ravek napisał(a):
Słuchajcie teraz to się załamałem
Litr tego oleju kosztuje ponad 80zł
a do mojej skrzyni wchodzi 9 litrów
Do tego filtr , uszczelka i zrobiła się fortuna. Więc wymiana musi poczekać bo nie mam od razu tyle kasy.
Może słyszeliście o jakimś zamienniku tego oleju, przecieź audi go nie produkuje. Jakaś firma musi go robić i wydaje mi się że można kupić odpowiednik. Poradzcie ponieważ taki wydatek mnie zrujnuje
Słyszałem coś o oleju ESSO 71141
I jeszcze Castrol TRANSMAX Z (chociaż ten też jest drogi około 70zł za litr)
Pomóżcie czy jest jaieś rozsądne wyjście
Witam!
Ja kilka dni temu wymieniałem olej w moim Tiptronicku w audi A6. I tak.
Filtr oleju kosztował mnie 65 zł (kupywałem na Allegro), uszczelka 113 zł (Oryginał, bo w tym momencie gdy ja kupywałem w sklepie nie było tych uszczelek po 45 zł) a litr oleju (zamiennik, nie pamiętam nazwy, ale w dobrym sklepie dostaniesz na pewno) kosztował 40 zł za litr czyli o połowe mniej niż oryginał. I ostatnia ważna rzecz. 9 litrów to pojemność całej skrzyni, a na pewno nie wejdzie Ci więcej jak od 4-6 litrów. U mnie weszło 5,5 litra - to mechanik co zmieniał olej powiedział, że i tak bardzo dobrze. Tak więc w sumie nie wychodzi tak strasznie jak mówiłeś. Mnie wymiana oleju w tiptronicku wyszła na gotowo 470 zł.
Pamiętaj, że temperatura oleju podczas wymiana powinna wynosic około 40 stopni ( a dokładnie 37) Po zmianie oleju trzeba to sprawdzić VAG'iem tj. temperature skrzyni i ewentualnie podgrzać albo ostudzić.
Jakbyć cos jeszcze chciał to pytaj, niedawno sam wymieniałem więc powinienem coś widzieć.
Pozdrawiam!