.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 09:44:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B4] tuleje metalowo-gumowe
PostNapisane: 26.wrz.2006 19:48:54 
Użytkownik

Witam wszystkich na forum i prosze o wypowiedz na trzy nurtujace mnie od dawna tematy.

-pierwszy z nich to problem tuleii metalowo-gumowych tylnej beliki. czy zna ktos miejsce warszawa lub olsztyn w ktorym moglbym wymienic te tuleje bez demontazu wszystkich podzespolow belki <bez> ( odkrecic glowne mocowania opuscic belke od strony mocowania wymienic -wprasowac tuleje i w odwrotnej kolejnosci
poskladac wszystko do kupy)

-drugi problem to cos dzwoni w silniku 1.9td `94r. pomimo faktu ze silnik ma juz przejechane 300000 to wydaje sie wydawac pozytywne dzwieki. jednak przy przyspieszaniu cos dzwoni. jak silnik pracuje na wolnych obrotach nic a jak przyspieszam dzwoni. ja to slysze i wiem ze to ma swoja przyczyne. jesli ktos wie co to moze byc prosze o odzew.

-trzecia sprawa to regulacja pompy wtryskowej .. przy przyspieszaniu szczegolnie widoczne w nocy kleby czarnego dymu ..hmm nie chce tego wiazac z odglosem dzwonienia w silniku ale jak to najszybciej sprawdzic co sie tam dzieje.

najdziwniejsze ze silnik sie kreci ma moc.. 180km/h jest dalej w zasiegu tego samochodu.

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2006 20:28:34 
Użytkownik

po 1 śmigaj do NEWBIE
po 2 to jeśli masz TD a nie TDI to radziłbym Ci podjechać do mechanika, bo prawdopodbnie sam tego nie zrobisz...(mówię o regulacji pompy i o tym dzwonieniu)
jak to mawiają na tym forum...wróżenie z fusów nic nie daje, odwiedz dobrego mechanika i będziesz wiedział co i jak :)
powodzenia
my AAZetowcy musimy się trzymać razem :P

Tytuł: ciekawostka
PostNapisane: 27.wrz.2006 06:51:40 
Użytkownik

jedno co moge powiedziec to w zeszlym miesiacu wrocilem po tour po europie. Polska-szwecja-norwegia.... fiordy... koniec dróg : ) ... powrot norwegia-dania-niemcy-polska ( wpada sie od szczecina po plytach betonowych ) samo życie.. hihihii ..

-konkluzja jest taka. spalanie auta wyszlo 6l/100 .. na zbiorniku ropy robilem srednio 1200km ( heh wspaniale :)) i nie powiem ze wracalem wolno..
w tamta strone szwecja norwegia - bez przesady (drogie mandaty)
w strone powrotna - nie bylo zmiluj chociaz zawrotne 180 jak na ten samochod moze nie bylo ale przy spalaniu srednim 6/100 wielki banan na buzi wyskakiwal : ))

Auto suuuper. 5500km - 4dni jazdy .. cel osiagnalem dalej sie nie dalo bo sie droga skonczyla : ))

pozdrawiam wszystkich fanow AUDI : )

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2006 09:24:34 
Użytkownik

Te dzwonienie w komorze silnika może być drobną pierdułką (choć nie koniecznie) np lużna śruba lub jakiś przewód, który pod wpływem wibracji dzwięczy....chyba musisz bliżej przyjrzeć się swojej niuni...
Co do kopcenia, nie martwiłbym się tym w dieslu zawsze będzie 'wyziew" widoczny, szczególnie w nocy w światłach jadącego za Tobą auta...
A jeśli śmiga Ci 180 i spala przy tym 6 ropulca, to o czym tu więcej mówić??

