.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 04:58:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2006 09:21:02 
Użytkownik

pazdzioch napisał(a):
No niestety tych przypadków jest ostatnio bardzo dużo i ciągle się mnożą. Proponuję podwiesić ten wątek w celu przestrogi dla innych. Może uratujemy kolejne osoby przed stratą pieniędzy a bandziorów puścimy z torbami :peace:

WŁASNIE O TO MI CHODZI !!!!

były:
VW SHARAN 2,0 BENZYNA/1996, T4 MULTIVAN 2,4/1994, VW PASSAT 1,9 TDI/1995, VW GOLF 1,9/1992, AUDI 100 AVANT 2,3/1989, AUDI 80 1,6 PRZEJŚCIÓWKA/1986, Polonez 1,5, Maluch 650, Fiat Kombi 1,5, reszty grzechów nie pamiętam..

Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2006 09:35:46 
Użytkownik

ittmk napisał(a):
Szmalu pewnie nie odzyskam, ale to nie jest takie straszne...
Nie chce mi się po sądach chodzić i czas marnować...

Niebiescy powiedzieli, że najlepszą opcją aby odzyskac szmal oprócz oczywiscie założenia sprawy cywilnej, jest wystąpienie do sądu w momencie gdy będzie sprawa, o uczynienie mnie oskarżycielem posiłkowym...
Twierdzą że roszczenia oskarżycieli posiłkowych są uwzględzniae w pierwszej kolejności i wtedy mam wyrok o odszkodowanie już z sądu karnego..
Nie wiem dokładnie czy tak jest ale tak mi powiedzieli...

niebiescy moga mierzyc predkosc, a nie powinni pouczac w sprawach przepisow... wprowadzaja tylko w blad.
nie musisz byc oskarzycielem posilkowym, by moc dochodzic roszczenia cywilnoprawnego w postepowaniu karnym.

wyciag z Kodeksu Karnego:

Kod:
Rozdział 7
Powód cywilny

Art. 62. Pokrzywdzony może aż do rozpoczęcia przewodu sądowego na rozprawie głównej wytoczyć przeciw oskarżonemu powództwo cywilne w celu dochodzenia w postępowaniu karnym roszczeń majątkowych wynikających bezpośrednio z popełnienia przestępstwa.

Art. 63. § 1. W razie śmierci pokrzywdzonego osoby najbliższe mogą w terminie określonym w art. 62 wytoczyć powództwo cywilne o przysługujące im roszczenia majątkowe wynikające z popełnienia przestępstwa.

§ 2. W razie śmierci powoda cywilnego osoby najbliższe mogą wstąpić w prawa zmarłego i dochodzić przysługujących im roszczeń. Niewstąpienie tych osób nie tamuje biegu postępowania; sąd wydając orzeczenie kończące postępowanie pozostawia wówczas powództwo cywilne bez rozpoznania.

Art. 64. Prokurator, w terminie przewidzianym w art. 62, wytacza powództwo cywilne na rzecz pokrzywdzonego lub osoby, o której mowa w art. 63 § 1, albo popiera wytoczone przez pokrzywdzonego lub tę osobę powództwo, jeżeli wymaga tego interes społeczny.

Art. 65. § 1. Sąd przed rozpoczęciem przewodu sądowego odmawia przyjęcia powództwa cywilnego, jeżeli:

1) powództwo cywilne jest z mocy przepisu szczególnego niedopuszczalne,

2) roszczenie nie ma bezpośredniego związku z zarzutem oskarżenia,

3) powództwo zostało wniesione przez osobę nieuprawnioną,

4) to samo roszczenie jest przedmiotem innego postępowania lub o roszczeniu tym prawomocnie orzeczono,

5) po stronie pozwanych zachodzi współuczestnictwo konieczne z instytucją państwową, samorządową lub społeczną albo z osobą, która nie występuje w charakterze oskarżonego,

6) złożono wniosek, o którym mowa w art. 46 § 1 Kodeksu karnego.

§ 2. Jeżeli pozew odpowiada warunkom formalnym, a nie zachodzą okoliczności wymienione w § 1, sąd orzeka o przyjęciu powództwa cywilnego.

§ 3. Mimo przyjęcia powództwa cywilnego sąd pozostawia je bez rozpoznania, jeżeli po rozpoczęciu przewodu sądowego ujawni się okoliczność wymieniona w § 1.

§ 4. Na odmowę przyjęcia powództwa cywilnego lub na pozostawienie go bez rozpoznania na podstawie § 3 zażalenie nie przysługuje.

Art. 66. Powód cywilny może dowodzić istnienia tylko tych okoliczności, na których opiera swoje roszczenie.

