no wlasnie jestem tuz po wymianie automatu na manual, auto juz jezdzi, przed chwila przyjechalem nim z warsztatu. wyszlo mnie to 1000 zł czesci + 500 zł robocizna. Ale jak masz np jakiegos znajomego ktory ma dobry kanał to mozesz zrobic to sam. kefir wsadzal sam. plus do tego sprzedaz starej skrzyni i osprzetu do automatu. wbrew pozorom nie ma tego duzo bardzo na rynku, wiec na pewno zwroca Ci sie koszty robocizny. co do czesci, no musisz sie przygotowac na duzo rzeczy, kiedys kefir o tym pisal ale ja napisze jeszcze moje spostrzeżenia.
musisz mieć
- ofkors skrzynia z łapami ( pasuje od kazdej pieciocylindrówki )
- kompletne sprzęgło
- pompa sprzęgłowa i siłownik sprzęgła( silownik zazwyczaj jest na kazdej sprzedawanej skrzyni) z KOMPLETNYMI PRZEWODAMI ( ja szukalem przewodu dwa dni, w koncu wzialem ze szrotu z vw passata
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
)
- pedały ( najlepiej ze stelażem, nie zawszze pedaly pasuja do stelaża)
- kaseta z lewarkiem i prętem wybierającym ( i tu jest haczyk bo dziury po mocowaniu lewarka od automatu nie pasują do dziur kasety z manuala)
- koło zamachowe
- u mnie nie pasowala linka predkosciomierza do automatu
- pokrywa rozrządu z manuala, ma stelaz na sobie, bo nie bedziesz mial ktoredy poprowadzic linki
- wbicie do srodka lekko tunelu srodkowego bo pedaly sa za ciasno
- półosie od manuala ( kefir mowil ze przydaje sie jedna z automatu, ta dluzsza, ale u mnie nigdzie nie pasowala)
- łożysko igiełkowe wałka sprzegłowego bo w automacie jest tulejka.
ogolnie powiem Ci, ze to tylko tak strasznie wyglada, ale jak sie solidnie przygotujesz, bedziesz wiedział co i jak, dokladnie tak jak Ci napisalem to to jest zadanie dla dobrego warsztatu na dniówkę.
a jak trafi Ci sie, tak jak mi, ze koleś rozbierał auto na czesci po wypadku, to jestes w domu bo wszystkie duperele mozesz z niego wyciagnac.
poza tym duzo czesci mozesz kupic na szrocie, np pedały, pokrywe rozzrądu , przewody, linke gazu, po prostu to, co nie jest witalne dla samochodu. obnizy to koszty
ja nie zamienie nigdy manuala z cygara na automat. wysmienicie sie jezdzi. do tego spalanie z 2 litry mniejsze w kazdych warunkach...