.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 31.sty.2025 15:44:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: A6 C4 2.5 TDI - delikatny tuning ?
PostNapisane: 18.paź.2006 11:59:58 
Użytkownik

hej wszystkim,

szukalem info na ten temat, niby jest sporo informacji, ale o raczej hardcoreowych przerobkach a mi o cos innego chodzi. wiec prosba o nie wyklinanie mnie za to, ze pytam o temat o ktorym juz bylo :):)

autko jak z tematu, 140 koni - zostalo jakies 150 kilometrow do okraglych 200 000 przebiegu :) jezdzi sie sympatycznie i plynnie, aczkolwiek zastanawiam sie nad delikatnym podkreceniem. mam pare pytan:

1. czy mozna podkrecic samym softem? ile z tego mocy mozna uzyskac? dodam, ze nie chce zajechac silnika i co chwila wymieniac turbiny:)

2. jesli samym softem sie tego nie robi - wymiana / przerobka jakich czesci jest niezbedna?

3. ludzie pisali cos w stylu ze "chipowanym autem trzeba umiec / nauczyc sie jezdzic", ale niezupelnie wyjasniali o co chodzi:) moglbym poprosic o wyjasnienie?

4. z jakim wzrostem spalania powinienem sie liczyc? autko w tej chwili pali: w wa-wie - ok. 9, 9.5litra, trasa - przy prowadzeniu mojej kobiety(120km/h) niecale 6l, przy moich 160-180km/h - niecale 8l.

5. jakie elementy po takim "kreceniu" beda sie szybciej niszczyly/zuzywaly?

6. jakie sa szacunkowe koszty takich zmian? ponoc w moim rodzinnym malym miejscie na zamojszczyznie ktos robi takie rzeczy za 700-800 PLN ale troche nie chce mi sie w to wierzyc i obawiam sie o efekty:) chociaz ponoc ze 130 konnego golfa 1.9 wyciagneli 170 koni, autko lata i nic sie nie dzieje...:)

jesli ktos mialby wiedze i chwile, aby sie nia podzielic:), bede bardzo wdzieczny.

pzdr, Sylweste.r

Tytuł:
PostNapisane: 18.paź.2006 12:33:02 
Klubowicz

http://www.audiklub.org/phpBB2/search.php - powaznie, wszystko juz bylo,

1 - mozna, przyrost okolo 30 PS
2 - przy delikatnym modzie nic nie przerabiasz, mozesz jedynie wyciac katalizator, ale jest to w sumie niezalezne od tego czy modyfikujesz czy nie.
3 - chodzi o dbalosc o turbine i olej, czyli zapoznaj sie z 10 przykazaniami dla diesla
4 - spalanie moze pozostac takie samo, moze wzrosnac, ale moze tez byc mniejsze. masz wyzszy moment obrotowy w dolnym zakresie i przy sokojnym trybie jazdy moze sie okazac ze nie bedziesz musial silnika wkrecac jak przed modyfikacja.
5 - te same co przed modyfikacja :diabel:
6 - o ceny pytaj u zrodla czyli u tunerow (okolice 1500,- pln)

jeszcze raz polecam lekture forum przy uzyciu funkcji szukaj.

było:
Q7 4M 3,0 TFSI
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1