.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 10:56:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B3 1.8S]Hamulce pomocy
PostNapisane: 26.wrz.2006 06:47:33 
Użytkownik

Potrzebuję porady na temat hamulców w Audi 80 bez ABS. Pedał hamulca wpada do końca co jakiś czas szczególnie przy niskich obrotach silnika, ale niekoniecznie,przy dwukrotnym naciśnięciu wszystko wraca do normy lub hamulec jast bardzo efektywny,hamuje bardzo ostro. Płyn hamulcowy wymieniony,układ odpowietrzony. Co może być przyczyną takich objawów.Pozdrawiam i z góry dziękuje za poradę.

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2006 07:29:04 
Klubowicz

Nie znam konkretnie hamulców tego modelu, ale jeżeli pedał za pierwszym razem leci w podłogę a za drugim naciśnięciem hamulce są dobre i pedał wysoki i twardy, to moim zdaniem wskazuje to na złą regulację. Na pewno przód to hamulce tarczowe, więc samoregulacja. Tył natomiast jeśli jest bębnowy, to tam bym najpierw szukał przyczyny, czyli niedziałających samoregulatorów, błędnego złożenia dźwigienek czy innych popychadeł szczęk. Jeżeli tył jest tarczowy to też może być problem z samoregulacją hamulca postojowego, który to ma duży wpływ na hamulec zasadniczy.
Myślę, że obroty silnika nie mają w tej sprawie znaczenia. Oczywiście jak pisałem nie znam tego konkretnego modelu i jego hamulcy, więc piszę jako o hamulcach ogólnie :peace:
Przy okazji kolego, myślę że warto korzystając z forum w swoim pierwszym poście przywitać się w dziale NEWBIE :)

Audi A6 3,0TDi Quattro '04 :)

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2006 11:27:54 
Użytkownik

Dziękuję za odpowiedź jarekle. Wracając do hamulców to nie za pierwszym razem pedał wpada do końca,można ujechać kilka kilometrów nie odczówając awaryjnego działania układu hamulcowego,dzieje się to najczęściej jak zauważyłem przy biegu jałowym, czy wysprzęgleniu sprzęgła przy dojeżdżaniu do skrzyżowania.Układ hamulcowy nie był rozbierany od początku istnienia samochodu.Jak już wspomniałem szukałem przyczyny w zapowietrzeniu układu,wymieniłem płyn i odpowietrzyłem.Mechanik proponuje wymianę całego układu hamulcowego ale czy to ma sens kosztorysowy.Chciałbym znaleźć usterkę a mianowicie część, która podlega wymianie. Czy wysprzeglik może być uszkodzony i czy on może być przyczyna takich objawów?
Dziękuję za podpowiedź w sprawie przywitania sie na forum. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2006 18:35:13 
Użytkownik

Przyczyn może być conajmniej setka, u mnie zapowietrzony był układ hamulcowy, zapowietrzył się nie bez powodu - zacierał się i puszczał cylinderek na tyle. Objawy o których piszesz mogą wskazywać również na problem w samej pompie - jeżeli masz pewność że zależy w/w zjawisko od prędkości obrotowej silnika to wskazywało by na zawór kieunkowy podciśnienia od serwa (ten na końcu węża wychodżacego z kolektora) - może puszczać w obie strony, a powinien w jedną. Oryginał kosztuje sporo, ale (z obdukcji) wiem że można pokombinować z zaworkiem od Punta - troche rezania i lala

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2006 22:26:19 
Użytkownik

a moze pompa wspomagajaca układ hamulca ,tzw. serwo ?

Strefa czasowa: UTC + 1