blos z krokowcem ma opuźnioną reakcję przy haowaniu silnikiem i przy szybim depnięciu na gaz. Beznadzieja. Musisz kupić zwykłego.

wlasnie zastanawiałem się nad tym. I wydaje mi się, że nie koniecznie, chociaz kiedyś wydawało mi się że jest inaczej. krokowiec przy blosie jest zamiast tego duzego pokrętła.
I teraz:
w najprostrzym wypadku ustawienie (podparcie) krokowca w jednej pozycji, spowoduje, że blos bedzie dzialal tak samo jak bez krokowca.

Ja myślę, że można spróbować z krokowcem, ale ustawić mu wąskie widełki działania, np +- 5-10 kroków żeby sobie regulował wokoło idealnej mieszanki i w stanach nieustalonych nie spowodował zbytniego zubożenia. Funkcji cuoff jednak nie załączać, bo przy takich pojemnościach dolotu, będzie zwłoka po depnieciu na pedał gazu od zamknietej przepustnicy i w skrajnościach może być małe buum. Samą regulację od lambdy wykorzystać, żeby podczas normalnej jazdy mieszanka oscylowała wokól idealnej i spalanie było w mozliwie niskie. Ale najważniejsze, to że można mieć dynamiczną kontrolę nad mieszanką i np zapodać funkcję wzbogacania TYKLKO(!) przy otwartej przepustnicy na max, żęby było lepsze pociągnięcie ;) no i tez dzięki temu można zniwelować niedoskonałości typu za wąski gwizdek itp. i bez piłowania sie nie zuboży bo krokowieć podciągnie gwizdek w dół.

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2006 09:14:09 
Użytkownik

Też o tym myślałem. Ja jednak mam instalację pierwszej generacji, specjanie pod zwykłego blosa. Celowo zminimalizowałem osprzęt i ograniczam w ten sposób potencjalne awariie, rozprogramowujący się komputerek czy jakieś tam błędy. Lukasik - zapominasz o jednej najważniejszej rzeczy...KG nie ma sondy lambda, także bryglu miałby dodatkowe wydatki i niepotrzebne manewry z wstawianiem jej. Ja lambdę mam w MC i nie mam nawet emulatora. Miałem go wstawić, ale jak narazie komputer nie generuje żadnych błędów. Co o tym sądzisz?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1