.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 31.sty.2025 15:58:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [b4 2.6 GAZ BRC] Rozrząd wymieniać nie wymieniać - cena?
PostNapisane: 14.paź.2006 14:18:04 
Użytkownik

2 tyg temu kupiłe furkę. Czy wymienić rozrząd, teoretycznie wymieniony był 40tys temu.
Znalazłem zestaw rozrządu w cenach następujących:
- pasek rozrządu wzmocniony Gates 5344XS - 139,00 zł
- rolka napinająca SKF VKM 11200 - 67,00 zł
- rolka prowadząca SKF VKM 21052 - 86,00zł
razem 307zł wymiana powiedzieli mi 200zł
Czy w skład rozrządu wchodzi coś jeszcze do wymiany
Proponująmi wymienić pasek od razu ten pierwszy
- pasek alternatora Gates 68437 - 30,00 zł
i pompę wodną. Czy jest potrzeba wymieniać pompe wodną od razu przy wym rozrządu.
Czy cena za ten wyżej wymieniony komplet to dobra cena?
Czy podali mi dobrze symbole tego komletu i paska alternatora?

Jak to jest z gwarancją tam gdzie wymieniam. Przynoszę im częsci a oni mi powiedzieli że nie dają gwarancji mimo że mam fakturę zakupu i sam będe się dochodził w razie czego. Oni mi moga zrobić z gwarancją, mnie nic nie interesuje ale ich częsci pasek rozrządu i rolki powiedział mi te same symbole a ceny już szokujące tak że sam rozrząd kosztował by ze 450zł
150zł różnicy i do tego powiedział mi o pompie wody co by ją może wymienić

Jaka wasza opinia?

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2006 16:04:35 
Użytkownik

pompa jest jedną z rolek i to tą najczęściej padającą .co do cen to musisz zdecydować albo rybka albo akwarium .udzielenie gwarancji kosztuje. raz na ileś tam wymian paska coś padnie i trzeba płacić z kieszeni własnej . nie ma tak żę przynosisz części zakupione w hurcie i dostajesz gwarancję . za gwarancję trzeba zapłacić . kupując nowe auto możęśz dopłacić i przedłużyć okres gwarancyjny z 2 do 3 lat bodajżę w toyota i nikogo to nie bulwersuje.
po drugie kupując w hurcie jako detalista nie masz żadnych szans na wyegzekfowanie gwarancji nawet w przypadku ewidentnej wady części .
co innego firma która generuje obroty liczone w setkach tyś złotych.z nią hurtownia będzie się liczyć bojąć się utraty klienta generującego spore zyski przy których taki pasek rozrządu czy nawet głowica +koszty robocizny to drobiazg wartości max1% obrotów.zwrot kosztów załatwia się za pomocą jednego telefonu i faktury ociążeniowej i nikt pękniętym paskiem albo rolkami sobie głowy nie zawraca i nawet go nie ogląda

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2006 16:14:20 
Użytkownik

Auto: A8D2
generalnie jak kupuje używane auto to na pierwszym miejscu wymieniam rozrząd chociaż by mi kumpel sprzedawał i mówił mi że tydzień temu zmieniał to jest dosyć poważna sprawa a co do ceny to jest dobra :D