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2006 09:58:18 
Użytkownik

Witam,
Mam podobny "problem" w swoim B4 1.9 TDI a mianiowicie to dymnienie. W zasadzie niby też nie powinieniem sie przejmować bo moc jest i spelanie też super przyzwoite (przy 90km/h 4.5l/100). Jednak często zwracam na to uwagę w lusterku i się wkurzam. Chcaiłbym wiedzieć czy jest na to jakaś skuteczna recepta :?: Inaczej pozostanie mi wykręcenie wewnętrznego lusterka ;) Hmm... są takie preparaty (dostępne na większości stacji beznynowych) które dodaje się do świeżo wymionionego oleju. Ich producenci chwalą się że skutecznie redukuja dymienie i poprawiają pracę silnika. Jednak osobiście boję się eksperymentować z tymi specyfikami. Może ktoś już to przerabiał?
Ps. teraz już chyba wiem dlaczego w wieeeelu dieslach rury wydechowe kierowane są do dołu.

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2006 10:07:17 
Użytkownik

kup benzyniaka to albo bedzie kopcil na niebiesko albo wogóle .. traktory tak maja . oczywyscie w granicach zdrowego rozsadku

Audi 80 B4 AVANT 1,9TDI `95
Gumowce 50zł
Widły 20zł

Wrażenia z rozrzucania gnoju BEZCENNE!!!

Tytuł: ok
PostNapisane: 27.wrz.2006 11:11:06 
Użytkownik

ok faktycznie te kopcenie jest uciazliwe.. ale to tylko pol prawdy bo jedne diesle kopcom a inne nie kopcom wiec gdzies jest przyczyna. napewno warto sie przejechac do kogos kto ma pojecie o ustawianiu pompy wtryskowej bo faktycznie wrozenie z fusow nie ma sensu.

mam kolejny klopot. jedno co mi nie dziala w mojej kochanej jest przelacznik dmuchawy. regulajca jest albo zerowa albo na czworce dudni. czy ktos wie jak sie do tego zabrac. czy to jest przekaznik czy przy dmuchawie gdzies to jest do wymiany.. ale pytanie co >? a jak juz weimy co to jak sie do tego zabrac.

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2006 11:22:12 
Użytkownik

ale ty masz ostatecznie TD z 75km czy TDi 90km ?
zobacz sobie, ostatnio na technicznym był temat o tym że każdy diesel kopci (puszcza bąki ;p) zatwierzdone to zostało przez stanowczą większość włąścicieli TDi :):
również problmy z nadmuchem były bardzo często poruszane, dlatego nie dublujmy tematów i poszukaj w szukajce...

P.S. Zachacz też o dział NEWBIE :P

Tytuł: B4
PostNapisane: 27.wrz.2006 12:04:14 
Użytkownik

wlasnie zerknalem do dowodu i jest tam napisane 1.9 TDI wiec sam juz nie wiem czy jest to "i" bez komputera czy jest tylko napisane "i" a jest bez "i"
tak naprawde kupilem autko poltorej mieisiaca temu a szperac w necie zaczalem od wczoraj i .... sluchajcie ...
znalazlem super fourm : ))
www.audiklub.org

pozdrawiam : ))

Tytuł: Re: B4
PostNapisane: 27.wrz.2006 12:49:02 
Użytkownik

Lukasz B4 napisał(a):
wlasnie zerknalem do dowodu i jest tam napisane 1.9 TDI wiec sam juz nie wiem czy jest to "i" bez komputera czy jest tylko napisane "i" a jest bez "i"
tak naprawde kupilem autko poltorej mieisiaca temu a szperac w necie zaczalem od wczoraj i .... sluchajcie ...
znalazlem super fourm : ))
www.audiklub.org

pozdrawiam : ))

A jaką masz moc wpisaną w dowodzie i jakie oznaczenie silnika??

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2006 12:52:05 
Użytkownik

Jure napisał(a):
Witam,
Mam podobny "problem" w swoim B4 1.9 TDI a mianiowicie to dymnienie. W zasadzie niby też nie powinieniem sie przejmować bo moc jest i spelanie też super przyzwoite (przy 90km/h 4.5l/100). .

No kolego skoro masz takie spalanie, to zalewaj i ganiaj ile wlezie ( nie dając absolutnie żadnych dodatków do oleju), bo u mnie spożycie nigdy nie zeszło poniżej 5,6 litra na 100 :diabel: :diabel:

Strefa czasowa: UTC + 1