Robi, tak się składa że pracuję w spedycji a wcześniej sporo pośmigałem jako szofer więc mogę się trochę wykazać.
- wg mnie do Kopenhagi najlepiej płynąć z Niemiec, z Sassnitz lub z Rostock. Ze świnoujścia masz praktycznie 1 prom dziennie (sassnitz, Rostock - 4), a dookoła mostami w cholerę km nadrobisz a za most na drugą wyspę i tak zapłacisz. Obsługują te połączenia linie Scandlines, jeśli mówisz po angielsku lub niemiecku to mogę ci jutro rano posłać tel. do centrali. Ciężarówka solówka kosztyje 160 EUR, twój wóz pewnie jakieś 1/2 - 2/3 tego. Za 2 osobę dopłacisz cosik, ale niedużo, prom płynie jakieś 4 godziny. Most jest trochę tańszy i na Holandię możesz ciąć już mostem
- autobany we francji są dość drogie, więc jeśli masz czas (jakieś 2 razy więcej czasu
), to opłaca się mijać
- to pewnie wiesz ale napiszę - w Czechach pamiętaj o winietce - ostatnio podnieśli mandaty za brak do kosmicznego poziomu.
- poza tym lekko, łatwo i przyjemnie, autostady w D, NL, B bezpłatne (w Belgii dodatkowo 80 procent jest oświetlonych w nocy), pilnuj tylko ograniczeń prędkości - jeśli cię radar ustrzeli to przy następnym wjeździe do UE będzie czekał do zapłacenia na granicy...
Na razie tyle, w razie czego pytaj śmiało