Art. 67. § 1. Jeżeli sąd odmówił przyjęcia powództwa cywilnego lub pozostawił je bez rozpoznania, powód cywilny może dochodzić swego roszczenia w postępowaniu cywilnym.

§ 2. Jeżeli w terminie zawitym 30 dni od daty odmowy przyjęcia lub pozostawienia powództwa cywilnego bez rozpoznania powód cywilny wniesie o przekazanie pozwu sądowi właściwemu do rozpoznawania spraw cywilnych, za dzień zgłoszenia roszczenia uważa się dzień wniesienia pozwu w postępowaniu karnym.

Art. 68. W razie zawieszenia postępowania sąd na żądanie powoda cywilnego przekazuje wytoczone powództwo sądowi właściwemu do rozpoznawania spraw cywilnych.

Art. 69. § 1. Jeżeli powództwo cywilne zostało zgłoszone w toku postępowania przygotowawczego, organ prowadzący postępowanie załącza pozew do akt sprawy, a postanowienie co do przyjęcia powództwa wydaje sąd po wpłynięciu sprawy z aktem oskarżenia; za dzień zgłoszenia roszczenia uważa się wówczas dzień zgłoszenia powództwa.

§ 2. Jeżeli wraz z powództwem cywilnym został zgłoszony wniosek o zabezpieczenie roszczenia, w przedmiocie tego wniosku orzeka prokurator.

§ 3. Na postanowienie co do zabezpieczenia roszczenia przysługuje zażalenie do sądu.

§ 4. W razie umorzenia lub zawieszenia postępowania przygotowawczego pokrzywdzony w terminie zawitym 30 dni od daty doręczenia postanowienia może żądać przekazania sprawy sądowi właściwemu do rozpoznawania spraw cywilnych. Jeżeli pokrzywdzony w terminie tym żądania nie zgłosi, zabezpieczenie upada, a wniesiony poprzednio pozew nie wywołuje skutków prawnych.

Art. 70. W kwestiach dotyczących powództwa cywilnego, a nie unormowanych przez przepisy niniejszego kodeksu, stosuje się odpowiednio przepisy obowiązujące w postępowaniu cywilnym.

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2006 10:12:58 
Użytkownik

SZYBKA, FACHOWA POMOC...

Dzięki, "meszrum"

były:
VW SHARAN 2,0 BENZYNA/1996, T4 MULTIVAN 2,4/1994, VW PASSAT 1,9 TDI/1995, VW GOLF 1,9/1992, AUDI 100 AVANT 2,3/1989, AUDI 80 1,6 PRZEJŚCIÓWKA/1986, Polonez 1,5, Maluch 650, Fiat Kombi 1,5, reszty grzechów nie pamiętam..

Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2006 11:25:40 
Moderator

ittmk napisał(a):

I przez takie podejście do sprawy , pojawia się coraz więcej oszustów i szukają jeleni.Bo jak wiadomo jeleni się ceni :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2006 11:35:34 
Użytkownik

Hugo napisał(a):
ittmk napisał(a):

I przez takie podejście do sprawy , pojawia się coraz więcej oszustów i szukają jeleni.Bo jak wiadomo jeleni się ceni :peace:

swiete slowa.
forumowicz ittmk ma swiety obowiazek obywatelski wytoczyc powodztwo cywilne przed sadem karnym.
inaczej - ten czlowiek nie poniesie konsekwencji materialnych za to, co czynil.

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2006 11:37:29 
Użytkownik

meszrum napisał(a):
Hugo napisał(a):
ittmk napisał(a):

swiete slowa.
forumowicz ittmk ma swiety obowiazek obywatelski wytoczyc powodztwo cywilne przed sadem karnym.
inaczej - ten czlowiek nie poniesie konsekwencji materialnych za to, co czynil.

I tak też będzie....

były:

Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2006 11:40:24 
Użytkownik

Nowy pomysł:

A może by ktoś jeszcze opisał swoje przypadki oszustw? Są jacyś odważni?

Może to komuś też pomoże i zapobiegnie stracie szmalu...?

Panowie (panie), nie wstydzić się - ja dałem przykład ...

były:

Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2006 20:24:08 
Użytkownik

Współczucia kolego.

Ja osobiście to też jestem bardzo nie ufny, a na allegro to już szczególnie, zawsze wole podjechać gdzieś autkiem i wszystko dokładnie sprawdzić.

Oczywiście zostałem oszukany parę razy, tylko trochę w inny sposób,otóż towar dostawałem,ale nie koniecznie taki jak powinien być.