Audi 200 20VTQ avant, Audi S8 D2, Audi 80 competition 1.8 turbo

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2006 17:22:38 
Użytkownik

enduro7777 napisał(a):
pompa jest jedną z rolek i to tą najczęściej padającą .co do cen to musisz zdecydować albo rybka albo akwarium .udzielenie gwarancji kosztuje. raz na ileś tam wymian paska coś padnie i trzeba płacić z kieszeni własnej . nie ma tak żę przynosisz części zakupione w hurcie i dostajesz gwarancję . za gwarancję trzeba zapłacić . kupując nowe auto możęśz dopłacić i przedłużyć okres gwarancyjny z 2 do 3 lat bodajżę w toyota i nikogo to nie bulwersuje.
po drugie kupując w hurcie jako detalista nie masz żadnych szans na wyegzekfowanie gwarancji nawet w przypadku ewidentnej wady części .
co innego firma która generuje obroty liczone w setkach tyś złotych.z nią hurtownia będzie się liczyć bojąć się utraty klienta generującego spore zyski przy których taki pasek rozrządu czy nawet głowica +koszty robocizny to drobiazg wartości max1% obrotów.zwrot kosztów załatwia się za pomocą jednego telefonu i faktury ociążeniowej i nikt pękniętym paskiem albo rolkami sobie głowy nie zawraca i nawet go nie ogląda

firma od której chce wziąć rozrząd odpisała mi emailem:
witam

pompa wody SKF - 135,00 zł

reklamacja jest zgłaszana u nas i dalej Pana nic nie interesuje, my załatwiamy wszystko z Gates
od bardzo dawna sprzedajemy Gates'a i SKF wprost od imortera i NIGDY pasek się nie zerwał, a dostarczamy części do warsztatów, więc ilości są znaczne
mogę powiedzieć tak - u nas ma Pan ceny hurtowe, w jakich dowozimy do warsztatów, a warsztaty sprzedają nasze części klientom z wysoką marżą, kwestię płacenia podatków pomijam, więc trudno się dziwić, że warsztat woli, żeby wziął Pan od nich części
jeśli tak Panu mówią i takie mają podejście, radziłbym poszukać innego warsztatu

Hmmm!!!

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2006 17:44:23 
Użytkownik

z tego co sie orientuje to zaden zaklad nie da gwarancji na wymiane paska rozrzadu, jezeli nie bedzie to ich pasek/czesci. Mozesz miec Pasek najlepszej firmy na swiecie, ale goscie nie wiedza jak byl np. przechowywany, czy nie zostal zalamany, co go automatycznie dyskwalifikuje. Jezeli znasz tych mechow i mozesz im zaufac, to zadna gwarancja nie jest Ci potrzebna, nie slyszalem jeszcze zeby dobrze zalozony pasek, w miare pozadnej firmy sie zerwal. Zawsze mozesz go wymienic sam (okolo 3h roboty) a wberew pozorom nie znam audika, w kotrym latwiej by sie go wymienialo (chodzi mi oczywiscie o jego ustawienie, nie demontaz).

Co do wymiany, to wymien pompe wody, bo to jedna z rolek, ktora jest najbardziej awaryjna.

był - Audi 90, 2.3 (NG), 87r.
www.frogs.pl

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2006 18:37:19 
Użytkownik

wiking1 napisał(a):
z tego co sie orientuje to zaden zaklad nie da gwarancji na wymiane paska rozrzadu, jezeli nie bedzie to ich pasek/czesci. Mozesz miec Pasek najlepszej firmy na swiecie, ale goscie nie wiedza jak byl np. przechowywany, czy nie zostal zalamany, co go automatycznie dyskwalifikuje. Jezeli znasz tych mechow i mozesz im zaufac, to zadna gwarancja nie jest Ci potrzebna, nie slyszalem jeszcze zeby dobrze zalozony pasek, w miare pozadnej firmy sie zerwal. Zawsze mozesz go wymienic sam (okolo 3h roboty) a wberew pozorom nie znam audika, w kotrym latwiej by sie go wymienialo (chodzi mi oczywiscie o jego ustawienie, nie demontaz).

Co do wymiany, to wymien pompe wody, bo to jedna z rolek, ktora jest najbardziej awaryjna.

