.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 06:35:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B4] Regulacja zasiegu swiatel. Jak to zrobic HELP
PostNapisane: 30.wrz.2006 21:33:26 
Użytkownik

Witam
Potrzebuje pomocy w sprawie wykonania a wlsaciwie podlaczenia regulatorow zasiegu swiatel. Z tego co widze to w moch lampach sa juz chyba zamontowane fabrycznie silniczki do regulacji (przynajmniej jest wpieta kostaka i doprowadzone przewody) chcialbym je sobie podpiac do kokpitu mam juz kupiony specjalny przelacznik do tych regulatorow. Co nieco szukalem gdzie te przewody sie koncza ktore wychodza od tych silniczkow ale nie wyczailem ich do konca. szukalem przy bezpiecznikach z tego co pamietam to pod 12 czyba ma byc do tego bezpiecznik ale kabli tam nie znalazlem :(. Moze mi ktos pomoc w tej sprawie jak mam to zrobic zeby to dzialalo??
z gory dzieki!

Tytuł:
PostNapisane: 30.wrz.2006 22:54:35 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
Ja to w swoim od podstaw montowałem :)

Jeżeli masz silniczki i od nich idzie wiązka, to śledź tą wiazke, kable powinny byc schowane w tej listwie z lewej strony deski rozdzielczej, zobaczysz ją odrazu jak zdejmiesz schowek pod kierownicą.

Ja to w swojej montowałem w ten sposób, ze kupiłem silniki, przełącznik i całą wiązkę wyciąłem sobie na szrocie :)
Potem poszperałem w instalacji elektrycznej swojego autka i znalazłem wtyczkę pasującą do tej, którą miałem w wyciagniętej wiazce (Dwupinowa). Podłączyłem i odrazu zaczęlo działać, takie plug&play :)

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 01.paź.2006 12:23:24 
Użytkownik

jmm napisał(a):
Ja to w swoim od podstaw montowałem :)

Jeżeli masz silniczki i od nich idzie wiązka, to śledź tą wiazke, kable powinny byc schowane w tej listwie z lewej strony deski rozdzielczej, zobaczysz ją odrazu jak zdejmiesz schowek pod kierownicą.

Ja to w swojej montowałem w ten sposób, ze kupiłem silniki, przełącznik i całą wiązkę wyciąłem sobie na szrocie :)
Potem poszperałem w instalacji elektrycznej swojego autka i znalazłem wtyczkę pasującą do tej, którą miałem w wyciagniętej wiazce (Dwupinowa). Podłączyłem i odrazu zaczęlo działać, takie plug&play :)

szukalem tych przewodow ale nic nie znalazlem musza sie one konczyc gdzies gdzie sa zawiniete czarna izolacja. Nie widac ich nawet przy bezpiecznikach bo wyciagalem cala deske z bezpiecznikami.
Jestem w punkcie wyjscia chba bede musial podjechac do elektryka i zabulic za to a myslalem ze sam sobie to wyrezam :]. Mowi sie trudno. Chba ze ktos ma jakies dokladniejsdze wskazowki to piszcie

Tytuł:
PostNapisane: 01.paź.2006 12:33:02 
Użytkownik

Przy bezpiecznikach nie masz czego szukać, bo każdy Audik ma fabrycznie wyprowadzoną wiązkę do regulacji świateł, do której to podpinasz kable idące od silniczka do przełącznika :)

Więc bierz nóż w ręcę i rozcinaj tą izolacje i śledź kolory kabli :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 01.paź.2006 13:15:31 
Użytkownik

jmm napisał(a):
Przy bezpiecznikach nie masz czego szukać, bo każdy Audik ma fabrycznie wyprowadzoną wiązkę do regulacji świateł, do której to podpinasz kable idące od silniczka do przełącznika :)

Więc bierz nóż w ręcę i rozcinaj tą izolacje i śledź kolory kabli :)

podlacze sie... ja mam silniczki, mam przelacznik ale ni kuta nie wiem jakie kable w to maja isc... jakie kolory?

Auto kupilem z tym wszystkim ale od poczatku to nie dzialalo, a nie mialem czasu na spokojnie si tym zajac.

Jmm dzisiaj zrobie Ci fote tego czujnika. Jak znajdziesz chwilke moglbys zrobic fote swoich kabelkow do swiatel? :)

Tytuł:
PostNapisane: 01.paź.2006 15:02:54 
Użytkownik

Nie ma problemu, juz ide pstrykać fotki :)

Ja to u siebie od podstaw rezałem więc słuze pomocą :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 01.paź.2006 15:32:35 
Użytkownik

No więc wyglada to jak na zdjęciach:
http://audicoupe.sol.pl/galeria/view_al ... me=album40

Pstryknąłem kawałek wiazki od wtyczki silnika i przełącznika. Do obu silników dochodzą te same 3 kolory kabli, które też potem dochodzą do przelącznika a więc odpowiedzialne są za sterowanie, są to:
żółty (zawsze do dolnego pina w silniku trzeba go podpiąć)
biało-brązowy
brązowo-niebieski

Z przełąćznika wychodzą jeszcze dwa przewody:
brązowy
czarno-niebieski
Brązowy to oczywiscie przewód masowy, podpiąłem go do złącza masowego na lewym słupku. Czarno niebieski w wiązce, która wyciąłem zakończony był wtyczką, poszperąłem troche w kablach znajdujących się nad pedałami i znalazłem wolną wtyczkę pasującą do tej z wycietej wiązki. Podpiąlem i wszytsko zaczęlo działać.

Bardzo przyjemne rezanko w stylu plug&play, mam nadzieje, że z grzanymi fotelami pojdzie podobnie gładko :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 01.paź.2006 18:13:55 
Użytkownik

jmm napisał(a):
No więc wyglada to jak na zdjęciach:
http://audicoupe.sol.pl/galeria/view_al ... me=album40

Pstryknąłem kawałek wiazki od wtyczki silnika i przełącznika. Do obu silników dochodzą te same 3 kolory kabli, które też potem dochodzą do przelącznika a więc odpowiedzialne są za sterowanie, są to:
żółty (zawsze do dolnego pina w silniku trzeba go podpiąć)
biało-brązowy
brązowo-niebieski

Z przełąćznika wychodzą jeszcze dwa przewody:
brązowy
czarno-niebieski
Brązowy to oczywiscie przewód masowy, podpiąłem go do złącza masowego na lewym słupku. Czarno niebieski w wiązce, która wyciąłem zakończony był wtyczką, poszperąłem troche w kablach znajdujących się nad pedałami i znalazłem wolną wtyczkę pasującą do tej z wycietej wiązki. Podpiąlem i wszytsko zaczęlo działać.

Bardzo przyjemne rezanko w stylu plug&play, mam nadzieje, że z grzanymi fotelami pojdzie podobnie gładko :)

Spoko tylko ze u mnie od siliczkow wychodza 4 kabelki. co ma z nimi zrobic??
Ja wlacznik kupilem na szrocie i nie mam zadnje wiazki kabli zeby to bezposrednio podlaczyc wiec musze jakos kabinowac jesli dam rady.
Bylbym wdzieczny jak moglbys zrobic fotke tej kostki ktora znalazles w tej wiazce przewodow.

Tytuł:
PostNapisane: 01.paź.2006 19:42:20 
Użytkownik

Fotke zrobiew jak bedzie ładna pogoda, bo teraz nie za bardzo chce mi się autko rozbierać :)

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1