No to tak ..autko przywiezli mi po 16 dniach od awarii. Troche to trwalo ale w ramach ubezpiecznenia nic za transport (ponad 600 km) nie musialem zaplacic.
Czyli tak autko przywiezli mi w srode 11.10., oddalem je do tego mechanika, ktory twierdzil ze zrobi to za 900zl. Zaczal on robote w czwartek 12.10.
Dzis mamy 14.10. i juz o 9 rano autko od niego odebralem, jezdzi jak trzeba i jestem bardzo zadowolony.
Teraz co do uszkodzen i kosztow:
Z tego co mechanik mi powiedzial, przyczyna tego ze pasek sie zerwal bylo to ze lekko zsuwal sie z kola napedzajacego pompe olejowa. Poprostu zsuwal sie i tar o cos tam ...spilowalo go tak ze prawie byl wezszy o polowe od nominalnych rozmiarow (mam fote jak kogos interesuje). Wiec nic dziwnego, zw strzelil po 45 tys. km....i tak dlugo wytrzymal.
Pieprzniecie paska ponioslo za soba rozwalenie 5 zaworow oraz popychaczy ....pozatym nic wiecej!
co do kosztow...:
koniecznie musialby byc zmienione:
- uszczelka pod glowice: 120 zl
- 5 zaworow po 25 zl sztuka...zmienilem odrazu wszystkie 8 czyli 200 zl za 8 sztuk
- 5 popychaczy 22.5 zl sztuka ..zmienilem odrazu wszyskie 8 czyli 180 zl za 8sztuk
- uszczelniacze zaworow 8 sztuk za 20 zl
- pasek 90 zl
- rolka 90 zl
- napinacz 120 zl
- kolo do napedzania pompy olejowej (przyczyna przetarcia i pekniecia paska) 220 zl
Do tego wymienilem dobrowolnie sruby do glowicy 50 zl komplet oraz swiece zarowe 140 zl komplet.
Za wszystkie czesci wraz z robota zaplacilem razem 1520zl !!!!
Jestem b. zadowolony, tym bardziej gdybym zmienil tylko najbardziej potrzebne czesci zaplacilbym o okolo 330 zl mniej, czyli jakies 1200zl. Odliczajac 220 zl za kolo, ktore musialem wymienic a w poczatkowych szacunkach nie bylo o nim mowy ...zaplacil bym prawie te 900 zl na ktore bylem poczatkowo z gosciem umowiony.
Takze koszty naprawy o ktore pytalem byly realne, nie wiem skad ktorys z was wzial cene 2000-2500 zl.
Dobrze ze juz furka smiga jak nalezy! B. sie ciesze i polecam wszystkim tego mechanika!
W razie pytan czy czego kolwiek mozecie pisac na priv.
Pozdro! ...ide troche pojezdzic