.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 20.sty.2025 07:59:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Podświetlenie przełączników w A6 świeci tylko od awaryjnych
PostNapisane: 10.sty.2005 21:10:02 
Użytkownik

Mam problem sprawdzałem bezpieczniki i wyskoczyłe mi 3 rzeczy.
1.Dłużej świci mi lampka z AIR-BAG (ale to podobno błąd komputera)
2. Zawsze jak zapaliłem silnik to gasła mi lapa oświtlenia wnętrza teraz świci się dłużej
3. Nie podświetla się podgrzewanie siedzeń, regulacji reflaktorów, przeciwmnielnych. Podświetla się tylko przełącznik awaryjnych. Myśle że to nie żarówki bo wcześniej przed sprawdzaniem tych bezpieczników wszystko było ok. Prosze o pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 11.sty.2005 13:03:36 
Użytkownik

Dobry,
jak bys napisal jeszcze ktore bezpieczniki ci wybilo to by mozna cos na ten temat powiedziec, pozatym o ile sie nie myle to te cale oswietlenie tych knefli jest sterowane przez X-Kontakt, przynajmniej u mnie.
Co do Airbag moge tylko powiedziec ze komputer wylapuje juz bledy ponizej 10V. znaczy sie jak jest zimno i startujesz auto to moze wykazac blad bo slaby akumulator. Oswietlenie srodkowe jest o ile sie nie myle zintegrowane w module zamka centralnego, ale jak dluzej swieci to chyba nie az taki wielki problem.

Pozdrowienia

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 11.sty.2005 16:40:39 
Użytkownik

Nie wybiło mi żadnego z bezpieczników tylko sprawdzałem wyciągając czy są ok. Lapka AIR-BAGU już została skasowana i facet od komputera twierdzi że reszta tych lampek nie świeci bo poprzepalały się żarówki (6 żarówek w ciągu chwili i tyko 1 z podświetlenia awaryjnych została ciężko w to wierzyć)

Tytuł:
PostNapisane: 11.sty.2005 16:53:53 
Użytkownik

Faktem jest, że żarówki podświetlające klawisze na konsoli lubią się przepalać (bo sie przegrzewają) Ja u siebie wymieniłem cały ich komplet, udało mi się też rozebrać nierozbieralny :!!: regulator pochylania reflektorów i tam też wymienić żarówki. Są to żarówki 1,2 W, bez metalowego cokołu.
Dwa sposoby wymiany:
- wyjąć cały przełącznik, zdjąć z przodu sam klawisz i wymienić żarówkę
- spróbować wyjąć klawisz bez wyjnowania całego przełącznika - trzeba go podważyć na górze i na dole.

A tak wogóle to uważam, że bez sensu jest podświetlanie tych przycisków już przy włączonym zapłonie - czyli również w dzień. To dlatego te żarówki się przegrzewają.

Tytuł:
PostNapisane: 11.sty.2005 17:02:54 
Użytkownik

Wieczor,
przypomnialo mi sie ze masz racje co do oswietlenia wnetrza, normalnie powinno gasnac po przekreceniu kluczyka, jak tego nie robi, to znaczy ze modul nie dostaje impulsu do wylaczenia swiatla. Czyli przetarty kabel gdzies bedzie.
Co do oswietlenia guzikow to niestety nie moge powiedziec jak sie zarowki wymienia, bo u mnie sa LED'y i calkiem inna kostrukcja.

Pozdrowienia

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 11.sty.2005 18:11:27 
Użytkownik

Wiesz co, audi cabrio,
fajnie się czyta twoje posty, które zaczynasz od "wieczór", albo "dobry"
od razu widać, że po niemiecku na codzień gadasz....
no to "bis dann"
;) Marcin

Tytuł:
PostNapisane: 11.sty.2005 19:30:25 
Użytkownik

Dziękuje wszystkim za pomoc. Sytuacja opanowana. Drugi raz sprawdziłem bezpieczniki i jeden z nich (14) okazał się przepalony. Dziwne że przy pierwszym sprawdzaniu na 100% był OK. Dziękuje raz jeszcze i pozdrawiam.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1