.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 07:52:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytanie o podłączenie subwoofera audi A3
PostNapisane: 05.paź.2006 18:42:13 
Użytkownik

Witam. Posiadam aktywny subwoofer fabryczny od Audi A3 oraz radyjko kenwood. znalazlem rozpiske wyprowadzen tej kostki ale mozecie mi powiedziec ktore wyjscie z radia kenwood podlaczyc pod 6 i 7 tej tuby? Tzn czy to sa te sygnaly liniowe (cincze) przeznaczone na podlaczenie dowolnego subwoofera lub wzmacniacza ? Czy jednak chodzi tu o sygnaly wychodzace normalnie na glosniki np tylnie? I czym sie rozni pin 4 od 8?

A oto wyprowadzenia kostki:

1 - +12V stałe
2 i 3 wyjście na lewy głośnik śr. i wys. ton
4 - masa
5 - sterowanie zał/wył + 12V
6 - wejście kanał lewy
7 - wejście kanał prawy
8 - masa wejśc
9 i 10 wyjście na prawy głośnik śr. i wys. ton

Dziekuje za odpowiedz
[/img]

Tytuł:
PostNapisane: 09.paź.2006 12:15:26 
Użytkownik

Witaj! Pin 4 od 8 różni się tym, że pin 4 jest od zasilania wzmacniacza. Czyli prowadzisz do niego - z akumulatora, lub innego żródła (np. z karoserii, ale mogą wystąpić zakłócenia). Pin 8 to - wejść. Jak wiesz, każdy przewód głośnikowy ma + i -. Masa jest wspólna dla wszystkich kabli głośnikowych. Oznacza to, że do wejść 6 i 7 prowadzisz dodatni kabel z jednostki a do 8 podłączasz oba zmostkowane kable (bądź tylko jeden) prowadzące - z jednostki.

Co do sygnału, to musisz sprawdzić, czy woofer zasilany jest sygnałem nisko czy wysokonapięciowym. Jeśli nisko, to musisz podłączyć Chinche do wyjść z radia, a do woofera tak jak opisałem wyżej. Jeśli wysoko napięciowe, to bierzesz sygnał z wyjść głośnikowych i podłączasz tak jak wyżej.

Najłatwiej sprawdzić to w ten sposób, że podłączasz wyjścia głośnikowe do woofera. Jeśli zaczyna pierdzieć i zniekształcać, to sygnał musisz podać chinchami. Jeśli podłączysz chinche na próbę i sygnał będzie słabiutki, a woofer ledwo słyszalny, to wtedy musisz podać sygnał z kostki głośnikowej.
Tylko uważaj, żebyś nie spalił głośnika ani wzmaka.

Najlepiej zapytaj na elektrodzie to Ci powiedzą czy jest po niskiej czy wysokiej.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2006 18:49:45 
Użytkownik

Sprawdzalem i mam pytanie czy jezeli podlaczam sygnal z glosnikow na woofer a on mi pierdzi, a jak podlaczam chinche to sygnal jest bardzo slaby i jak podglosze to tez pierdzi, to oznacza ze mam podlaczyc rownolegle sygnal glosnikowy i z chinch radia (+) i masy chinch zewrzec z (-) a calosc podac na moj woofer ? Tzn. plusy kanal lewy i prawy na 6, 7 a minusy na 8?

Strefa czasowa: UTC + 1