Pozdro :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2006 21:42:06 
Użytkownik

oszuści bedą tak długo, jak długo ludzie będą "rzucać się" na tzw. "okazje cenowe". W Legnicy takich przypadków było całe multum. Pamiętam jak jeden gość przyjechał aż z pomorza aby zgłosić oszustwo- przez telefon dostał nr konta na które miał wpłacić 8000zł zaliczki za furę. Kolega z firmy zapytał go: i co zapłacił pan? A goś na to: nie, taki głupi nie byłem-wpłaciłem 2500zł. Auta i kasy więcej nie zobaczył. Mógłbym wpłacić zaliczkę, ale max 300zł. Więcej, to tylko naciąganie, a takie po kilka tysiaków, to na bank wałek. Jak jest okazja, to trzeba jechać zobaczyć auto a nie wpłacać hajs za auta które może wogóle nie istnieć.
P.S. co do odzyskania kasy po wygranej sprawie, to życzę powodzenia... Złodzieje i oszuści dobrze wiedzą jak ukryc swój majątek aby komornik nie miał z czego ściągnąć.

A4 Avant 2.8 Q Tiptronic - znowu żyje :)

Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2006 21:46:47 
Klubowicz

Ja sie spotkalem z inna metoda "na okazje" .
Tak przynajmniej mi sie wydaje ze facet chcial mnie przerysowac.
Jeszcze gdy bylem w fazie poszukiwan znalazlem jedno ogloszenie. Bylo to co mnie interesowalo czyli B4 Avant 1Z podejrzanie tani bo za ok 12 tys. Wlasciciel twierdzil ze pracuje w niemczech, samochod byl tam zarejestrowany przyjechal tylko na pare dni do kraju. Umowilem sie na ogledziny sprytnie ustawione przez tego goscia na ruchliwym parkingu obok supermarketu o zachodzie slonca. Juz w czasie dojazdu na miejsce odebralem od niego dwa telefony z zapytaniem czy napewno jade, jest takie zainteresowanie tym ogloszeniem, a on nie wie czy umawiac nastepnych czy ma czekac na mnie. Spotkalismy sie w ustalonym czasie i miejscu oczywiscie wszystko dzialo sie szybko bo koles sie spieszyl (na nastepny dzien wyjezdzal ;). Na parkingu jak to na parkingu przed supermarketem mnostwo ludzi sie kreci - zagladam pod podwozie a tu zaraz ktos mnie niechcacy wozkiem tracil. Wiec warunki na ogladanie samochodu dosc kiepskie. Czlowiek mnie jeszcze rozbroil tekstem, ze w zimie wahacz przedni byl urwany ale wszystko jest naprawione... za to ma bardzo fajne naglosnienie w srodku
No i najwazniejsze pytanie czy decyduję się wpłacić mu zadatek w wysokosci 10 tys PLN !!!!!! On wezmie kase i pojedzie do niemiec z odkreconymi blachami
papiery po wyrejestrowaniu przysle mi pocztą wtedy ja wplace reszte kasy ....
nie podobalo mi sie to wiec proponowalem o wiele mniejszą zaliczke jesli wchodziloby w gre oczekiwanie na dokumenty..
Nie zgodzil sie na moja wersje wiec rozstalismy sie. Oczywiscie zebym do konca myslal jaka to okazja mnie wlasnie omija wykonal przy mnie jeszcze telefon do kolejnego "zainteresowanego" kupnem ktory rzekomo juz jechal w naszym kierunku z gotówką w zebach - dodam ze zrobilo sie kompletnie ciemno i ktos niby ma o tej porze przyjechac i kupic auto na pniu ;))))
Zapytalem tylko na zakonczenie dlaczego nie przywiozl auta od razu na probnych blachach...
Sadzac po wyposazeniu tego auta i modelu telefonu komorkowego jakim gosc sie poslugiwal jakos nie chcialo mi sie wierzyc ze chcial w ten sposob zaoszczedzic kilkadziesiat EURO.

ittmk wspominales cos o wierze w czlowieka - ja mam nikłą nadzieje ze ten facet mial uczciwe zamiary - moze nawet odwiedza to forum, jednak cos mi mówiło ze to wszystko pachnie brzydko na kilometr.

niestety teraz trzeba miec wyostrzone zmysly na takie "okazje "
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 19.paź.2006 21:44:02 
Klubowicz

Widzisz a mogłeś wpłacić je mnie i po miesiącu miałbyś 1400zł czystego zysku, bez jakichkolwiek podatków:) TM

'11 Lagoona III 2.0 DCI 180km 420NM & more
ex AFN & D11
i inne ustrojstwa.

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2006 10:15:44 
Użytkownik

Piszcie moze jesli ktos ma dobre wspomnienia o takich firmach (www czy jakas nazwa firmy) moze sie komu przyda

... /

Jeśli masz samochód to musi mieć cztery kółka!
no i cos na zapasie:)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1