.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 31.sty.2025 12:49:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4 2.8]Olej pod kolektorem wydechowym???
PostNapisane: 29.wrz.2006 20:09:24 
Użytkownik

Witam wszystkich ponownie!
Jeżdżę już swoim autkiem prawie roczek! Wiele się o nim dowiedziałem również dzięki Wam za co serdecznie dziękuję!! Przez ten okres bryczka sprawowała się wyśmienicie poza jedną sprawą!!! Cieknie mi olej!!!!! Ubywa go w tempie 0, 7 L na 1000 km. Jakąś część pochłania na pewno silnik bo ma przebieg teoretyczny 240.000km. Ale spora część wycieka co widać po osłonie silnika nadto wyraźnie!!! Cała prawa strona aż się świeci od oleju!!
Mój znajomy u którego byłem na zdjagnozowanie problemu twierdzi, że wyciek występuje gdzieś pod kolektorem wydechowym a to co widać na osłonie to tylko efekt tego co się dzieje wyżej! Czy to możliwe? I z kąd może tam brać się olej??? HEEELP!!!

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2006 21:47:39 
Użytkownik

Pod kolektorem to nie wiem czy ma skąd cieknąć, ale w tych silnikach olej lubi wyciekac z uszczelki miedzy głowicami. sporo o tym czytałem bo mam podobny problem ale nie chcę mi się za to brać!

Tytuł:
PostNapisane: 30.wrz.2006 08:48:08 
Użytkownik

Jeśli spod kolektora wydechowego to tylko i wyłącznie spod uszczelki pod gowicą. (ale nie sądze)
Najczęstsze wycieki AAH to:
- dekiel pod kolektorem ssącym
- dekiel klawiatury
- oring wałków rozrządu
- miska olejowa
- połączenie skrzynia-silnik

Tytuł:
PostNapisane: 30.wrz.2006 10:54:28 
Użytkownik

Tak jak poprzednicy Ci napisali. Skoro silnik ma już tyle nalatane i nie była wymieniana uszczelka pod deklem skrzyni korbowej znajdująca się pod kolektorem ssącym to może ona puszczać. Jest to charakterystyczne dla AAH. A czy przy tym śmierdzi spalonym olejem w kabinie? Jeśli tak to na pewno ta uszczelka. Jeśli będziesz ją wymieniał to pamiętaj o tym aby kolektor ssący dokręcić odpowiednim momentem nie za mocno. Inaczej ściągnie głowice i mogą uszkodzić się uszczelki pod głowicą. Jeśli cieknie spod dekli zaworowych to powinno to być dobrze widać a wymiana takiej uszczelki nie jest skomplikowana.

Audi 100 C4 2.8 V6 - było (2002 - 04.09.2005)
Audi 4 life!!!Homie.

Tytuł:
PostNapisane: 30.wrz.2006 19:30:54 
Użytkownik

Bardzo dziękuję za odpowiedź! Wasze rady są zawsze cenne i celne. Spod dekli klawiatury raczej nie cieknie bo od razu dało by się to zaóważyć, a oba są suche! Wygląda na to że chodzi o dekiel pod kolektorem ssącym ale jeśli chodzi o zapach oleju w kabinie to niczego takiego nie zanotowałem!

Tytuł:
PostNapisane: 01.paź.2006 22:03:25 
Użytkownik

mam to samo jak depne i ostro smigam jakis odcinek to czuc swąd oleju ale narazie boje sie ruszyc dolewam do stanu i zawsze mam swiezy olej :D

Stare Auto Młoda Kobieta Non Stop Robota ;-)

Strefa czasowa: UTC + 1