Czyli co radzicie mi wymienić rozrząd z 2 rolkami plus pompa pasek alnernatora i wszysko zrobić z częściami zakładu? Czyli 800zł jak z bata strzelił

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2006 18:41:48 
Użytkownik

jak masz kase to tak najelpiej, jak nie to kup czesci i niech zrobia bez gwarancji, ale tylko jezeli ich znasz. jezeli nie to tylko z ich czesciami i robocizna, malo tego z PISEMNYM oswiadzczeniem/gwarancja ze to zrobili, przy jakim przebiegu i kiedy

www.frogs.pl

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2006 19:35:50 
Użytkownik

wiking1 napisał(a):
jak masz kase to tak najelpiej, jak nie to kup czesci i niech zrobia bez gwarancji, ale tylko jezeli ich znasz. jezeli nie to tylko z ich czesciami i robocizna, malo tego z PISEMNYM oswiadzczeniem/gwarancja ze to zrobili, przy jakim przebiegu i kiedy

Mam znajomego zo robi mechanike i wymianiał już paski rozrządu ale nie robił tego nigdy w V6. Chyba to nie problem

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2006 19:42:16 
Użytkownik

w tym silniku latwo wymienia sie rozrzad, ale tylko wetedy jak sie wie jak to zrobic, jezeli kolo tego nie robil, to najpierw poczytaj jak sie to robi, a potem pilnuj jak robi zeby czegos nie spartolil. Przestawienie rozrzadu w tym silniku ma rozne objawy i mozna stracic duzo nerwow

www.frogs.pl

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2006 19:50:34 
Użytkownik

Polecam lekture

http://www.frog.co.pl/component/option, ... y,8/hit,1/

www.frogs.pl

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2006 20:16:45 
Użytkownik

wiking1 napisał(a):
w tym silniku latwo wymienia sie rozrzad, ale tylko wetedy jak sie wie jak to zrobic, jezeli kolo tego nie robil, to najpierw poczytaj jak sie to robi, a potem pilnuj jak robi zeby czegos nie spartolil. Przestawienie rozrzadu w tym silniku ma rozne objawy i mozna stracic duzo nerwow

Czy w Audi 80 z klimatyzacja trzeba ściągać wentylatory chłodnice. Rozszczelniać układ klimy czyli ściągać przedni pas aby wymienić rozrząd?

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2006 20:20:47 
Użytkownik

nie, wystarczy wymontowac wentylatory chlodnicy, bez zadnego dodatkowego demotnarzu, no i oczywiscie pasek wielorowkowy (ten napedzajacy alternator itd.)

http://www.frog.co.pl/component/option, ... y,0/hit,1/

www.frogs.pl

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2006 20:32:20 
Użytkownik

wiking1 napisał(a):
nie, wystarczy wymontowac wentylatory chlodnicy, bez zadnego dodatkowego demotnarzu, no i oczywiscie pasek wielorowkowy (ten napedzajacy alternator itd.)

http://www.frog.co.pl/component/option, ... y,0/hit,1/

A jak to wygląda gdyby samemu to zrobic czy koniecznośćią jest mieć narzędzie do blokady wałków.

Nie jestem emchanikiem ale robiłem zawsze samemu przy samochodach, choć nigdy silnika nie rozebrałem. Moge określić że mam bardzo dobre zdolności manualne.
Chodzi o to że róznica 500 a 800 jest duża

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2006 22:45:04 
Użytkownik

bez obrazy sebco zdolności manualne to nie wszystko potrzebna jest wiedza i doświadczenie. w jednym z postów pytasz gdzie znajduje podciśnieniowy zawór ciś paliwa czyli twoja wiedza z mech.sam jest żadna . ale skoro chcesz się uczyć polecam lekturę forum na temat rożrządu w v6 wraz z linkami do manuali można doktorat z tego pisać. przeczytaj to wszystko od deski do deski i próbuj.powinno się udać. dobrze żę nie podałeś adresu i nazwy firmu która ci odpisała na e- meila gdyby ich hurtowi odbiorcy to wiedzieli żę sprzedają w takich cenach w detalu i psują rynek to by stracili odbiorców hurtowych

Strefa czasowa: UTC + 1